VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 24. 1918 m. gegužės 28 d. Azerbaidžanas pasiskelbė nepriklausoma Azerbaidžano Demokratine Respublika

Hasan Mammadzada

Azerbaidžano Respublikos ambasadorius Lietuvoje

Prieš devyniasdešimt penkerius metus pirmoji demokratinė ir pasaulietinė Respublika buvo įkurta Rytuose. Pirmosios Respublikos sukūrimas šiame regione buvo didelis azerbaidžaniečių tautos pasiekimas. Deja, Respublika gyvavo ne  ilgai. Po dvejų metų Azerbaidžano Demokratinė Respublika nustojo egzistavusi ir Azerbaidžano žmonės prarado savo valstybės nepriklausomybę. Tačiau valstybingumo, nepriklausomybės ir demokratijos idėjos, iškeltos 1918 m., nebuvo pamirštos.  1991 m. mūsų šalis atkūrė nepriklausomybę ir Azerbaidžano žmonės tapo savo likimo ir žemės šeimininkais. Šiandien Azerbaidžanas – tai šalis, turinti savo vietą pasaulio žemėlapyje. Azerbaidžanas yra viena iš  sparčiausiai besivystančių pasaulio valstybių. Visi didelio masto projektai regione yra įgyvendinami dalyvaujant Azerbaidžanui. Azerbaidžano ekonomika sudaro 80 proc. visos Pietų Kaukazo ekonomikos.

Azerbaidžano Respublikos ambasadorius Lietuvoje p.Hasanas Mammadzada

Azerbaidžano užsienio politikos prioritetai yra bendradarbiavimas su Europos Sąjunga ir euroatlantinėmis struktūromis bei užmojis kurti santykius su visomis užsienio valstybėmis remiantis bendrų interesų ir draugystės pagrindu. ES pripažįsta Azerbaidžaną kaip strateginį partnerį energetinio saugumo srityje.

Azerbaidžano sostinė Baku - vienas gražiausių pasaulio miestų

Deja, pagrindinė problema, su kuria susiduria mūsų šalis – tai 20 procentų Azerbaidžano teritorijos, kuri yra okupuota Armėnijos. Ši okupacija prasidėjo nuo agresyvaus separatizmo, kurį naudojo Armėnija prieš Azerbaidžaną. Dėl to 1 mln. azerbaidžaniečių tapo šalies pabėgėliai ir perkeltieji asmenys. Šios okupacijos faktą atspindi 4-ios Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijos, patvirtinančios Azerbaidžano teritorijos vientisumą ir reikalaujančios išvesti visas armėnų pajėgas iš azerbaidžaniečių suformuotų teritorijų, Minsko grupės ESBO pareiškimai,  Europos ir kiti oficialūs dokumentai, kurie yra pripažinti tarptautinės bendruomenės. Azerbaidžanas nori, kad konfliktas būtų išspręstas taikiai, remiantis tarptautinės teisės principais.

Mes esame įsitikinę, kad Azerbaidžano teritorinis vientisumas bus atkurtas!

Mūsų šalis aktyviai dalyvauja globaliuose procesuose, kurių tikslas apsaugoti tarptautinę taiką ir stabilumą. 2011 metais, sulaukus 155 narių palaikymo, Azerbaidžanas buvo išrinktas JT Saugumo Tarybos nenuolatiniu nariu. Tai rodo  vis svarbesnį mūsų šalies vaidmenį tarptautinėje arenoje. 2012 m. gruodžio 7-8 d. Romoje vyko Europos olimpinių komitetų generalinė asamblėja. 41 Europos olimpinio komiteto Generalinė asamblėja priėmė sprendimą surengti pirmąsias Europos žaidynes Azerbaidžane. Tai, kad šios Europos olimpinės žaidynės vyks Baku, yra istorinis įvykis ir mūsų šaliai, ir Europos olimpiniam judėjimui.

Santykiai su Lietuva turi ypatingą reikšmę mūsų politiniam bendradarbiavimui su užsienio valstybėmis. Ypač didelę reikšmę teikiame ekonominiams santykiams su Lietuva. Šiandien kai kurios Lietuvos įmonės sėkmingai veikia Azerbaidžane. 2012 metais prekybos apyvarta tarp Azerbaidžano ir Lietuvos išaugo 34 proc., padidėjo iki  49 mln. dolerių. Eksportuotų iš Lietuvos prekių kiekis išaugo iki 52 proc., 45 mln. dolerių. Mūsų bendradarbiavimas plėtojasi, parlamento draugystės grupės funkcijos ir jos narių skaičius dvigubai padidėjo po pastarųjų rinkimų ir jau kitą mėnesį  Vilniuje vyks tarpvyriausybinės komisijos susitikimas. Dešimtys Azerbaidžano studentų įgyja išsilavinimą Lietuvos aukštosiose mokyklose. Projektų ir renginių skaičius didėja, jie yra sėkmingai įgyvendinami abiejų šalių. Neseniai  Vilniuje vyko mini futbolo turnyras, skirtas mūsų nacionalinio lyderio  Hejdaro Alijevo 90-osioms gimimo metinėms paminėti. Turnyro nugalėtoja Vilniaus dailės akademijos komanda dalyvaus vyksiančiame Grand finale Baku.

Atgal