VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

11 20. LDK gynybinės ir rezidencinės architektūros paveldas vakarinėje Baltarusijoje (Pabaiga)

Vytautas Kuprys

Pravažiuojame Kliackus, kuriuos 1522- -51 m LDK Žygimanto Senojo privilegiją valdė žmona Bona Storza, o 1551 m LDK Žygimantas Augustas Kliackus padovanojo Mikalojui Radvilai Juodajam.

Sustojame Nesvyžiuose, kuris įsikūręs prie Ušos upės, tai nedidelis miestelis, rajono centras, 400 metų ( Nuo XVI iki 1939 m) priklausęs magnatų Radvilų giminei.  Nesvyžiuose buvo įkurta svarbiausia Nesvyžiaus Radvilų rezidencija, o šiandien tai – geriausiai išlikęs LDK laikotarpio didikų privatus miestas ir architektūrinis ansamblis. Į ansamblį įvažiuojame pro Slucko vartus. Prieš tai didysis kunigaikštis Aleksandras 1492 m Nesvyžių buvo atidavęs P. J. Kiškai. Kiška čia pastatė pirmąją Romos katalikų bažnyčią. Kiškos Stanislovo duktė 1513 m ištekėjo už Jono II Mykolo Radvilo – Barzdočio. Ji įnešė į  Nesvyžių  Radvilų turtus. Po jos mirties Nesvyžius galutinai atiteko Radvilams. Užmiestyje buvo gražus parkas ir žvėrynas. 2005 m Nesvyžiaus Radvilų architektūrinis, rezidencinis, kultūrinis ansamblis ir parkas įtraukti į UNESKO pasaulio paveldo sąrašą. Ansamblį sudaro taisyklingo renesansinio išplanavimo istorinė miesto dalis, rotušė, jėzuitų Dievo Kūno bažnyčia. Bažnyčia pastatyta 1589 m M. K. Radvilos – Našlaitėlio lėšomis. Tai pirmas Rytų Europoje ir antras pasaulyje ankstyviausias baroko architektūros paminklas. Lankome kriptoje po bažnyčia įrengtą vieną didžiausių Europoje nekropolį, kuriame yra arti šimto Radvilų didikų palaidojimų. Nekropolis buvo įrengtas 1616 m, po Našlaitėlio mirties, kuriame ir jis yra palaidotas. Paskutinis iš Radvilų buvo palaidotas 2000 m. Nesvyžiuose yra benediktinų vienuolyno kompleksas, pastatytas XVI – XVII a. Vienuolyną fundavo Našlaitėlis ir jo žmona Eufemija. Tai pirmas moterų vienuolynas LDK. Reikia pasakyti, kad viena iš Našlaitėlio žmonų, Uršulė,  jam pagimdė net 33 vaikus, žinoma ne visi išgyveno.

Šalia bažnyčios stovi gotikos ( XVI a.) stiliaus varpinė, buvusi miesto gynybinės sistemos sudedamoji dalis. Čia yra didinga bastioninė Radvilų rezidencinė pilis, kurią pastatydino Našlaitėlis (XVI – XVII a.) ir didžiausias dabartinėje Baltarusijos respublikoje parkų kompleksas, kuris įkurtas 1879 – 1914 m (apie 100 ha). Tvirtovės centre buvo pastatyti gražūs kunigaikščių rūmai. Miestą ir pilį supo gynybiniais tikslais užtvenkta Ušos upė. Prie pilies yra išlikę du dideli tvenkiniai. Po Našlaitėlio mirties jo įpėdinis sūnus Jonas Jurgis Radvila Nesvyžiaus pilyje labai gražiai priėmė karalaitį Vladislovą IV, kai jis pro čia traukė į žygį prieš Maskvą. 1706 m Švedai paėmė Nesvyžiaus pilį, ją sugriovė, sunaikino ir sustiprinimus, palikdami tik bažnyčią.

M. K. Radvila Žuvelė prikėlė Nesvyžių iš griuvėsių, o jo žmona Uršulė Višniovickaitė įrengė čia teatrą ir pati ruošė scenos veikalus. 1812 m prancūzu žygio metu Žuvelė priešakyje dalyvavo prancūzų pusėje. Šiais metais sukanka 600 m LDK ir Lenkijos karalystės susitarimui  - Horadlijos unijai, pagal kurią LDK Vytautas, norėdamas apsaugoti tautą nuo Vokiečių ordino su Lenkijos karaliumi Jogaila pasirašė susitarimą, kad kunigaikštystė prijungiama prie Lenkijos karalystės, bet ta unija buvo sulaužyta. Šios sutarties dokumentai saugomi Radvilų archyve Nesvyžiuose. Paskutinė iš Radvilų, Elžbieta Radvilaitė dabar gyvena Varšuvoje, kuri kartais atvažiuoja aplankyti Nesvyžius ir savo gimtuosius rūmus.

