VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

06 15. Gražėjantis Pagėgių kraštas

Vytautas Leščinskas

 

Tą dieną, 2012 m. birželio 8-ąją, į puikiai įrengtą Pagėgių savivaldybės viešąją biblioteką rinkosi ne tik vietos gyventojai. Atvyko ir svečių. O susirinkti buvo tikrai svarbi priežastis: čia Lietuvai pagražinti draugijos Pagėgių skyrius  surengė savo veiklos dešimtmečio iškilmingą paminėjimą.

Bet iš tiesų šventė prasidėjo gerokai anksčiau: 10 valandą bibliotekoje vyko svečių sutiktuvės. Svečiams buvo suorganizuota įdomi pažintinė ekskursija po Pabėgių krašto gražiausias vietas.

Žmonės ir jų darbai

Dalyviai darniai sugiedojo Himną – „Tautišką giesmę“, paskui trumpą koncertą surengė LPD Pagėgių skyriaus ansamblis „Žilvitis“, kuriam nemaža metų vadovavo draugijos narys nuo 2002 metų Feliksas Alimas. Ansamblis kasmet plėtė repertuarą ir dabar džiugina žmones gražiausiomis lietuviškomis dainomis. Šiuo metu jam vadovauja Viktoras Poška.

Jaudinančiai nuskambėjo skyriaus garbės narės,

 mokytojos Stasės Straukienės, pasakojančios, kaip LPD vietos organizacija įsikūrė, žengė pirmuosius veiklos žingsnius, žodžiai. O dabartinė skyriaus pirmininkė Valentina Zdanevičienė pateikė išsamų pranešimą „Draugijos veiklos dešimtmetis. Žmonės. Darbai. Šventės“.Ji džiaugėsi gausėjančiomis draugijos narių gretomis ir  žmonių  entuziazmu, gražinant kraštą. Apie LPD Pagėgių skyriaus veiklą labai palankiai atsiliepė ir bibliotekos vedėja Elena Stankevičienė, kuri yra taip pat LPD narė nuo Pagėgių skyriaus įsikūrimo.

Juozo Dingelio padėkos žodis susirinkusiems 

Nuo 2002 metų šioje veikloje aktyviai dalyvauja ir nemaža kitų žmonių, kurie gražina bei puoselėja Pagėgius, garsina šį mūsų šalies vakarų pasienio kraštą, dirba Lietuvos labui. Tai, pavyzdžiui, Adelė Gėrikienė, Loreta Bajorienė, Zina Budginienė, Virginija Budvytienė, Jovita Globienė, Svetlana Jašinskienė, Albina Jokubauskienė, Ema Jurkūnienė, Zita Lenartavičienė, Elžbieta Riabceva, Elena Putvinskienė, Bronė Savickienė, Giedrė Skipitienė, Elena Sauspreikšaitienė, Teresė Šabasevičienė, Adelija Truškauskienė (2002–2009 m. buvusi LPD Pagėgių skyriaus pirmininkė), Danutė Žemaitaitienė, Edmundas Jašinskas, Bronius Budvytis, Eugenijus Skipitis, Algimantas Stankevičius, Petras Vaišvilas...

Organizacija kasmet pasipildo naujais nariais, plečiasi, vis įvairesnė darosi jos  veikla. Todėl ir LPD Pagėgių skyrius, ir biblioteka susilaukia visokeriopos vietos valdžios, įvairių organizacijų paramos. Beje, ta parama jau įgijo tarptautinį pobūdį. Ypač jos mastai išryškėja pasižvalgius po labai šiuolaikiškai įrengtas bibliotekos patalpas.

Už didžiulę paramą Elena Stankevičienė sakėsi esanti labai dėkinga Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkei Jūratei Caspersen, kuri globoja šią kultūros įstaigą. Ypatingą įspūdį lankytojui palieka J. Caspersen pastangomis subtiliai apipavidalinta dekoratyvinė siena, kuri atrodo tarsi vientisas meno kūrinys.

Kaip sakė, E. Stankevičienė, nuolat jaučiamas ir dabartinio Pagėgių savivaldybės mero Virginijaus Komskio dėmesys ir parama kultūros centrui, kuriame įsikūrusi biblioteka. Dažnas svečias Pagėgiuose yra ir Seimo narys Kęstas Komskis – buvęs savivaldybės meras, ,taip pat nuolat rūpinosi ir draugijos reikalais. Ir tebesirūpina. Tai ir suprantama: juk K. Komskis taip pat yra draugijos narys nuo 2002 metų!

