VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

03 02. Baltarusijos KGB papasakojo, ką žino apie A. B. Breiviką

Inga Volskytė

Politikos apžvalgininkė

Baltarusijos saugumo KGB atstovas atskleidė, ką ši represinė ir žvalgybos žinyba žino apie norvegų teroristą Andersą Beringą Breiviką (Anders Behring Breivik), tačiau nepraleido progos užsienyje pasislėpusį opozicijos veikėją apkaltinti melagingų žinių skleidimu.

Teisinės pagalbos į Baltarusiją kreipėsi Norvegijos žinybos, reaguodamos į spaudos pranešimus, kad 2005 metais A. B. Breivikas lankėsi Baltarusijoje.

KGB informacijos ir ryšių su visuomene centro viršininkas Aliaksandras Antonovičius penktadienį žurnalistams sakė, kad A. B. Breivikas iš Vienos į Minską atskrido tų metų kovo 4 d., o kovo 11 d. išskrido į Varšuvą.

KGB mano, kad daugiau į Baltarusiją A. B. Breivikas nebuvo atvykęs, net atsižvelgiant į tai, kad, norvegų nuomone, galėjo naudotis svetimais dokumentais.

Minske norvegas kontaktavo su vietos gyventoja Nadežda Rutkovskaja, kuri gyveno vadinamajame kariniame miestelyje šalia buvusios karinės bazės.

"Ši aplinkybė, kiek žinoma, pasitarnavo pretekstu skleisti informaciją apie tai, kad Breivikas buvo kažkur šalia karinės bazės ar karinėje bazėje", - sakė A. Antonovičius.

Pasak jo, N. Rutkovskaja 2009 m. vasarį iš Baltarusijos išvyko į Vokietiją, o dabar gyvena JAV kartu su savo artimais giminaičiais.

Spaudos konferencijoje KGB atstovas apkaltino Rusijos žiniasklaidą pramanytų žinių apie A. B. Breiviko ryšius su Baltarusija skleidimu, kurį pakurstė į užsienį pabėgęs baltarusių opozicijos veikėjas Michailas Rešetnikovas.

A. Antonovičius teigė, kad norvegai prašė M. Rešetnikovą apklausti, įskaitant ir tai, ar jis buvo susitikęs su A. B. Breiviku, ar žinojo apie jo planus, politines pažiūras ir religinius įsitikinimus.

KGB atstovas pranešė, kad M. Rešetnikovo apklausti nepavyko, kadangi 2007 metais jis išvyko iš Baltarusijos ir gyvena greičiausiai Ispanijoje.

Tačiau A. Antonovičius paskelbė, kad dar 2010 m. rugsėjį paskelbta M. Rešetnikovo tarptautinė paieška, kadangi jis kaltinamas iš vienos bendrovės pagrobęs daug pinigų.

Pasak KGB, M. Rešetnikovas sąmoningai skleidė melagingas žinias apie Baltarusiją, siekdamas save pateikti kaip politinį bėglį, kad greičiau gautų užsienio valstybės pilietybę.

M. Rešetnikovas savo tinklalapyje teigia, kad 2007 metais bėgo iš šalies, kai KGB prieš jį pradėjo atvirą puolimą. Pasak jo, KGB jį persekioja ir Vakarų Europoje ir net surengė du pasikėsinimus į jo šeimos narių gyvybes.

Nacionalistas radikalas A. B. Breivikas kaltinamas dviem teroro aktais - sprogdinimu Osle ir žudynėmis Utojos saloje pernai liepos 22-ąją, per kuriuos žuvo 76 žmonės.

Atgal