VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 10. Vokietijoje atidengtas paminklas Vydūnui

Morta Matusevičienė

Minint Vydūno 145 metų gimimo jubiliejų ir 60 metų mirties sukaktį penktadienį Detmolde (Vokietija) buvo įamžintas šio iškilaus lietuvių mąstytojo, humanisto, kultūros ir visuomenės veikėjo atminimas.
Vydūno gimimo ir mirties sukaktis šįmet mini ne tik Lietuva, bet ir Vokietija, su kuria buvo esmingai susijęs Vydūno gyvenimas ir veikla.
Gegužės 10-11 dienomis Detmolde vykusių Europos dienų metu Vydūnas buvo ypatingai pagerbtas. Prie namo, kuriame Vydūnas gyveno, buvo iškilmingai atidengta atminimo lenta bei lietuvių skulptoriaus Liongino Garlos sukurtas mąstytojo biustas, kuris tapo ir pirmuoju Vydūno paminklu viešoje erdvėje, praneša Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje.
Vienas garsiausių lietuvių filosofų Vydūnas (Vilius Storosta) buvo Tarptautinės rašytojų organizacijos PEN klubo ir Lietuvių rašytojų draugijos garbės narys, Kauno universiteto garbės daktaras.
Vydūnas (1868-1953) studijavo Berlyno, Greifsvaldo, Halės ir Leipcigo universitetuose, Pirmojo pasaulinio karo metais dėstė lietuvių kalbą ir skaitė kursą apie lietuvių kultūrą prie Berlyno universiteto veikusiame Rytų seminare. Su Tilžės lietuvių giedotojų draugija Vydūnas įnešė nemažą indėlį ne tik į lietuviškosios diasporos Rytprūsiuose tautinio identiteto stiprinimą, bet ir viso krašto kultūrinio gyvenimo praturtinimą, vokiečių ir lietuvių kultūrinių ryšių plėtojimą ir stiprinimą, santykių tarp abiejų tautų harmonizavimą.
Vydūnas veikė vokiškose kultūrinėse organizacijose, vokiškoje spaudoje buvo spausdinama jo publicistika ir eseistika. Vydūno veikalas "Septyni šimtmečiai vokiečių ir lietuvių santykių" (išleistas 1932 m. Tilžėje) ir šiandien tebėra vienas iš ryškesnių mokslinės vertės nepraradusių istoriografijos šaltinių, kuriuose plėtojama daugiasluoksnių Lietuvos ir Vokietijos santykių tematika.
Nukentėjęs nuo nacistinio režimo Vydūnas buvo aukštai vertinamas vokiečių šviesuomenės, patyrė jos moralinį palaikymą. Vokietijoje, Detmoldo mieste, prabėgo paskutinieji septyneri kūrėjo gyvenimo metai (1946-1953). Detmoldo gyventojai jį ilgai prisiminė kaip veiklų dvasinės kultūros propaguotoją, žmoniškumo idėjų skleidėją.
Vydūno minėjimo iškilmėse Europos dienų metu dalyvaus Lietuvos kultūros viceministras dr. Romas Jarockis, Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis, Vydūno draugijos pirmininkas, Detmoldo miesto vadovai, kiti garbingi svečiai.
Šių Europos dienų Detmolde dėmesio centre - Europos idėja literatūroje ir kalboje. Šia tema pranešimą "Vydūnas - Europos vienijimosi idėjos pradininkas" skaitė Vydūno draugijos garbės pirmininkas Vacys Bagdonavičius.

Atgal