Krėvos pilies liekanos

Paskutinis sustojimas įvyko Lydoje. Mieste gyvena apie 97 tūkst. gyventojų. Manoma, kad Lyda pradėjo kurtis 1180 m. Tai viena iš seniausių Lietuvos gyvenamųjų vietovių, apie ką byloja ir jos pavadinimas: Lyda reiškia kirtimus. Miestas, kuriam pradžią davė XIV a. pastatyta pilis – Krėvos pilies “sesuo”. Tik skirtingai nuo Krėvos, Lyda išaugo iki didelio miesto. Pilį 1328 m iš akmens riedulių ir plytų mūro pastatydino LDK Gediminas. Tai dar vienas ankstyvosios LDK mūro architektūros paminklas, menantis LDK Algirdą, Jogailą ir Vytautą, kryžiuočius it totorius.

Apie pilį yra  graži legenda. Prie pilies augusios dvi pušaitės, susigūžusios, lyg rankas į pilį tiesiančios. Tos pilies valdovas – karalius sumanęs savo dukras išleisti už nemylimų atjojusių jaunuolių. Mergaitės nutarė iš pilies pabėgti, bet valdovas jas pastebėjo ir prakeikė. Dukros pavirto pušaitėmis, kurios buvo į pilį palinkusios ir pasigailėjimo prašančios.

Po Gedimino mirties Lydą valdė Algirdas, paskui 1381 m Jogaila ir pagaliau Vytautas. Kurį laiką Lydą valdė Jogailos favoritas ir svainis Vaidyla. Vytauto laikais miestas buvo vienas didžiausiu centru Lietuvoje. 1422 m Lydą aplankė karalius Jogaila, jis atvyko su savo žmona Sofija, Vytautu ir gausia palyda. Lydos karvedys Adomas Narbutas ir jo žmona Elzbieta 1676 m pastatydino Lydoje bažnyčią, karmelitų vienuolyną, kurį 1882 m rusų valdžia uždarė.

Naugarduko pilies liekanos

Mieste yra labai graži barokinė šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčia, pastatyta 1770 m. Lydą ne kartą puolė kryžiuočiai ir mongolai -  totoriai, paskutinį kartą 1506 m Krymo totoriai. Per šiaurės karą 1700 – 21 m Lyda buvo užimta Švedijos kariuomenės.

1920 m Pilsudskis Lydoje priėmė generolo L. Želigovskio vadovaujamos lenkų kariuomenės dalinių paradą ir pasiuntė tuos dalinius užimti Vilnių. Užgrobdami Vilnių, lenkai sulaužė, tik prieš dvi dienas Suvalkuose pasirašyta Lietuvos – Lenkijos sutartį.

Dabar Lyda atrodo kaip lėlytė. A. Lukošenkos įsakymu, kiekvienais metais viename iš Baltarusijos miestų ruošiama rudens derliaus nuėmimo šventė, kurioje dalyvauja ir pats prezidentas su savo svita. Kuriame mieste bus ruošiama ši šventė yra skelbiama prieš naujuosius metus ir jai ruošiasi iš anksto. Tam skiriamos didelės lėšos, tik prezidentas prašo, kad pinigai būtų panaudotos tinkamai, o ne išvogti. 2010 m tokią šventę buvo organizuota Lydoje. Dabar Lyda atrodo kaip naujai pastatytas miestas: pilis atstatyta, tvenkiniai aplinkui pilį atnaujinti į kuriuos kiekvienais metais, pavasarį, leidžiasi pailsėti perskrendančios gulbės, prisiminusios senus laikus. Namai ir įvairūs pastatai naujai perdažyti ir renovuoti, nereikalingi nugriauti, gatvės ir šaligatviai suremontuoti, skveruose ir aikštėse pilna gėlių, mieste ganėtinai gerai prižiūrima švara, namai nenuteplioti grafitais. Lydos ekskursijos vadovas pasakė, kad rastai gatvėje nuorūka nepatogu prieš tokią švarą.

Aplankę gražiausias ir įdomiausias LDK pilis ir rezidencijas, dabartinėje vakarų Baltarusijoje, pasisėmę daug istorinių žinių apie senovės Lietuvą, grįžome į namus.

Atgal