VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

11 08. Slėpiningas Skapiškio žavesys

Ona Striškienė

Paįstrys, Panevėžio r.

Kad būtum nustebintas kartais nereikia kažin kur nukeliauti, nuostabūs reginiai dažnai būna greta. Taip nutiko daugeliui, kurie keliavo į Skapiškį, gretimame Kupiškio rajone. Gražų spalio 19 dienos rytą, pakviestos Vaivadų gyvenvietės (Panevėžio r.) Gyvojo Rožinio vadovės Elenos Steponavičienės, išsiruošėme į Skapiškį. Kaip mat pasiekėme Karsakiškį, kur du kartus yra kunigavęs kunigas poetas Antanas Strazdas. Iš tolo pasigėrėjome gražiame peizaže išryškėjusiais Palėvenės bažnyčios bokštais. Beveik visą kelią mus lydėjo Lėvuo, kuris išteka iš Lėvenaičio ežero, 8 km į šiaurės rytus nuo Skapiškio.

Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčia prie erdvios miestelio aikštės. Šventoriuje yra Kryžiaus kelio stotys. Kol kas atnaujinta I-oji ir XIV-oji. Tai Audronės Tubelienės karoliais, sagomis ir kitomis priemonėmis siuvinėti įspūdingi paveikslai. Bažnyčios šventoriuje Lurdas, šalia kanauninko Nikodemo Kasperiūno kapas. Už miestelio yra Švedkalnis, į kurį šįkart nesuskubome.

Bareljefas kunigui poetui Antanui Strazdui Skapiškio bažnyčioje. Onos Striškienės foto

Tik peržengus bažnyčios slenkstį kairėje pusėje dėmesį atkreipė bareljefas, skirtas kunigui poetui Antanui Strazdui (1760-1833), kuris čia kunigavo. Taip pat kairėje pusėje prie kolonos yra pritvirtinta relikvija, prie kurios ir mes bendroje maldoje pasimeldėme. Dešinėje pusėje yra Audronės Tubelienės siuvinėtas paveikslas „Kristau, pasitikiu tavimi“. Dėmesį patraukia šalia vienas kito sustatytų keturiolika kryžių. Tai atnaujinti senieji kryžiai, kurie Didįjį penktadienį sustatomi į koplytėles bažnyčios šventoriuje ir einamas Kryžiaus kelias.

Audronės Tubelienės siuvinėtas paveikslas Skapiškio bažnyčioje

Prieš Šv. Mišias prisijungėme prie Skapiškio Gyvojo Rožinio vadovės Audronės Tubelienės vedamos Rožinio maldos. Šv. Mišias aukojo klebonas Salvijus Pranskūnas, kurio pamokslas, skirtas Misijų dienai, buvo pamokantis, konkretus ir įstrigo atmintin.

Aplankėme įdomios architektūros blaivybės paminklą-koplytėlę, gal vienintelį tokį statinį Lietuvoje. Ji buvo pastatyta vyskupo Motiejaus Valančiaus laikais. Būtent, Skapiškyje pirmiausia vyskupas ir iškėlė visuotinės blaivybės idėją, kuri vėliau plito per Lietuvą.

Apsilankėme Broniaus ir Audronės Tubelių namuose. Vos peržengus trobos slenkstį pasitiko grožiu spindintys siuvinėti paveikslai. Žavėjo jų didumas, ryškumas, naudotų medžiagų įvairovė. Kartu su Elena Steponavičiene, Audrone ir Bronium Tubeliais meldėmės pagal kunigo Roberto Pukenio užrašytus pamąstymus prie šeimininkės išsiuvinėtų Kryžiaus kelio paveikslų.

Relikvija, pritvirtinta prie kolonos Skapiškio bažnyčioje

Dar pabendravę su svetingais šeimininkais, nuoširdžiai atsisveikinę, vėl išskubėjome į Panevėžį.  Grįžtant tik ir girdėjai įspūdžius apie pirmą ir nebe pirmą kartą sutiktus žmones, matytus reginius, tebestebinančius savo grožiu ir paslaptimi.

Atgal