VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 31. ECB mini 15-os metų sukaktį

Ligita Šiaulienė

Kaip ir dauguma paauglių, Europos centrinis bankas (ECB), kuris šeštadienį mini savo 15-ąjį gimtadienį, išgyvena nelengvą laikotarpį, informuoja "EUbusiness".
2008 metais, kai šventė savo veiklos dešimtmetį, ECB atsidūrė pačiame krizės įkarštyje, kai bendrajai Europos valiutai iškilo grėsmė. Nuo tada iki šiol Frankfurte įsikūrusi institucija susiduria su rimtais iššūkiais.
Pirmaisiais savo egzistavimo metais ECB buvo dažnai vadinamas "euro sergėtoju", tačiau, valiutai atsidūrus ant griūties krašto, šis vardas vis rečiau naudojamas.
Maža to, Europos politikai linkę priskirti ECB arba atpirkimo ožio, arba gelbėtojo vaidmenį šiuo sunkiu Europai laikotarpiu.
Analitikai teigia, kad nuo tada, kai ECB prieš penkiolika metų ėmėsi monetarinės kontrolės euro zonoje, kurią šiuo metu sudaro jau 17 šalių, bankui teko susidurti su daugybe netikėtų iššūkių. Tačiau kartu jie pripažįsta, kad bankas, kaip tokia jauna institucija, iš tiesų puikiai padirbėjo.
"Žinoma, būta nelengvų iššūkių, tačiau jiems pavyko juo spręsti daug geriau, nei dauguma mūsų tikėjosi, - sakė "Ernst & Young Eurozone Forecast" ekonomistė Mari Diron (Marie Diron). - Dauguma apžvalgininkų sutiktų, kad beveik visą šį laikotarpį ECB monetarinė politika buvo vykdoma tinkamai. Jeigu ir būta klaidų, jie labai greitai suskubdavo jas taisyti. Tačiau jie mokėsi ir iki šiol mokosi atremti visus sunkumus ir išsilaikyti", - sakė ekspertė AFP agentūrai.
Šiai nuomonei pritaria ir vyriausiasis ekonomistas iš "Berenberg Bank" Holgeris Šmydingas (Holger Schmieding).
"ECB pavyko pažaboti infliaciją ir pasiekti vidutinį infliacijos rodiklį - 2,05 proc., kuris užtikrintų kainų stabilumą, - sakė H. Šmydingas. - Šiuo požiūriu ECB puikiai pasidarbavo - geriau nei kiti didieji centriniai pasaulio bankai ir daug geriau nei Vokietijos centrinis bankas.
Priešingai nei JAV federalinis atsargų bankas, kuris imasi aktyvių priemonių ekonomikos augimui palaikyti, ECB pagrindinis įsipareigojimas - pažaboti infliaciją.
ECB prezidentas Marijus Dragis (Mario Draghi) neseniai pastebėjo, kad banko sėkmę kovoje su krize nulėmė jo "mokymasis per veiksmus".
O štai ECB valdytojų tarybos narys Yvas Meršas (Yves Mersch) vienoje iš savo kalbų pabrėžė, kad vienas "svarbiausių netradicinių ECB metodų" buvo "nebijojimas permainų ir jų skatinimas".
"Mes siekėme išugdyti suvokimą, kad esminės transformacijos mūsų politinėje ekonomikoje ir visuomenėje yra labai svarbios", - sakė jis.
Užsimindama apie veiklos perspektyvas, M. Diron iš "Ernst & Young" užsiminė, kad pagrindinis ECB iššūkis artimiausioje ateityje bus bankų priežiūra visoje euro zonoje. Ne mažiau svarbu bus nustatyti monetarinę politiką, kuri būtų tinkama tokioje nevienalytėje euro zonoje, ir šita užduotis taip pat bus nelengva, sakė ji.
Nuo pat ECB pradžios iki 2003 metų bankui vadovavo Vimas Duisenbergas (Wim Duisenberg), o nuo 2003 iki 2011 metų - Žanas Klodas Trišė (Jean-Claude Trichet).
"Vadovaujant Ž. K. Trišė, vyravo tendencija perduodant informaciją naudoti kodinius žodžius, kas, ko gero, nėra labai gera mintis ir dažnai duoda tik priešingų rezultatų. Informacijos perdavimas vadovaujant M. Dragiui turbūt kiek geresnis", - sakė M. Diron.

Atgal