VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

02 08. Naujausios žinios

L. Linkevičius neformaliame ES ministrų susitikime akcentavo ES bendradarbiavimo su NATO poreikį

Būsima Europos Sąjungos (ES) globalios užsienio ir saugumo politikos strategija, santykiai su Iranu, migracija - tai klausimai, kuriuos ES užsienio reikalų ministrai aptarė neformaliame susitikime (Gymnich). Vasario 5-6 dienomis Amsterdame, Nyderlanduose, vykusiame susitikime dalyvavo ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. 
Didelį dėmesį ministrai skyrė ES globalios užsienio ir saugumo politikos strategijos elementų aptarimui. Šią strategiją 2015 m. birželio mėnesio Europos Vadovų Tarybos pavedimu ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Federika Mogerini (Federica Mogherini) turi parengti iki birželio. 
Diskusijos metu L. Linkevičius pabrėžė, kad būsimoje strategijoje pirmiausia reikia įvardinti mums, Europos Sąjungai, kylančias grėsmes, o Rusija ir jos elgesys tiek Rytų Europoje, tiek globaliai yra viena iš pagrindinių grėsmių. Lietuvos diplomatijos vadovas akcentavo ir ES bendradarbiavimo su NATO poreikį.
Ne mažiau svarbiu klausimu tapo migracija - situacija tiek ES, tiek trečiosiose šalyse išlieka itin rimta. Ministrai teigė, kad turi būti siekiama integruoto požiūrio į migraciją, prieglobstį ir išorės sienos kontrolę: būtina siekti readmisijos susitarimų su trečiosiomis šalimis ir kuo skubesnio ekonominių migrantų grąžinimo, stiprinti ES išorinių sienų apsaugą. 
Taip pat buvo kalbama apie tai, kad Rusijos pagalba Sirijos valdžiai kovojant su opozicija tik didina migrantų srautą į Europą ir atitolina krizės šalyje sprendimą. Prie šios ES užsienio reikalų ministrų diskusijos prisijungė ir šalių kandidačių ministrai iš Albanijos, Juodkalnijos, Makedonijos, Serbijos, Turkijos. Ministrai pripažino Turkijos ir kitų šalių kandidačių pastangas tinkamai valdyti masinės migracijos srautus, ragino stiprinti bendradarbiavimą sprendžiant migracijos iššūkį.
Ministrai aptarė ir tolesnį ES bendradarbiavimą su Iranu po sankcijų atšaukimo sausio 16 dieną, dėl kurio verslo bendradarbiavimui ir investicijoms atsiveria finansų, bankininkystės, energetikos, naftos cheminių produktų ir kitos sritys. Tikimasi, kad pirmieji pasitikėjimo tarp Irano ir Vakarų stiprinimo žingsniai leis užmegzti dialogą dėl smurto Sirijoje, Irake ir Jemene sustabdymo, užkertant kelią dar didesniems geopolitiniams poslinkiams Artimuosiuose Rytuose.

ES ragina Turkiją leisti Sirijos pabėgėliams kirsti sieną

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai paragino Turkiją įsileisti dešimtis tūkstančių nuo karo bėgančių Sirijos pabėgėlių, įstrigusių pasienio Kiliso mieste. 
ES užsienio reikalų įgaliotinė Federika Mogerini (Federica Mogherini) pareiškė, kad pareiga suteikti pabėgėliams apsaugą yra jei ne teisinė, tai bent moralinė. Apie tai praneša BBC.
Turkija teigia, kad pabėgėliai pačioje Sirijoje gauna maisto ir pastogę, todėl jiems nėra būtina leisti kirsti sieną.
Šiuo metu skaičiuojama, kad Sirijos vyriausybei puolant sukilėlių pozicijas netoli Alepo iš regiono pasitraukė apie 35 tūkst. sirų.

