VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

12 20. Kultūrinė švietėjiška veikla tarp Lietuvos ir Italijos (Pabaiga)

Lidija Veličkaitė

Po sėkmingų pasirodymų Vilniaus koncertų salėse lapkričio 3 - 6 dienomis Tarptautinio jaunimo muzikos festivalio-konkurso „Su muzika per Europą“ Lietuva-Italija 2011 pirmųjų, antrųjų vietų laureatai turėjo išskirtinę galimybę koncertuoti Italijos sostinėje - amžinajame mieste Romoje ir L'Akvilos (L'Aquila) Alfredo Casella konservatorijoje.

VšĮ „Musica Vitale“ ir LR ambasados Italijoje iniciatyva buvo surengti du koncertai Italijoje, skirti diplomatinio bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Italijos 20-ies metų jubiliejaus paminėjimui. Festivalio pagrindinis rėmėjas - LR Užsienio reikalų ministerija.

Šiais koncertais buvo siekiama pristatyti Lietuvos muzikinio ugdymo sistemą ir gilias šios sistemos tradicijas. Italų klausytojai turėjo galimybę geriau susipažinti su jiems mažai žinoma šalimi Lietuva. Šio Tarptautinio jaunimo muzikos festivalio koncertų Italijoje globėjas - Popiežiškoji lietuvių Šv. Kazimiero kolegija Romoje, jos Rektorius Mons. Petras Šiurys geranoriškai sutiko apgyvendinti jaunuosius muzikantus, jų mokytojus, tėvelius ir lydinčius asmenis „Villa Lituania“ viešbutyje.

Festivalio dalyviai Romoje

Ankstyvą lapkričio rytą 38 projekto dalyvių grupė, vadovaujama festivalio organizatorės Nijolės Karaškaitės, iš Vilniaus aerouosto išvyko į ilgai lauktą koncertinę kelionę Italijoje. Daugeliui tai buvo pirmoji kelionė į saulėtąją Italiją. Lėktuve visus lydėjo pakili nuotaika, sėkmingai nusileidus, aidėjo smarkūs plojimai ir noras kuo greičiau pamatyti išsvajotąją šalį. Romos aerouoste mus pasitiko festivalio organizatorė - meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Visus džiugino ir sušildė šilta Romos saulė, važiuojant autobusu link metro, stebino mums egzotiška gamta ir aukštas žydras dangus. Prie metro mūsų jau laukė LR ambasados kultūros atašė Italijoje Irma Šimanskytė, kuri koncertinės kelionės metu buvo su visais dalyviais. „Villa Lituania“ viešbutyje dalyviai apsigyveno jaukiuose dviviečiuose kambariuose. Po sočių pietų pirmą dieną lietuvaičiai turėjo galimybę aplankyti ir susipažinti su Romos miesto istoriniais ir architektūriniais paminklais. Ne kiekvieną dieną tenka pasivaikščioti po įspūdingais imperatoriaus Trajano Forumo griuvėsiais, nusikelti laiku į antikinę Roma ir aplankyti Palatino kalvą, antikinės Romos visuotinio ir politinio gyvenimo centrą, nuo Kapitolijaus kalvos grožėtis vakarinės Romos panorama.

Iš ryto visus pažadino nepaprastai gražus paukščių čiulbesys, pro viešbučio langus matėsi žydras dangus, aukštos palmės ir gražiausios gėlės. Po pusryčių visi dalyviai išėjo repetuoti į Antonio Maria Gianelli institutą, kuriame vakare įvyko lietuvaičių koncertas. Instituto teatro salėje laukė puikus naujas YAMAHA koncertinis fortepijonas, maloniai nuteikė gera teatro salės akustika. Repeticijos metu vyko draugiškas bendradarbiavimas tarp skirtingų Lietuvos muzikos ugdymo įstaigų mokytojų ir dalyvių - visi buvo aktyvūs ir geranoriški, dalinosi pedagogine patirtimi, patarimais, siekiant kuo geriau pasirodyti koncerte - atstovauti savo šalį. Stebino visų atlikėjų atsakomybė, ryžtas ir geranoriškumas. Po ilgos repeticijos projekto dalyviai patraukė antikinės Romos gatvėmis.

