VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.07.14. SPAUDOS DAILININKO GALERIJA. Skambūs Vilniaus aidai

Kęstutis K. Šiaulytis

 Šią, jubiliejinių Vilnius metų saulėtą liepos savaitę, dar kartą, kaip ir lemtingais praeito amžiaus devyniasdešimtaisiais, prabilo legendinis Geležinis Vilkas – visas jų pulkas, skelbiantis pasauliui apie ryžtingų, drąsių žmonių sostinę.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda

 Jau antri metai, daugiau nei 500 dienų, visai netoliese, Ukrainoje, mūsų istorinių brolių šalyje, vyksta beprasmis karas. Vėl, apviltos didybės svaiguliu apsinuodijusi Rusija siautėja, grasina visiems aplinkiniams kraštams. Šios subyrėjusios imperijos totalitarinė žiniasklaida smaguriauja pažadais vienas valstybes ir tautas nubausti, kitas užpulti, trečias apiplėšti. Demokratinių šalių gynybinė organizacija NATO, įkurta prieš 75-erius metus, yra patikima užkarda tokių agresyvių totalitarinio „blūdo“ planų realizacijai. Vilniuje vykęs NATO šalių ir kitų demokratinių valstybių vadovų susitikimas, savo draugingu susitelkimu priminė nuožmiai mūsų kaimynei, kad taika pasaulyje bus pasiekta, kad stipresniojo, „didesniojo“ diktatas tarptautiniuose santykiuose nepriimtinas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas

 Vokietijos federalinis kancleris Olafas Šolcas

Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdohanas

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rišis Sunakas

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas kalba Vilniaus universitete

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Vilniuje, kartu su valstybių vadovais, šią savaitę pabuvojo bent tūkstantis žurnalistų iš viso pasaulio, dar tiek pat – rinko informaciją apie „samitą“ prie savo kompiuterių, o visų jų: politikos apžvalgininkų, reporterių, fotografų, filmininkų ir dailininkų parengtas publikacijas apie mūsų sostinėje vykusį sambūrį skaitė, stebėjo šimtai milijonų aktyvių planetos piliečių. Plačiai cituojami Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno svarūs sakiniai, pasakyti kalboje Vilniaus universiteto Didžiajame kieme. Ir šiame puslapyje verta jo žodžius priminti: „Kai kitiems sekasi gerai, gerai einasi ir mums. Grėsmės, su kuriomis susiduriame šiandien – nuo klimato kaitos iki nieko užnugary nepaliekančios ekonomikos sukūrimo, – yra per didelės įveikti bet kuriai vienai šaliai. Todėl siekdami tikslų turime dirbti kartu. Pasaulis keičiasi, mes turime šansą pakeisti jo dinamiką“.

  Mano indėlis į tą milžinišką vilnietiškos informacijos srautą – valstybių vadovų portretai. Škicavau, šaržavau stebėdamas svečius kompiuterio ekrane, ieškodamas, stabdydamas kadrus, gaudydamas charakteringus portretuojamųjų bruožus. Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio portrete – ta akimirka, kai jis, sveikindamas vilniečius Lukiškių aikštėje, dėkojo už Lietuvos paramą Ukrainai, už suteiktą prieglobstį karo pabėgėliams.

 

 

 

 

 

Atgal