VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

09 20. Iškilmingai sutikti Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės veiklą užbaigę kariai

Jonas Skučas

Rugsėjo 20 d. aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos Vilniuje vyko Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės veiklą užbaigusių karių (PAG-17) sutikimo ir apdovanojimo ceremonija. Šiuo renginiu buvo oficialiai pažymėta aštuonerius metus trukusios Lietuvos didžiausios ir pirmosios savarankiškos tarptautinės misijos pabaiga.

Renginyje dalyvavo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas, kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, Seimo nariai, Lietuvos kariuomenės vadovybė, Goro provincijos atkūrimo  grupių  pamainų vadai, užsienio šalių, dalyvavusių PAG misijoje, atstovai, ambasadoriai ir gynybos atašė, karių artimieji, kt. svečiai.

Rikiuotės metu PAG-17 kariams, vadovaujamiems pulkininko leitenanto Tomo Masaičio, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas įteikė apdovanojimus.

Rikiuotė simboliškai vyko toje pačioje aikštėje, iš kurios 2005 m. birželį į Afganistaną  buvo išlydėta pirmoji tuomet pulkininko Gintauto Zenkevičiaus vadovaujama  Lietuvos karių pamaina.

Renginio metu Krašto apsaugos ministerijos Baltojoje salėje buvo atidengta lentelė didžiausiai  Lietuvos kariuomenės  tarptautinei  misijai  atminti. Kariuomenės vadas gen. ltn. A. Pocius visiems buvusiems PAG vadams įteikė atminimo suvenyrus.

Vadovavimą NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Goro provincijos atkūrimo grupei   Afganistane Lietuva pradėjo 2005 m. birželį. Tai buvo bendras karių ir civilių projektas. Jį įgyvendindama Lietuva drauge su kitomis užsienio šalimis – Danija, Gruzija, Islandija, Japonija, JAV, Kroatija ir Ukraina – padėjo Afganistano valdžiai plėsti įtaką Goro provincijoje, užtikrino Goro provincijos saugumą.

Per misijos laikotarpį PAG iš viso tarnavo daugiau nei 2,5 tūkst. Lietuvos karių.  Jie kartu su kitų Gore bendradarbiavusių šalių kariais užtikrino saugumą ir stabilumą provincijoje, sudarė sąlygas veikti vietos valdžiai ir saugiau vykdyti civilinius su projektus.

Goro provincijoje įgyvendinta daugiau nei 200 vystomojo bendradarbiavimo projektų, kuriais buvo stiprinami valdžios institucijų gebėjimai, švietimo ir sveikatos sektorius, skatinama kaimo plėtra, gerinama  infrastruktūra, kt. sritys.   

Kariai taip pat mokė ir konsultavo nacionalines saugumo pajėgas – Goro provincijos karius ir policijos pareigūnus, kurie šiuo metu rūpinasi saugumu Goro provincijoje. Kariai parengė daugiau kaip 700 įvairaus rango Afganistano policijos pareigūnų ir per 1,2 tūkst. Afganistano karių.

Atsakomybę už saugumą provincijoje perdavę Goro provincijos valdžiai Lietuvos kariai iš Čagčarano  išvyko šių metų rugpjūčio pabaigoje.

Atgal