Pirmajame koncerte Romoje dalyvavo J. E. LR ambasadorius Italijoje Petras Zapolskas su žmona Gerb. p. Rūta Zapolskiene, LR ambasados kultūros atašė Italijoje Irma Šimanskytė, Popiežiškosios lietuvių Šv.Kazimiero kolegijos Romoje Rektorius Mons. Petras Šiurys, A.M.Gianelli instituto pedagogai ir moksleiviai. Koncerto pasiklausyti atvyko ir lietuvių bendruomenė Italijoje. Festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė pasveikino visus atvykusius į koncertą ir pakvietė sveikinimo žodį tarti J. E. ambasadorių Petrą Zapolską: „Šį vakarą amžinasis miestas Roma klausysis jaunųjų baltų tarptautinės muzikos, tai bus graži galimybė mums, suaugusiems, pailsėti nuo skaičių ir kasdieninės rutinos. Aš noriu nuoširdžiai padėkoti visiems, kurie prisidėjo prie šio koncerto organizavimo, jauniesiems muzikantams, tegu itališkos antikos ir muzikos dvasia jus lydi ir saugo. Jūsų tėveliams, kad tarp skaičių dar girdi natų skambesį. Jūsų mokytojams, kurie jus moko mylėti muziką. Festivalio organizatorėms, mamai ir dukrai Nijolei Karaškaitei ir Nijolei Dorotėjai Beniušytei, kad tiesia tokį ilgą muzikinį kelią tarp Lietuvos ir Italijos.”

Festivalio dalyviai po koncerto L'Akvilos konservatorijoje

Už didžiulę pagalbą organizuojant III Tarptautinį jaunimo muzikos festivalį buvo įteikta rankų darbo lėlė „Viola“ - donatorė Romualda Jurevičienė. Sveikinimo žodį koncerto dalyviams jų mokytojams ir organizatoriams taip pat tarė ir Mons. Petras Šiurys, kuriam už didžiulę pagalbą organizuojant III Tarptautinį jaunimo muzikos festivalį buvo įteikta rankų darbo lėlė „Mano angelas“ donatorė - autorinių lėlių kūrėja Jūratė Dovydėnaitė.

Koncerte grojo Vilniaus B. Dvariono DMM mokiniai - pianistai Kasparas Vincentas Mičiūnas (10 m.), Jonas Dovydas Kiauka (10 m.); Vilniaus muzikos mokyklos „Lyra“ pianistas Ernestas Čiškevičius (10 m.); Trakų meno mokyklos/Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos pianistė Evelina Grinevič (15 m.); Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos moksleivė pianistė Ugnė Kavaliauskaitė (13 m.); Varėnos muzikos mokyklos fortepijoninis trio - Kristina Jakavonytė (13 m.), Augustas Bliujus (14 m.), Deimantas Zinkevičius (15 m.); Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos kamerinis ansamblis - Adelė Dusevičiūtė (15 m.) – fleita, Marija Jurgelevič (15 m.) - fortepijonas; Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos dainininkai Gabrielė Kupšytė (18 m.) ir Steponas Zonys (18 m.), koncertmeisterė Virginija Ruzgienė; Lietuvos muzikos ir teatro akademijos/Latvijos Jazeps Vitols muzikos akademijos studentas Artūrs Gailis - altas; Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos/Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentė pianistė Gintarė Elena Macijauskaitė; Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė dainininkė Romualda Suchocka, koncertmeisterė Nijolė Baranauskaitė-Matukonienė; bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kamerinis ansamblis Eduardas Bogdanovas - smuikas ir Kęstutis Pavalkis - fortepijonas.

Visi dalyviai grojo, dainavo su dideliu dvasiniu pakilimu, didele energija, išgyvendami ir įsijausdami į kūrinius. Tai buvo dar vienas žingsnis aukštyn, kopiant į muzikos viršūnę, o taip pat ir dviejų šalių bendravimą ir bendradarbiavimą, šalių kultūrų pažinimą. Lietuvaičių pasirodymą lydėjo gausūs aplodismentai. Pasibaigus koncertui J. E. ambasadorius Petras Zapolskas jaunuosius atlikėjus pakvietė itališkoms vaišėms.

Sekančią, lapkričio 5 dieną, šeštadienį, po pusryčių, aptarę visos dienos eigą, visi susidraugavę išbėgo toliau tęsti trumpą pažintį su Roma. Laukė koncertinė kelionė autobusu į L'Akvilą. Miestas yra Abruco regione, nutolęs maždaug 130 km nuo Romos. Kelionės metu organizatorė Nijolė Dorotėja Beniušytė papasakojo apie L'Akvilos miestą, kuris pastatytas pagal analogišką Jeruzalės miesto planą. Kelionė driekėsi autostrada, pro kalnus, tuneliais. Pakeliui plytėjo alyvmedžių giraitės, vynuogynai, čia jau matėsi spalvota rudeninė gamta, rūke skendintys Apeninų kalnai. Kylant vis aukštyn ir aukštyn, apačioje palikome itališkas pilaites, rūmus, apjuostus tvirtovių sienomis, tvirtus senovinius namus. Tai buvo labai įspūdinga.

L'Akviloje 2009 metais balandžio mėnesį įvykęs žemės drebėjimas visiškai sugriovė konservatoriją ir daug senamiesčio pastatų. Visas miesto centras iki šiol saugumo sumetimais yra nevizituojamas. O daugelis gyventojų, likę be savo namų, turėjo išsikelti už miesto ribų. Per 35 dienas buvo pastatyta nauja konservatorija, pagal japonų architektų - seismologų planą. Dabar konservatorija atitinka visiems seisminės zonos reikalavimams.