Prancūzijos valdžia apribojo kraujo donorystę, siekdama užkirsti kelią Zikos viruso plitimui

Grįžtantys iš šalių, kuriose buvo užregistruotas Zikos virusas, Prancūzijos piliečiai galės paaukoti kraujo tik praėjus 28 dienų terminui. Apie tokį sprendimą sekmadienį paskelbė šalies sveikatos apsaugos ministrė Marisol Turen (Marisol Touraine).
"Imamasi priemonių užtikrinti, kad donorų kraujas nebūtų užkrėstas Zikos virusu. Todėl bet kuris asmuo, grįžęs iš virusą registruojančių šalių, turės, prieš duodamas kraujo, palaukti 28 dienas. Taip pat dabar tiriamas visas jau paaukotas kraujas, sukauptas įvairiuose Prancūzijos departamentuose Amerikos regione", - sakė ministrė, kalbėdama "Europe-1" radijo eteryje.
M. Turen taip pat paragino gyventojus nekelti panikos ir patikino, kad "Prancūzijos teritorijoje šiuo metu neužregistruota susirgimų Zikos virusu atvejų", nors liga "išplito užsienio Prancūzijos teritorijose - Martinikoje, Prancūzijos Gvianoje, o dabar - ir Gvadelupoje".
Prancūzija tapo trečiąja šalimi, įvedusia apribojimus kraujo donorystei. Vasario 3 dieną sprendimą dėl 21 dienų trukmės karantino priėmė Kanada. Jungtinė Karalystė vėliau pradėjo taikyti 28 dienų apribojimą. Dėl karantino laikotarpio nustatymo kraujo donorams, buvusiems viruso zonoje, vasario 4 d. paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija.

JAE pasirengę siųsti į Siriją sausumos pajėgas

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) paskelbė, kad yra pasirengę siųsti į Siriją sausumos pajėgas, kurios padėtų Jungtinių Valstijų vadovaujamai tarptautinei koalicijai kovoti su „Islamo valstybe“.

JAE užsienio reikalų ministras Anwaras Gargashas teigia esąs nusivylęs, kaip lėtai įveikiamos džihadistų pajėgos.

„Mūsų nuomone, prieš „Daesh“ [„Islamo valstybę“] turi kovoti ir sausumos pajėgos. Mes nusivylę lėta veiksmų eiga, nors pastaruoju metu Irake pasiekta pažangos, bet su „Daesh“ kovojama lėtai.

Mūsų nuomone, trūksta dviejų dalykų – tikros politinės pažangos Bagdade, įtraukiant sunitus, ir sausumos pajėgų. Turime galvoje ne tūkstančius karių, bet kalbame apie sausumos karius, kurie ves, mokys ir rems. Žinoma, Jungtinių Valstijų vadovavimas – taip pat būtina sąlyga“, – sakė A. Gargashas.

Vyriausybės vicekancleris abejoja, ar pavyks įgyvendinti pabėgėlių perkėlimo programą

Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus abejoja, ar Lietuvai ir visai Europos Sąjungai pavyks įgyvendinti pabėgėlių perkėlimo programą.

„(Perkeliamų pabėgėlių) skaičiai nepaprastai maži ir, jeigu tokiais tempais viskas vyks, ir čia ne tik apie Lietuvą kalbu, tai bus sunku netgi ir tas turimas kvotas įvykdyti“, –sakė R. Vaitkus.

Lietuvos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje informavo, kad pagal ES vykdomą perkėlimo programą į kitas Sąjungos šalis iš Italijos iki šiol buvo perkelti 279 pabėgėliai, iš Graikijos – 202 žmonės. Iš Vengrijos kol kas nebuvo perkeltas nei vienas pabėgėlis. Tuo metu Europos Sąjunga yra sutarusi per dvejus metus nuo 2016-ųjų perskirstyti 160 tūkst. pabėgėlių.

Vicekanclerio teigimu, pabėgėlių perkėlimas į Lietuvą užtrunka ir dėl atskiros šalies vykdomos patikrinimo procedūros. Lietuva pagal ES programą yra priėmusi vieną keturių asmenų pabėgėlių šeimą, o per dvejus metus yra įsipareigojusi priimti 1105 žmones.

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius sako, kad pagrindinė lėto pabėgėlių perkėlimo priežastis yra vis dar per dideli migrantų į Europą srautai, kurių pačios Graikija, Italija ir Vengrija negali visiškai kontroliuoti.

„Srautai yra per dideli – atskiros šalys ir negali suvaldyti tų srautų. Mano nuomone, tą padaryti joms vienoms yra neįmanoma, kai pabėgėlių skaičius siekia 5–10 tūkst. migrantų per dieną“, – sakė viceministras.

