VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 09. Tarptautinė romų diena Vilniuje

Alfonsas Kairys

Pirmasis romų kongresas vyko prieš 41 metus, 1971 metais, netoli Londono. Ketvirtajame pasaulio romų kongrese, vykusiame 1990 m. Lenkijoje, nuspręsta balandžio 8-ąją minėti kaip Tarptautinę romų dieną.

„Romai yra išskirtinė tauta Europoje – ši etninė grupė, kilusi greičiausiai iš Šiaurės – Vakarų Indijos neturi savo teritorijos bei valstybės ir yra linkusi gyventi klajoklišką gyvenimo būdą, nors pastebima, kad paskutiniu metu darosi vis sėslesnė. Manoma, kad Europoje gyvena apie 15 milijonų romų, o Europos Sąjungos šalių teritorijoje – nuo 7 iki 8 milijonų. Paskutiniaisiais 15 metų Europos Sąjungoje ypač susirūpinta romų socialinės integracijos, švietimo, kultūrinės veiklos, dalyvavimo vietinėse savivaldose, o taip pat politinės veiklos galimybėmis. Šalys-narės buvo pakviestos imtis atitinkamų priemonių, sukurti ir įgyvendinti romų integracijos į visuomenę programas. Lietuva tokią programą pradėjo vykdyti nuo 2000 metų. Pagal 2001 metų Lietuvos gyventojų surašymo duomenis tuo metu Lietuvoje buvo beveik 2600 romų, tačiau manoma, kad realus jų skaičius galėtų būti apie 3000“,- sakoma Vatikano radijo pranešime.

Dainuoja ansamblio  "Sare roma" vadovas ir jo muzikinė siela Ištvanas Kvik

Dabar Lietuvoje gyvena apie 3,5 tūkst. romų. Panevėžys, Šiauliai, Kaunas, kai kurie kiti didesnieji Lietuvos miestai - jų telkimosi vietos. Vilniuje gyvena apie 500 romų.

„Romai vis dar yra vertinami neigiamai, apibūdinami kaip vagys. Lietuvoje vaikai nuo mažens mokomi bijoti čigonų, esą jie ateis ir juos pagrobs. Stengiamės kovoti su stereotipais, tačiau finansavimo ir pajėgų trūksta“, – pasakoja Lietuvos romų bendruomenės atstovas Stepas Visockas.

Salė neabejinga atlikėjams. Nuotraukos autoriaus

Tas stereotipas toks gajus, kad išnaikinti jį labai sunku. Bet jie, pirmiausiai, kaip ir mes, čia gyvenantieji, yra žmonės. Žmonės, turintys savo kultūrą, savo tradicijas, savo kalbą. Ir kasmet minintys savo šventę, kurios atspindžiai pastebimi ir Lietuvoje. Šventė leidžia pamiršti ir pagrindines jų problemas: nedarbą, bendruomenės neraštingumą, kai kada irprekybą narkotikais... Tačiau tik šventė...

Balandžio 9 d. Vilniaus mažojo teatro sausakimšoje salėje, net stovintiems stovėti vietų vos atsiradus,  į susirinkusiuosius kreipėsi kultūros viceministras, „Romų integracijos namų“ pirmininkė Božena Karvelienė. Pastaroji sakė, kad  „mus, t.y romus, reikia priimti kaip tautą, priimti mūsų dainas, šokius,  žavinčius ir niekada neprarandančius populiarumo“.

Ir ne tik Lietuvoje žinomas čigonų ansamblis „SARE ROMA“ (vadovas IŠTVANAS KVIK) pradėjo Tarptautinei romų dienai skirtą koncertą. O pradėjo daina „Taip, mielieji draugai, aš klajojau ilgai...“, kurią lydėjo audringai susirinkusiųjų pasitikti romansai čigonų, rusų ir net lietuvių kalbomis. Gėlių puokštėmis padabintas solistės Rožės atliktas romansas apie pirmąją meilę, regis, buvo  palankiausiai susirinkusiųjų sutiktas. Žiūrovai plojo ir Ištvanui Kvik   kartu su soliste Judita Leitaite padainavusiems romansą „Juodosios akys“. Visa salė, atlikėjų pakerėta, dainavo baigiamąją koncerto dainą „Kelelis tolimas, kelelius artimas...“ romų, rusų, lietuvių kalbomis.

Kartu giedojo ir romų himną, prisimindami 1939-1944 m. apie pusę milijono, o Lietuvoje – ne mažiau kaip pusę tūkstančio, nužudytų romų tautybės žmonių.

Atgal