VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 30. Minėsime Gegužės trečiosios Konstitucijos 225-ųjų metines

Gegužės 2 d., pirmadienį, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose vyks Lietuvai ir Lenkijai svarbaus istorinio įvykio – 1791 m. Gegužės trečiosios Konstitucijos (Lenkijos Karūnos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Seimo priimto valdymo įstatymo ir spalio 20 d. priimto Abiejų Tautų tarpusavio įžado) 225-ųjų metinių minėjimas. Renginio pradžia – 18 val.

Šia proga susirinkę Lietuvos Seimo vadovai, Vyriausybės nariai, mokslininkai, svečiai iš Lenkijos aptars Gegužės trečiosios Konstitucijos priėmimo aplinkybes, dokumento reikšmę Lietuvos ir Lenkijos santykiams,  jo įtaką ne tik abiejų šalių, bet ir kitų Europos valstybių įstatymų leidybai, teisinei aplinkai.    

Renginio dalyvius pasveikins Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, Lenkijos Respublikos Senato Pirmininko pavaduotoja Marija Koc (Maria Koc). Renginyje taip pat kalbės Seimo Pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, Tarpparlamentinių ryšių su Lenkijos Respublika grupės narys Emanuelis Zingeris, prof. Zigmantas Kiaupa, prof. Andžejus Zakževskis (Andrzej Zakrzewski). 

Dėl žiniasklaidos atstovų darbo. Žurnalistai, pageidausiantys dirbti renginyje, turės pateikti Seimo nuolatinės akreditacijos pažymėjimus. Tokių pažymėjimų neturinčius žurnalistus maloniai prašome kreiptis į Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene  skyrių dėl vienos dienos leidimo el. paštu  [email protected]. Nuolatinės Seimo akreditacijos neturinčių žurnalistų registracija į renginį galima iki gegužės 2 d. 13 val.     

Į Valdovų rūmus žiniasklaidos atstovai turėtų atvykti per Vakarinius vartus nuo 17 val. iki 17. 30 val.   

Kontaktinis asmuo – Goda Liaugminienė, mob. 8 612 02 068. 

Gegužės trečiosios Konstituciją – pirmąją Europoje rašytinę konstituciją – priėmė Abiejų Tautų Respublikos Ketverių metų Seimas (1788–1792 m.). Pagal šį dokumentą karaliaus sostas turėjo tapti paveldimas, o valstybės valdymas – labiau centralizuotas. Dokumente buvo numatyti dveji Seimo, arba susirinkusių luomų, rūmai – Atstovų rūmai ir Senatorių rūmai. Seimas turėjo pradėti sesijas kas dveji metai ir trukti tiek, kiek numato Seimų įstatymas. Konstitucija galutinai panaikino liberum veto teisę – įstatymai galėjo būti priimami balsų dauguma.

Gegužės trečiosios Konstitucija galiojo 14 mėnesių, iki 1792 m. liepos 23 d.

Lietuvos Respublikos Atmintinų dienų įstatyme įtvirtintos atmintinos dienos

gegužės 3-ioji – 1791 m. pirmosios rašytinės Konstitucijos Europoje diena;

spalio 20-oji – 1791 m. Abiejų Tautų (Lietuvos ir Lenkijos) tarpusavio įžado paskelbimo diena.

 

Atgal