Sveikinimo žodžiai, padėkos...

 

Grupė renginio dalyvių. Vytauto LEŠČINSKO nuotraukos

Tardamas sveikinimo žodį susirinkusiesiems, Seimo narys K. Komskis pasidžiaugė, kad miestas labai pasikeitė, tapo kur kas tvarkingesnis, negu buvo anksčiau. Ir žmonės – veiklesni, kūrybingesni. O prie tų gerų pokyčių nemaža prisidėjo ir LPD vietos skyriaus narių entuziazmas, siekis gražinti savo miestą bei visą Lietuvą.

Dalyvius šiltai sveikino ir LPD skyriui toliau klestėti linkėjo Pagėgių Šv. Kryžiaus parapijos klebonas Vytautas Gedvainis, primindamas, kad ką bedarytum, viską dera pradėti malda. Ir padovanojo skyriaus nariams knygą, pridurdams: „Jūs, kurie esate čia ir dirbate Lietuvos labui – ir esate Lietuva.“ Iš tiesų – prasmingi žodžiai...

 O LPD valdybos pirmininkas Juozas Dingelis pabrėžė, kad Pagėgių skyrius gali būti puikus pavyzdys, kaip reikia plėtoti Lietuvai naudingą veiklą, ugdyti patriotizmo dvasia jaunimą.

„Matyt, vaižgantiška dvasia gyveno jumyse nuo seno, – kalbėjo J. Dingelis. – O kol tų Vaižganto idealų nesusigrąžinsime, Lietuva nebus tikra Lietuva, niekada nesustiprės. Ir dabar, ko gera, jau mes visi, lietuviai, suprantame, jog reikia grįžti prie  tikrųjų tautos vertybių ir tvirtai jomis remtis. Mes stengiamės šį siekį įgyvendinti, organizuojame daugybę renginių, plečiame veiklą. Per mėnesį visoje Lietuvoje įvyksta po dvylika–penkiolika mūsų draugijos renginių. Ir pamažu stiprėjame, kuriame naujus skyrius. Ir ne tik veikia šešiasdešimt keturi LPD skyriai Lietuvoje, bet yra ir Čikagoje, ir Vašingtone. Neseniai įsteigėme naujus LPD skyrius Airijoje, Dublino mieste,ten su Lietuvių bendruomene minint kovo -11-tąją irVenesuelos lietuvių bendruomenėje,balandžio mėn. viešint pas  legendinę lietuvę Jūrate Statkutę de Rosales“.

    LPD valdybos pirmininkas dėkojo už gražius darbus visiems pagėgiškiams, o  aktyviausiems Pagėgių skyriaus nariams įteikė draugijos padėkos raštus.

Pasibaigus renginio oficialiajai daliai, prasidėjo meninė programa. Keletą dainų sudainavo Stoniškių pagrindinės mokyklos mokytojų ansamblis, vadovaujamas Zosės Židackienės, jį pakeitė „Žilvitis“.

Tad dalyvių nuotaika buvo tikrai gera. O ją dar labiau pakėlė, pakaitino aktyvus draugijos narys – poetas Jonas Ivoška-Šėla, kurio skaitomi bei iš atminties deklamuojami naujausi eilėraščiai visiems patiko ir, aišku, sulaukė karštų plojimų. Šiuos ir daugelį kitų eilėraščių bus galima rasti naujoje poeto knygoje“Savasties versmės“ Beje, ši knyga jau pakeliui pas skaitytojus.

Šventei einant į pabaigą, buvo surengta ekskursija po Pagėgių savivaldybės viešąją  biblioteką ir visą kultūros centrą. Dalyvius žavėjo, net stebino čia sudaryti patogumai darbuotojams bei lankytojams. Patalpos iš tiesų erdvios ir jaukios, skoningai apipavidalintos. Tokioje aplinkoje – daug erdvės naujiems sumanymams, kūrybai.

Na, o LPD Pagėgių skyriaus moterys pademonstravo ir savo kulinarinius gebėjimus – vaišino dalyvius pačių pagamintais skanėstais.

Atgal