VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2024.03.14. Paryžiuje pristatytas artėjantis Lietuvos sezonas Prancūzijoje

Paryžiuje surengtoje konferencijoje pristatytas artėjantis Lietuvos sezonas Prancūzijoje 2024, kuris tęsis tris mėnesius – nuo rugsėjo 12 iki gruodžio 12 d.

Kultūros ministro Simono Kairio teigimu, šiemet Kovo 11-oji lietuviams tam tikra prasme tapo dviguba švente: šią dieną prieš 34 metus buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė, o šiandien ji yra savotiška įžanga į rudenį vyksiantį Lietuvos sezoną Prancūzijoje 2024.

„Kultūra buvo ir visada bus gyvybiškai svarbi mūsų laisvės dalis. Pastarųjų metų įvykiai Ukrainoje taip pat patvirtina kultūros vaidmenį kovoje už laisvę. Karo lauke agresorius siekia pakenkti ne tik žmonėms, bet ir sunaikinti jų kultūrą, istoriją bei atmintį, – kalbėjo S. Kairys. – Prancūzijai kultūra ir menas visada buvo ypač svarbūs, o kultūra suvokiama kaip horizontali vertybė, aprėpianti visas žmogaus gyvenimo sritis. Neabejoju, kad Lietuvos sezonas Prancūzijoje taps ne vienkartiniu įvykiu, o tvaraus ilgalaikio bendradarbiavimo pradžia.“

 S.Kairys Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatyme. M. Perillat (Institut français) nuotraukos

Lietuvos sezono Prancūzijoje pristatymas.

Spaudos konferencijoje, kurioje pristatytos pagrindinės Lietuvos sezono Prancūzijoje programos kryptys, dalyvavo Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas, kultūros ministras S. Kairys, Prancūzų instituto prezidentė Eva Nguyen Binh, Lietuvos sezono Prancūzijoje komisarė dr. Virginija Vitkienė.

Lietuvos sezono programa bus orientuota į tris temines kryptis: globalios kaimynystės (Lietuvos ir Prancūzijos istoriniai, kultūriniai ryšiai, bendrų vertybių stiprinimas, klimato krizė, migracija, (post)kolonializmas, naujasis imperializmas), įgalintos tapatybės (mažiau matomų ir girdimų žmonių balsai, lyčių sampratos, etninės tapatybės, ukrainiečių įtraukimas, (po)karinės Europos traumos) ir išlaisvintos vaizduotės (utopijos, distopijos ir fikcijos, dirbtinio intelekto poveikis atsparumui, tapatybei ir vaizduotei, ateities(-ių) scenarijai).

Pagrindinės veiklos sritys apims vizualųjį meną, architektūrą ir kultūros paveldą, scenos menus, klasikinę ir šiuolaikinę muziką, kiną, literatūrą, gastronomiją, debatus, konferencijas, vyks diplomatijos, ekonomikos ir inovacijų skatinimo renginiai, mokslo ir švietimo bendradarbiavimo projektai.

Per tris mėnesius ketinama surengti daugiau nei 200 renginių visoje Prancūzijoje, kuriuose dalyvaus daugiau nei 500 menininkų, atlikėjų, kitų sričių atstovų, įgyvendinti ne mažiau kaip 120 dvišalių kultūros partnerysčių. Renginiuose tikimasi sulaukti mažiausiai pusės milijono lankytojų.

 

 

Atgal