VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 10. Pasaulis minėjo Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus 150-metį

Dainius Kaminskas

Gegužės 8-ąją 187 nacionalinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijos visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, minėjo 150-ąsias Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus judėjimo metines.
Judėjimas, išaugęs iš vieno žmogaus - Anri Diunano (Henry Dunant) idėjos, vykdo savo humanitarinę veiklą visame pasaulyje. Daugiau kaip 13 mln. Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio savanorių turintis judėjimas padeda nukentėjusiems nuo konfliktų Sirijoje, Afganistane, Irake, nuo sausrų -Afrikoje.
Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija 150-ąsias tarptautinio judėjimo metines paminėjo ketvirtadienį Žurnalistų namuose Vilniuje. Renginio metu buvo pristatyta žurnalisto Algimanto Jazdausko istorinė apybraiža "Žmonės iš saulės", kurioje aprašomas 1919-1989 m. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos gyvavimo laikotarpis.
Šiandien Lietuvos paštas išleis proginį voką, skirtą Raudonojo Kryžiaus Judėjimo 150-osioms metinėms pažymėti. Lietuvos centriniame pašte Vilniuje visi norintys galės gauti proginį antspaudą ant siunčiamų vokų ir siuntų.
Raudonasis Kryžius - tai visuomeninė organizacija, padedanti kovoti su ligomis, teikianti paramą nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių. Taip pat rengia medicinos seseris, organizuoja donorus, karuose padeda sergantiems ir sužeistiems kariams. Raudonasis Kryžius įkurtas 1863 metais Ženevoje šveicarų verslininko, filantropo Anri Diunano iniciatyva. 1901 m. A. Diunanas kartu su Frederiku Pasė apdovanotas pirmąja Nobelio taikos premija.
Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija įkurta 1919 m. daktaro Roko Šliūpo ir kitų medikų iniciatyva. Draugija įkūrė ligoninių Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Klaipėdoje, pirmąją Lietuvoje tuberkuliozės sanatoriją Aukštojoje Panemunėje, greitosios medicinos pagalbos kraujo perpylimo įstaigų, medicinos seserų mokyklų ir kursų, nemažai prisidėjo prie Birštono ir kitų Lietuvos kurortų plėtojimo. Sovietmečiu visas Raudonojo Kryžiaus draugijos turtas buvo nacionalizuotas.

Atgal