VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 13. Į Lietuvą atvyks Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos vadovas

Jonas Bakšys

Spalio mėnesį pirmojo oficialaus vizito į Lietuvą atvyks Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) vadovas Fransis Guri (Francis Gurry). Jis dalyvaus spalio 8 d. vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje intelektinės nuosavybės klausimais, kurią organizuoja Valstybinis patentų biuras (VPB) Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai proga. Vizito metu PINO vadovas planuoja susitikti su Prezidente Dalia Grybauskaite, Ministrų Kabineto nariais.
Konferencijoje „Intelektinės nuosavybės apsauga ES: iššūkiai, pavojai ir perspektyvos" dalyvaus aukščiausio rango Lietuvos ir užsienio pareigūnai, akademinės ir verslo bendruomenės atstovai, ekspertai, kurie drauge diskutuos intelektinės nuosavybės apsaugos temomis, aptars kylančius iššūkius ir problemas.
„Tai bus didžiausias intelektinės nuosavybės klausimams skirtas renginys Baltijos šalyse, kurio metu tikimės įdomių diskusijų ES prekių ženklų reformos klausimais bei jau anksčiau priimtų sprendimų dėl bendro galiojimo ES patento ir vieningo patentų teismo kūrimo patvirtinimo. Tai turės didelės įtakos visai intelektinės nuosavybės apsaugos sistemai Europoje, todėl renginyje laukiame aukščiausių su šia tema dirbančių pareigūnų iš tarptautinių ir ES institucijų", - sako VPB direktoriaus pavaduotojas Žilvinas Danys.
Tarp daugiau nei 100 renginio svečių, be PINO vadovo, dalyvaus Europos patentų tarnybos prezidentas Benua Batistelis (Benoīt Battistelli), Europos vidaus rinkos derinimo tarnybos prezidentas Antonio Kampinas (Antonio Campinos), ūkio ministras Evaldas Gustas ir kiti. F. Guri konferencijoje skaitys vieną pagrindinių pranešimų, skirtą naujausioms intelektinės nuosavybės apsaugos tendencijoms pasaulyje.
Anot Ž. Danio, VPB ir PINO bendradarbiavimas tęsiasi jau seniai. Su šios organizacijos pagalba ir palaikymu Lietuvoje organizuotas ne vienas visuomenės švietimo projektas bei iniciatyva. Pavyzdžiui, konferencijos Lietuvos universitetuose technologijų perdavimo klausimais, mokomųjų intelektinės nuosavybės žinynų verslui ir akademinei bendruomenei leidyba, kartu su PINO Lietuvos išradėjams ir inovatyviausioms įmonėms teikti aukso medaliai.
Be to, šių metų sausio 1 d. Vilniuje veikianti Lietuvos technikos biblioteka (LTB) įgijo PINO depozitinės bibliotekos statusą ir visiems besidomintiems gali suteikti naujausią informaciją apie intelektinės nuosavybės apsaugą. Lietuva tapo tik šeštąja ES nare, kurioje veikia tokį statusą turinti biblioteka.
PINO yra Jungtinių Tautų organizacija, užsiimanti intelektinės nuosavybės (patentų, autorių teisių, prekių ženklų, dizaino ir kt.), kaip inovacijų ir kūrybos skatinimo priemonės, naudojimo klausimais.

Atgal