VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

07 14. Krašto apsaugos ministras dalyvavo Bastilijos paėmimo dienos minėjime Paryžiuje

Liepos 14 d. krašto apsaugos ministras Juozas Olekas vyko į Paryžių, kur dalyvavo Prancūzijos nacionalinės šventės - Bastilijos paėmimo dienos minėjime. Ministras dalyvavo tradiciniame Bastilijos šturmo dienos kariniame parade, kuris šias metais skirtas Pirmojo pasaulinio karo pradžios šimtmečiui paminėti. Ministras J. Olekas taip pat dalyvavo Prancūzijos gynybos ministro organizuojamuose iškilmingame priėmime ir kituose renginiuose.

Vizito Paryžiuje metu krašto apsaugos ministras J. Olekas apdovanojo Prancūzijos jungtinio gynybos štabo Tarptautinių ryšių departamento bendradarbiavimo su Šiaurės ir Baltijos šalimis specialistą komandorą leitenantą Benoitą Bernardą Lietuvos Respublikos krašto apsaugos sistemos medaliu „Už pasižymėjimą“. Apdovanojimas Prancūzijos karininkui skirtas už nuopelnus ir asmeninį indėlį organizuojant Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orlaivio dalyvavimą tarptautinėje operacijoje „Sangaris“ Centrinės Afrikos Respublikoje.

Bastilijos paėmimo dienos minėjimo renginiuose Lietuvos kariuomenę atstovavo ir trys Garbės sargybos kuopos kariai. Jie jau nuo liepos 6 d. kartu su kitų 70-ies į iškilmes kviestų valstybių kariais dalyvavo pasiruošimo šventei renginiuose. Parade Lietuvos kariai nešė Lietuvos valstybės vėliavą. Šiemet Bastilijos paėmimo dienos šventėje Eliziejaus laukuose dalyvavo apie 8 tūkst. žmonių, kariniame parade važiavo karinė technika, paradą kaip įprasta vainikavo karinių oro pajėgų naikintuvų ir sraigtasparnių skrydžiai.

Bastilija – Paryžiaus tvirtovė su aštuoniais bokštais ir 30 m aukščio sienomis, pastatyta 1370–1382 m. saugoti šiaurinėms Paryžiaus sienoms. Nuo XV a. joje kalinti kaliniai, o XVI a. iš tvirtovės virto kalėjimu, kur nuo Liudviko XIV valdymo laikotarpio buvo uždaromi politiniai kaliniai.

1789 m. liepos 14 d. paryžiečiai šturmavo ir užėmė Bastilijos tvirtovę-kalėjimą, o joje rastus septynis kalinius paleido. Bastilijos užėmimas padėjo įžiebti Prancūzijos revoliuciją ir reiškė visišką absoliutinės monarchijos krachą. Bastilijos diena pagimdė pirmąją Prancūzijos Respubliką ir prancūzai šią datą mini kaip savo nacionalinę šventę.

Atgal