VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

06 25. Lietuviai savo atostogas linkę planuoti iš anksto

Paulius Mickevičius

Lietuviai nemėgsta atidėti savo atostogų planavimo paskutinei minutei ir yra linkę jas planuoti iš anksto, prieš tai įvertinę įvairius pasiūlymus. Beveik pusė Lietuvos gyventojų savo atostogas suplanuoja iki jų pradžios likus 2-5 mėnesiams.
Tokius rezultatus atskleidžia gegužę kelionių organizatoriaus "Go Planet Travel" užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų nuomonės apklausa, kuria siekta išsiaiškinti lietuvių atostogų įpročius.
Apklausos duomenimis, atostogas iki jų pradžios likus 2-5 mėnesiams planuoja 47,3 proc. Lietuvos gyventojų. Dar 20,9 proc. apklaustųjų teigė, kad atostogas planuoti ima iki jų pradžios likus 6-12 mėnesių.
Tik pakankamai nedidelė dalis lietuvių nėra tokie ankstyvi - 18,5 proc. apklausos respondentų nurodė savo atostogas planuojantys likus mėnesiui ar mažiau iki jų pradžios, o 12,3 proc. respondentų - kad naudojasi paskutinės minutės pasiūlymais.
Tyrimas taip pat parodė, kad atostogos - neatsiejama absoliučios daugumos lietuvių gyvenimo dalis. Didžioji dalis (88,5 proc.) apklausos dalyvių per pastaruosius 12 mėnesių atostogavo bent kartą, ir tik 11,5 proc. apklaustųjų nurodė to nedarę. Didžioji dauguma respondentų ketina atostogauti ir per artimiausius 12 mėnesių - tokių apklaustųjų buvo 94,3 proc.
Didžioji dalis Lietuvos gyventojų savo paskutines atostogas vertina teigiamai, tačiau daugiau negu trečdalis lietuvių vis dėlto sutinka, kad jos nebuvo puikios ir galėjo būti geresnės. 63 proc. respondentų nurodė pastarųjų savo atostogų metu pailsėję puikiai ir jas įvertino labai gerai.
Tuo tarpu 30,5 proc. respondentų nurodė, kad atostogas vertina gerai, tačiau jos nebuvo tobulos ir jose buvo taisytinų dalykų. 6,5 proc. respondentų teigė atostogas vertinantys vidutiniškai arba blogai.
Kelionių agentūros "Go Planet Travel" direktorius Karolis Urbelionis pažymi, jog akivaizdu, kad šiuo metu rinkoje veikiantys kelionių organizatoriai tikrai ne visuomet išpildo visus klientų lūkesčius.
Tyrimo duomenimis, lietuviai atostogauti šiemet dažniausiai renkasi vasarą - 46,8 proc. tyrimo respondentų atostogauja vasaros mėnesiais, dažniausiai - rugpjūtį (17,8 proc.). Antrąją vietą pagal atostogų populiarumą tarp metų laikų užima ruduo - 22,8 proc. lietuvių pasirenka atostogauti šiuo metų laiku. Rugsėjį atostogauti ketina 11,8 proc. respondentų.
Atostogoms Lietuvos gyventojai dažniausiai renkasi keliones į užsienį - paskutinį kartą atostogavę būtent užsienyje nurodė 81,4 proc. respondentų, Lietuvoje atostogavę teigė tik 17,5 proc. apklausos dalyvių.
Dauguma atostogavusių užsienyje (56,5 proc.) atostogoms pasirinko poilsinę kelionę lėktuvu. Autobusu keliavę teigė vos 6,5 proc. respondentų. Tarp atostogavusių Lietuvoje populiariausias atostogų taškas buvo pajūris - čia atostogavę nurodė 43,6 proc. apklausos dalyvių.
Paklausti, apie kokias atostogas svajoja labiausiai, net 53,3 proc. lietuvių nurodė, kad norėtų patirti pažintinę-poilsinę kelionę po tolimąjį užsienį. Dar 33,3 proc. respondentų tvirtino, kad jų tobulos atostogos - tiesiog rami poilsinė kelionė į užsienio kurortą. Svajojantys apie atostogas Lietuvoje tvirtino tik 5 proc. respondentų.
"Poilsinės kelionės lėktuvu į užsienio kurortus vis dar yra labai populiarios. Nepaisant to, kad ne visada lieka patenkinti kelione, dauguma lietuvių ir toliau siekia atostogų metu pailsėti svečioje šalyje, o ne tiesiog nuvažiuoti pas močiutę į kaimą", - teigia K. Urbelionis.
Apklausa, kurioje dalyvavo 21-74 metų amžiaus 450 respondentų, buvo atlikta internetu gegužės 15-30 dienomis.

Atgal