VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.02.08. PASAULIO NAUJIENŲ PUNKTYRAI. Spaudos dailininko dienoraštis

Kęstutis K. Šiaulytis

Causerie - Pašnekų esė

Sraigės keliai. (Iliustracijoje sraigė nupiešta viena linija)

 Šiame tekste ketinau pasiguosti, jog, deja, Lietuvos žiniasklaidoje mums pateikiamų pasaulio naujienų – vien trupiniai. Mat, šalies informaciniuose laukuose veši tik gerai įsišakniję partiniai politikai, smulkaus ir stambaus kalibro gražiaveidės pupos bei vis dar pasitaikančios visuomenės piktžolės. Kalbama, kad vietinės garsenybės pasiruošusios dosniai atsidėkoti žiniadirbiams portalams už dažną savo nuotykių, apmąstymų, draugysčių-kivirčų ir netgi suklupimų ravėjimą – pagarsinimą. Visa apibendrinus, tenka konstatuoti: mūsų medijose dominuoja vienintelis – alegorinės pasakos “Gervės ir gandro vestuvės” siužetas.

Mieli Šv. Valentino dienos rūpesčiai

Klimato kaitos kalvis

 Žmonės su kaukėmis

Donaldas Trumpas žvalgosi

Naujojo Šaltojo karo ledo ritulininkai

Tačiau, atšaukiu, savo ką tik išsakytus priekaištus mūsų žiniasklaidai. Pastebėjau, jog ir pasauliniai informaciniai gigantai svarbiausias naujienas transliuoja tarsi morzės abėcėle – daugtaškiais… Tegul susigaudo telegrafo specialistai, o kitiems švystelta didelių antraščių, nuotraukų, video greitakalbių aibė!

 Bet, nereikėtų per daug smerkti net didžiųjų, tarptautinių medijų. Kas joms belieka, jei šiandien slapti ir vieši pasaulio politikų sumanymai planuojami, braižomi tarsi punktyrine linija. Tarptautinių organizacijų, koncernų ir šalių lyderiai išmoko būti nenuspėjami, daugiareikšmiai, dar net suveltomis šukuosenomis, atsagstytais švarkais, kreivais kaklaraiščiais… Gal, kad patiktų rinkėjams?

 Tad, galiausiai, politikai irgi atranda kaip pasiteisinti. Šiame pasaulyje, kai visi turi teisę balsuoti – parlamentai, senatai, kongresai, valdybų ir žiuri nariai, skaitytojai ir žiūrovai, kas yra tikras dėl rytdienos!? Nūnai, tik sraigės šliaužia viena nenutrūkstančia linija…

 

 

Atgal