VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01 19. V. Gedvilas: didžiuojuosi tuo, ką per 25 metus nuveikė Krašto apsaugos savanorių pajėgos

Minint Krašto apsaugos savanorių pajėgų įkūrimo 25-ąsias metines, Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas padėkojo tiems, kurie vadovauja Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, ir tiems, kurie kūrė šias pajėgas. "Džiaugiuosi ir didžiuojuosi tuo, ką per 25 metus nuveikė Krašto apsaugos savanorių pajėgos. Jūs nuolat augate ir stiprėjate, mokotės ir tobulėjate. Įrodėte savo pasirengimą bei profesionalumą tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėse misijose. Už tai ir dar daugiau tariu Jums nuoširdų AČIŪ. Padėkoti noriu visiems: tiems, kurie vadovauja Krašto apsaugos savanorių pajėgoms šiandien, ir tiems, kurie kūrė šias pajėgas. Pagaliau kiekvienam iš tų, kurie tarnavo vakar, tarnauja dabar, tarnaus rytoj. Visų Jūsų indėlis yra neįkainojamas, kiekvienas prisidedate prie to, kad Krašto apsaugos savanorių pajėgos būtų vertinamos ir gerbiamos", - sekmadienį iškilmingame minėjime, vykusiame istorinėje Seimo Kovo 11-osios Akto salėje, sakė V. Gedvilas. 
Jo teigimu, Krašto apsaugos savanorių pajėgos - išskirtinis darinys. "Be daugybės kitų svarbių elementų, norėtųsi išskirti vieną iš pagrindinių - savanorišką aktyvų visuomenės narių įsitraukimą. Faktas, kad Lietuvoje yra tiek daug piliečių, kurie supranta asmeninio indėlio naudą ir reikšmę, kurie vadovaujasi ne tik personaliniais, bet, visų pirma, valstybės interesais - labai stiprus. Labai reikšmingas ir iškalbingas, džiuginantis ir skelbiantis, kad mums rūpi. Kad mes pasiruošę. Tai ypač aktualu ir reikalinga šiandienos geopolitiniame kontekste", - sakė V. Gedvilas. 
Sveikindamas savanorius, jis ragino eiti pirmyn, daryti dar daugiau, siekti dar geresnių rezultatų, vardan mūsų žmonių ir valstybės, vardan savo idealų.
Minint Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) įkūrimo 25-ąsias metines kalbėjęs KASP vadas plk. Arturas Jasinskas pažymėjo, kad savanorių kartos keičiasi, o savanoriškumo dvasia išlieka. 
"Ačiū naujiems savanoriams, kurie papildo mūsų gretas. Šiuo metu jūs tarsi gyvybiškai svarbus jaunas kraujas, užpildantis ir sustiprinantis mūsų pajėgas, kurios atsirado kritiniu Lietuvai metu. (...) Pasiryžimas ir valia, ne prievolė, o pareiga lydi savanorį. (...) Džiaugiuosi, kad per tuos 25 metus didėja mūsų kraitis, o ne kupra, didėja atliktų užduočių skaičius, o ne nusivylimas. Tarnyboje sutiksi ir miesto merą, ir mokslo daktarą, ir studentą, ir sportininką, ir ūkininką. Esame kariai - piliečiai ir ne maldausim, bet kariausim, jei tik to prireiks", - sakė A. Jasinskas, sveikindamas savanorius 25-mečio proga. 
"Buvome, esame, būsime", - užtikrino KASP vadas. 
Minėjime kalbėjo ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika, garbės savanoris, pirmasis Savanorių vadas atsargos pulkininkas Jonas Gečas. 
"Mes gimėme čia, čia buvo priimta pirmoji priesaika. Labai teisingi žodžiai buvo užrašyti 1991 metais ant barikadų prie Seimo - "Lietuvos širdis" (...), nes čia tuomet iš tiesų buvo laisvės oazė", - kreipdamasis į minėjimo dalyvius sakė J. Gečas. 
Renginyje buvo pagerbti ir apdovanoti pasižymėję kariai savanoriai, taip pat geriausi 2015 metų karių savanorių darbdaviai.
Pasibaigus minėjimui trijų Baltijos šalių atstovai pasirašė savanorių pajėgų bendradarbiavimo planą, kuris numato Lietuvos, Estijos ir Latvijos savanorių pajėgų bendradarbiavimą karinio rengimo, sporto ir kultūrinėse srityse.
Renginio metu Vitražo galerijoje veikė Vytauto Didžiojo karo muziejaus ekspozicija "Tas laisvės nevertas, kas negina jos", kurioje eksponuotos nuotraukos, pristatančios Krašto apsaugos savanorių pajėgų veiklą bei pajėgų įkūrimą 1991 metais menantys daiktai, Seimo rūmų maketas.
Šiuo metu KASP tarnauja daugiau nei 4500 karių savanorių.

 

 

Atgal