Sirijos diplomatijos vadovas: užsienio kariai grįš tik karstuose

Sirijos užsienio reikalų ministras Validas al Moalemas (Walid al-Moallem) šeštadienį perspėjo, kad Saudo Arabijos ar bet kurios kitos užsienio valstybės kariai, patekę į Siriją, "namo sugrįš tik mediniuose karstuose", skelbia AP. 
Šalies diplomatijos vadovas taip pat paragino sukilėlių grupes, su vyriausybės pajėgomis kovojančias šalies šiaurėje, "susiprotėti" ir sudėti ginklus. 
Taip ministras sureagavo į Saudo Arabijos pareiškimą, kad ji galėtų atsiųsti į Siriją karių, kurie kartu su JAV vadovaujama koalicija kovotų su "Islamo valstybės" (IS) ekstremistais. IS šiuo metu kontroliuoja dideles teritorijas Sirijoje ir Irake. 
Anot V. al Moalemo, sveikas protas ir logika sako, kad Saudo Arabijos karių atvykimas yra mažai tikėtinas, tačiau, "turint omenyje bepročius Saudo Arabijos lyderius, nėra nieko neįmanomo"

Turkijos sieną pasiekė 35 tūkst. pabėgėlių iš Alepo miesto

Šiaurės Sirijoje suintensyvėjus kovoms, smarkiai padaugėjo sirų, bandančių patekti į Turkiją. Pabėgėlių šiuo metu prie Turkijos sienos yra dvigubai daugiau nei įprastai, informuoja BBC, remdamasi Turkijos pareigūnais. 
Turkijos pasienio miesto Kilio gubernatorius teigia, kad pasienį pasiekė apie 35 tūkst. sirų pabėgėlių. Dar penktadienį jų buvo skaičiuojama apie 20 tūkst. 
Turkija sako esanti pasiruošusi pagelbėti pabėgėliams ir parūpinti maisto, antklodžių bei suteikti pastogę, tačiau sieną laiko uždarytą. 

Kolumbijos vyriausybė: šalyje Zikos virusu užsikrėtusios daugiau kaip 3,1 tūkst. nėščių moterų

Kolumbijos prezidentas Chuanas Manuelis Santosas (Juan Manuel Santos) paskelbė, kad šalyje daugiau kaip 3,1 tūkst. nėščių moterų yra užsikrėtusios uodų pernešamu Zikos virusu. Užkratas ir toliau sparčiai plinta Šiaurės bei Pietų Amerikos regionuose. Apie tai praneša "Reuters".
Brazilijoje atliekamas tyrimas, kurio metu siekiama nustatyti, ar virusas susijęs su daugiau kaip 4 tūkst. mikrocefalijos apsigimimo atvejų. Tyrėjams jau pavyko nustatyti, kad 17 atvejų tikrai yra susiję su Zikos infekcija, aptikta kūdikio arba motinos kūne. Tiesa, iki šiol nėra oficialiai patvirtinta, kad virusas tikrai sukelia mažagalvystę.
Kolumbijos prezidentas nurodė, kad iki šiol mikrocefalijos atvejų šalyje užregistruota nebuvo. Dabartiniu metu apie virusą žinoma nedaug, nėra sukurtos vakcinos jam gydyti. Maždaug 80 proc. užsikrėtusiųjų nejaučia jokių susirgimo simptomų, o likusiai ligonių daliai paprastai pasireiškia nesunkaus susirgimo požymių: karščiavimas, bėrimas, paraudusios akys. Iš viso Kolumbijoje užsikrėtusių Zikos virusu asmenų skaičius siekia 25 tūkst. 645, iš jų 3 tūkst. 177 - nėščios moterys.

Mirė šeštasis Mėnuliu vaikščiojęs amerikiečių astronautas

Eidamas 85-uosius metus mirė JAV astronautas Edgaras Mičelas (Edgar Mitchell). Jis buvo šeštasis žmogus istorijoje, vaikščiojęs Mėnulio paviršiumi, informuoja BBC. 
Anot šeimos, buvęs astronautas mirė slaugos ligoninėje Floridoje. 
Kartu su "Apollo 14" misija 1971 m. E. Mičelas ant Mėnulio paviršiaus praleido devynias valandas. Jis pasakojo būdamas kosmose patyręs savotišką nušvitimą ir to paskatintas vėliau ėmėsi žmogaus proto studijų ir domėjosi nepaaiškinamais reiškiniais. Astronautas taip pat teigė tikintis, kad Žemėje lankėsi ateiviai. 
"Tai buvo sukrečiantis vienovės, tarpusavio ryšio jausmas", - apie potyrius kosmose po daugelio metų pasakojo astronautas. 

