VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 16. Pasaulinės kultūros dienos proga - apdovanojimai iškilioms asmenybėms

Rokas Tumėnas

Minint Pasaulinę kultūros dieną, paskelbti apdovanojimo "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" laureatai. Medaliais, kuriuos įsteigė ir kasmet skiria visuomeninė komisija, bus apdovanoti muzikas ir pedagogas Vladimiras Čekasinas, aktorius Juozas Budraitis ir dainininkas Stasys Povilaitis.
Per iškilmingą apdovanojimo ceremoniją, kuri numatyta gegužės pabaigoje, medalis bus įteiktas ir maestro Donatui Katkui. Jam apdovanojimas paskirtas anksčiau, bet dar nebuvo įteiktas.
Visuomeninė komisija "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" aktyviai veikia jau ketvirtus metus. Jos steigėjai yra Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus, Krašto apsaugos bičiulių klubas, Vilniaus rotušė ir Vilniaus ainių klubas.
Per šį laikotarpį buvo apdovanota nemažai visuomenės veikėjų, kovotojų už Lietuvos laisvę. Pirmojo laipsnio medaliais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" buvo apdovanotos Sausio 13-osios ir Medininkų pasienio posto aukos, prof. Vytautas Landsbergis, poetas Justinas Marcinkevičius bei daugelis kitų.
Nuo šių metų nutarta tokius apdovanojimus skirti ir kultūros bendruomenės siūlomoms asmenybėms.
V. Čekasinas - saksofonistas, kompozitorius, pedagogas, klarnetininkas ir multiinstrumentalistas. Tai viena ryškiausių Lietuvos džiazo asmenybių, formavusi ir dariusi įtaką šalies džiazui ir visai muzikai.
Iškilaus muziko kandidatūrą apdovanojimui pateikė Lietuvos džiazo federacija.
Lietuvos kinematografininkų sąjungos siūlymu apdovanojimas "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" skirtas kino ir teatro aktoriui J. Budraičiui. Jo kūrybinis kraitis - apie šimtas vaidmenų, sukurtų Lietuvos bei užsienio šalių filmuose, pažymėtų premijomis tarptautiniuose festivaliuose, vaidmenys spektakliuose Vilniaus nacionaliniame ir Kauno dramos teatruose. Dar viena svarbi J. Budraičio veiklos sritis - kultūros diplomatija.
Lietuviškų šlagerių karaliumi tituluojamas ir gyva Lietuvos popmuzikos legenda vadinamas dainininkas S. Povilaitis per 50 metų surengė keliolika tūkstančių koncertų ir išleido 22 solinius albumus. Be to, atlikėjas iki šiol rengia autorines programas ir su jomis keliauja po Lietuvą.
Nuo 2009 m. įvairiuose patriotizmą ir tautinį identitetą skatinančiuose renginiuose I ir II laipsnių medaliais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" jau pagerbta daugiau nei pusantro šimto asmenų, nusipelniusių sostinei ir Tėvynei.

Atgal