Alfredo Casella konservatorijoje mus pasitiko itin draugiškas personalas ir konservatorijos koncertų skyriaus vadėjas Luigi Tufano, kuris maloniai aprodė konservatoriją ir skyrė geriausias auditorijas repeticijoms. Konservatorija gali pasidžiaugti puikiais muzikos instrumentais, aparatūra, naujomis, moderniomis technologijomis. Kiekvienoje auditorijoje stovi du nauji fortepijonai. Dalyviai galėjo laisvai ruoštis koncertui auditorijose ir koncertų salėje, išbandydami naują STENWAY firmos koncertinį fortepijoną. Koncertų salėje stovėjo tik ką sumontuoti nauji vargonai. Šios konservatorijos dainavimo katedros studentai respublikiniuose dainavimo konkursuose laimi pirmąsias vietas iš 64 konservatorijų.

Po koncerto A. M. Gianelli instituto teatro salėje

Koncerto pradžioje prof. Luigi Tufano, atstovaudamas Alfredo Casella konservatoriją, tarė sveikinimo žodį, perduodamas nuoširdžiausius linkėjimus nuo konservatorijos direktoriaus Bruno Carioti. Prof. Luigi Tufano kalbėjo apie tarptautinio bendradarbiavimo svarbą su didžiosiomis Europos švietimo institucijomis ir labai džiaugėsi, kad šį vakarą gausus jaunųjų talentų būrys iš Lietuvos koncertuos L’Akvilos konservatorijoje. Tai puiki galimybė jauniesiems dainininkams, instrumentalistams pristatyti save europiniu lygiu. Profesorius dėkojo festivalio organizatoriams mokytojai Nijolei Karaškaitei ir festivalio meno vadovei Nijolei Dorotėjai Beniušytei už puikų koncertą ir buvo maloniai nustebintas tokiu aukštu atlikėjų meniniu lygiu. Pasiklausyti koncerto atvyko ir L’Akvilos muzikos licėjaus atstovė – pianistė prof. Bianca Lucia Iorio, entuziastingai pareiškusi didžiulį norą bendradarbiauti ateityje ir kitą Tarptautinio jaunimo muzikos festivalio-konkurso „Su muzika per Europa” laureatų koncertą surengti L’Akvilos muzikos licėjuje.

Koncerte kartu su lietuvaičiais pasirodė L’Akvilos konservatorijos, konkursų laureatai - saksofonistų kvartetas „Entropia Saxophon Quartet“.

Už lango - gamtos galybė, o salėje - žmogaus galybė, protas, emocijos ir meilė muzikai. Didžiavomės visų dalyvių profesionaliu pasiruošimu ir atlikimu, didele ištverme, artistiškumu. Kiekvienas atlikėjas stengėsi iš paskutiniųjų. Visi mokytojai, profesoriai, paruošę savo auklėtinius, kartu kuria stebuklus. Tai dar vienas didelis žingsnis, tęsiant tarptautinį kultūrinį švietėjišką bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Italijos.

Po koncerto pavargę, bet laimingi pro autobuso langus tamsoje stebėjome miestelių, išsidėsčiusių kalnuose, žiburius. Šalia sėdėję jauniausieji koncerto dalyviai Kasparas Vincentas Mičiūnas, Jonas Dovydas Kiauka ir Ernestas Čiškevičius visą kelionę atgal į Romą diskutavo apie savo pasirodymą, gvildeno ir muzikos istorijos reikšmę jų tolimesniam žinių pagausinimui, išprusimui, pasidalino savo naujomis fortepijono programomis. Kasparas dainavo daug žinomų kūrinių melodijų, įvardindamas visų kūrinių pavadinimus. Stebino tai, kad trys dešimtmečiai vaikai taip gražiai bendravo mokslo muzikos tema. Į Romą grįžome visai sutemus, o čia koncerto dalyvių laukė staigmena: ambasados dovana - didžiulis Italijos nacionalinis tortas „Tiramisu“.

Paskutinę dieną Popiežiškosios kunigų kolegijos Rektorius Mons. Petras Šiurys supažindino su kunigų kolegija, jos istorija, rodė saugomas sakralines relikvijas, vaišino sode augančiais mandarinais, visiems padovanojo albumus apie Romą.

Išvykimo dieną dalyviai aplankė Santa Maria Maggiori ir San Giovanni in Laterano bazilikas.

Grįžo į Lietuvą po kelionės dvasiškai pakylėti, pabuvoję šventose vietose. Visi labai džiaugėsi kelione. Tikimės, kad šis projektas ilgai išliks visų širdyse, o jauniesiems muzikantams bus didelis paskatinimas toliau tobulėti.

Atgal