VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 03. A. Macijausko premija - žurnalistei D. Grikšienei

Ieva Babkauskienė

Iškilaus kovotojo už lietuvišką spaudą, publicisto ir leidėjo Antano Macijausko premija šiais metais už kūrybinę veiklą 2011 metais bus įteikta žurnalistei Daivai Grikšienei iš Šiaulių. Premiją pelnė dokumentinis žurnalistės tyrimas filme "Vienos šeimos likimas - trijų tautų istorija" apie Tado Ivanausko šeimos kelią, istorines vertybes. Žurnalistės yra sukūrusi 15 dokumentinių filmų, kurie ne kartą yra įvertinti kitais apdovanojimais.
A. Macijausko premija bus įteikta šeštadienį Biržuose vyksiančioje miesto šventėje.
Šiais metais A. Macijausko konkurso komisijai vertinti buvo pateikti dar du darbai ir iniciatyvos: biržiečio Daliaus Mikelionio pernai publikuotų straipsnių ciklas, kuriame atskleidžiama istorinė Biržų krašto ir žmonių atmintis. Šiais darbais atskleidžiamas autoriaus rūpestis krašto paveldu.
Komisijai buvo pateiktas ir LNK projektas "Aš myliu Lietuvą". Realybės šou, kuriuo buvo skatinamas patriotizmas ir pilietiškumas.
D. Grikšienė su savo kūrybine grupe kurdami filmą darbavosi net trijose šalyse. Jų sukurtas pusantros valandos trukmės filmas galėtų būti laikomas vienu reikšmingesnių dokumentikos darbų, kuriame susijungia Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos istorija per gamtininko Tado Ivanausko šeimos gyvenimą. Kaip žinoma, T. Ivanauskas ir du jo broliai Ježis ir Vaclovas tapo skirtingų valstybių piliečiais, tačiau jų švietėjiška veikla turėjo didelės įtakos trijų šalių tautiniam identitetui.
2008 metais įsteigta premija skiriama žurnalistui už geriausius žurnalistikos darbus arba iniciatyvas, ugdančias pilietinį patriotizmą, nacionalinio pasididžiavimo jausmą, meilę valstybinei kalbai ir nacionalinei kultūrai. Premijos laureatui įteikiamas 2000 litų piniginis prizas, Stasio Makaričio sukurtas medalis ir diplomas.
Su A. Macijausko asmenybe glaudžiai siejasi Spaudos, kalbos ir knygos atgavimo diena. Tai jis dar 1900 metais Sankt Peterburge išleido lietuvišką žemėlapį "Žemėlapis lietuviškai latviško krašto". Cenzūrai uždraudus jo platinimą, Vyriausiosios spaudos reikalų valdybos viršininkui kunigaikščiui N. V. Šachovskojui A. Macijauskas iškėlė bylą ir ją laimėjo įrodęs, kad lietuviškosios spaudos draudimas yra juridiškai neteisėtas, nes nebuvo išleista jokio įsakymo spaudai lietuviškomis raidėmis drausti. Byla buvo vienas pagrindų baigti spaudos draudimą.
A. Macijausko premija iki šiol jau apdovanoti keturi žurnalistai: Indrė Makaraitytė (2008 m.), Vitalija Morkūnienė (2009 m.), Juozas Šalkauskas (2010 m.), Jūratė Ablačinskaitė (2011 m.).

Atgal