VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

05 03. Seimo kontrolierius: Vilniaus savivaldybė turi sudaryti galimybę vilniečiams sužinoti, ar jų elektroninis bilietas aktyvuotas

Arnas Šimkus

Seimo kontrolierius Augustinas Normantas, atlikęs tyrimą dėl Vilniaus savivaldybės pareigūnų veiksmų organizuojant keleivių vežimą sostinėje, padarė išvadą, kad miesto savivaldybė neapsaugo keleivių teisių, teisėtų interesų ir lūkesčių.
Seimo kontrolierius siūlo imtis priemonių, kad miesto autobusų ir troleibusų keleiviai turėtų realią galimybę internete gauti skubią ir patikimą informaciją apie elektroninio terminuotojo bilieto aktyvavimo ir galiojimo laiką.
Seimo kontrolierius taip pat ragina Vilniaus merą ir administracijos vadovą inicijuoti Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisyklių tobulinimą, kad jos atitiktų aukštesnės galios teisės aktų reikalavimus bei nustatytų visus aktualius teisinius santykius, susijusius su keleivių kontrole.
Tyrimas buvo pradėtas reaguojant į viešojoje erdvėje pasirodančius gyventojų skundus dėl Vilniečio kortelėje esančio elektroninio bilieto aktyvavimo tvarkos ir dėl keleivių kontrolės sostinės viešajame transporte vykdymo tvarkos.
Gyventojai skundėsi, kad daugiausia nesklandumų ir problemų kildavo keleiviams, kurie įsigydavo terminuotuosius elektroninius bilietus iš anksto, tačiau neturėdavo galimybių nedelsiant jų aktyvuoti ir gauti tai patvirtinančio dokumento. Dėl to viešojo transporto kontrolieriai juos priskirdavo asmenims, važiuojantiems be bilieto, skirdavo jiems baudas arba išlaipindavo iš troleibusų ar autobusų.
Vilniečiai skundėsi ir viešojo transporto kontrolierių galimai neteisėtais veiksmais. Pasak jų, kontrolieriai, užstodami stotelėje sustojusios transporto priemonės duris, sulaiko keleivius transporto priemonėje, taip suvaržydami jų teisę išlipti reikiamoje stotelėje.
Seimo kontrolierius nustatė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nepagrįstai visa apimtimi nevykdo miesto autobusų ir troleibusų keleivių kontrolės, kadangi savivaldybės pareigūnai miesto autobusuose ir troleibusuose netikrina keleivių bilietų, už važiavimą be bilieto nesurašo administracinių teisės pažeidimų protokolų.
Šiuo metu Vilniaus viešojo transporto keleivių kontrolę atlieka įmonė "Susisiekimo paslaugos", kurios kontrolierių neteisėti veiksmai teisės aktų nustatyta tvarka skundžiami ne Vilniaus savivaldybei, o kontrolieriams pažymėjimus išdavusiai bendrovei "Vilniaus viešasis transportas".
Seimo kontrolierius nustatė, kad Keleivių ir bagažo vežimo autobusais ir troleibusais Vilniaus mieste taisyklėse esama neatitikimų: vienu atveju nustatyta, kad kontrolierius turi teisę išlaipinti be bilieto važiuojantį keleivį iš transporto priemonės be jokių papildomų sąlygų, kitu - kad kontrolierius turi teisę išlaipinti keleivį, kai jis atsisako įsigyti bilietą.
Šiuo metu, teigia Seimo kontrolierius, nepagrįstai taikoma griežtesnė ir galimai aukštesnės galios teisės aktams prieštaraujanti taisyklių norma - keleivis, turintis neaktyvuotą elektroninį terminuotąjį bilietą, išlaipinamas pirmiau jam nepasiūlius bilieto aktyvuoti ir nepaaiškinus, kaip tai daroma.
Tokie kontrolierių veiksmai, mano Seimo kontrolierius, sukelia neigiamą žmonių reakciją ir nepasitikėjimą ne tik kontrolieriais, bet ir tokių kontrolierių veiksmų neužkertančia savivaldybe.
Be to, keleivis dėl pasitaikančių Elektroninio bilieto viešajame transporte ir keleivių informacinės sistemos veikimo trikdžių kartais neturi galimybės nedelsiant internete gauti informacijos ir patvirtinimo apie atliktą terminuotojo elektroninio bilieto aktyvavimą, todėl kilus keleivio ir kontrolierių ginčui dėl šio bilieto galiojimo keleivis jaučiasi beteisis.
Seimo kontrolieriaus nuomone, keleivio teisė gauti patvirtinimą apie elektroninio terminuotojo bilieto aktyvavimą turėtų būti įtvirtinta Vilniaus savivaldybės teisės akte.
Atlikęs tyrimą Seimo kontrolierius kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės merą Artūrą Zuoką ir administracijos direktorių Valdą Klimantavičių, siūlydamas imtis priemonių, kad būtų užtikrintas teisės aktais savivaldybės pareigūnams priskirtų funkcijų ir suteiktų teisių įgyvendinimas.

Atgal