VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 19. Antarktidoje nufilmuotas pirmasis vaidybinis filmas

Dangira Macytė

Škotas alpinizmo instruktorius ir dokumentinių filmų kūrėjas Kirkas Vatsonas (Kirk Watson) dirbdamas Britų Antarktidos tyrimų tarnybai (BAS) nufilmavo vaidybinį siaubo filmą "South of Sanity", skelbia BBC.
Visas filmas buvo nufilmuotas Antarktidoje ir yra pirmasis šiame žemyne filmuotas vaidybinis filmas. Filmo aktorius ir filmavimo grupę sudarė BAS darbuotojai ir rangovai. Filmo scenarijų parašė netoli Londono gyvenantis gydytojas Metas Edvardsas (Matt Edwards). Filme "South of Sanity" pasakojama apie 14 mokslininkų stoties Antarktidoje darbuotojų, kuriuos persekioja žudikas.
Filmo režisierius K. Vatsonas jau šešerius metus dirba Antarktidoje. Jis lydi mokslininkus žygiuose per ledynus ir moko juos alpinizmo. Žiemą Antarktidoje visuomet būna tamsu ir mokslininkų stotyje gyvenantys žmonės laisvalaikiu užsiima medžio dirbiniais, nespalvota fotografija ir kitais hobiais. Tuo tarpu K. Vatsonas sugalvojo nufilmuoti nedidelio biudžeto vaidybinį filmą. Jam padėjo kiti stotyje gyvenantys britai, tarp kurių yra jūrų biologų, geologų ir mechanikų.
Režisierius pasakojo, kad kelias scenas, kuriose veiksmas vyksta dieną, nufilmavo savaitgalį, o likusią filmo dalį kūrė tamsoje, kad sukurtų tamsią atmosferą. K. Vatsonas sakė, kad aktoriai šiek tiek nukentėjo nuo šalčio, nes reikėjo daug laiko praleisti lauke ir gulint sniege vaidinti mirusius. Galiausiai teko kruopščiai sumontuoti filmuotą medžiagą, kad nesimatytų, jog "lavonai" dreba iš šalčio.
"Laimė, jie čia gyveno jau metus ir buvo prie to pripratę", - sakė režisierius.
Daktaras M. Edvardsas ne tik sukūrė filmo scenarijų, bet buvo ir filmo grimuotojas. Jis naudojo vaikišką grimo rinkinį ir sukūrė dirbtinio kraujo receptą, kurį gamino iš dažų, miltų ir sirupo. Filmo premjera vyks Škotijoje spalio 31 dieną.

Atgal