Žemės drebėjimo Taivane aukų skaičius išaugo iki 35

Per žemės drebėjimą pietinėje Taivano dalyje žuvusių žmonių skaičius išaugo iki 35, informuoja "Reuters". Anksčiau buvo pranešta apie 26 aukas. 117 žmonių likimas tebėra nežinomas.
Gelbėtojai įtemptai dirba du milijonus gyventojų turinčiame Tainano didmiestyje. Jie ieško išgyvenusiųjų 17 aukštų pastato griuvėsiuose. Netoliese būriuojasi po nuolaužomis atsidūrusių žmonių artimieji, tikėdamiesi ką nors sužinoti apie nelaimėlių likimą. Praėjus daugiau kaip dviem paroms po stichijos smūgio iš griuvėsių pavyko ištraukti gyvus moterį ir vyrą.
Galingas 6,4 balo žemės drebėjimas supurtė Taivaną šeštadienį anksti rytą. Požeminių smūgių epicentras buvo už 43 kilometrų į pietryčius nuo Tainano, o židinys - 23 kilometrų gylyje. Dauguma žuvusiųjų gyveno 17 aukštų "Auksinio drakono" komplekse. Iš viso Tainane sugriuvo devyni gyvenamieji namai.
Pasak Taivano pareigūnų, kol kas anksti kalbėti apie tai, kodėl sugriuvo 17 aukštų pastatas. Preliminariais duomenimis, jis galėjo neatlaikyti požeminių smūgių todėl, kad buvo pastatytas iš nekokybiškų medžiagų.

Zikos virusas nustatytas seilėse ir šlapime

Penktadienį Brazilijos pareigūnai pranešė, kad Zikos virusas buvo aptiktas dviejų ligonių seilėse ir šlapime. Dėl to dar labiau išaugo nerimas, kad virusas gali paplisti visame pasaulyje, skelbia "Reuters". 
Virusą, su kuriuo siejami tūkstančiai vaikų apsigimimų Brazilijoje, nešioja uodai. Tačiau šią savaitę išsiaiškinta, kad infekciją galima perduoti žmogui iš žmogaus lytinių santykių metu ir perpilant kraują, o naujausios žinios apie virusą seilėse ir šlapime sukėlė dar daugiau susirūpinimo visame pasaulyje. 
Galimybė infekciją perduoti per kūno skysčius gali apsunkinti pastangas suvaldyti viruso plitimą. 
Brazilijos valstybinės biomedicinos tyrimų instituto vadovas netgi išplatino raginimą nėščioms moterims nesibučiuoti su nepažįstamaisiais per šiuo metu šalyje vykstantį laisvu dalyvių elgesiu garsėjantį karnavalą. 
Zikos virusas sukelia aukštą temperatūrą, konjunktyvitą, galvos ir sąnarių skausmus, uždegimo procesus, pykinimą ir vėmimą, skrandžio sutrikimus ir skausmus. Viruso nešiotojas yra uodas Aedes aegypti.
Kol kas nėra vakcinos nuo viruso ir medikamentų ligonių gydymui.

NATO misijoje Afganistane - Lietuvos kariuomenės ryšių ir informacinių sistemų karininkas

Šeštadienį į NATO misiją Afganistane "Tvirta parama" (angl. Resolute Support) išvyko Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono struktūroje esančio Perdislokuojamojo ryšių ir informacinių sistemų modulio (PRISM) karininkas. 
Lietuvos karininkas misijos metu užtikrins NATO stacionarių ir mobilių informacinių technologijų paslaugų teikimą NATO ir koalicijos partnerių pajėgoms, dalyvaujančioms operacijoje "Tvirta parama".
Siunčiamas karininkas prisidės prie šiuo metu Afganistane tarnybą atliekančių 15 Lietuvos karių, kurie į misiją išvyko šių metų sausio pradžioje. Lietuvos kariai misijos metu moko ir pataria Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms. Kariai tarnauja štabuose trijuose miestuose: Kabule, Kandahare ir Herate. Šiuo metu NATO misijos kontingentą Afganistane sudaro apie 12 tūkst. karių.
PRISM yra vienintelis Lietuvos kariuomenės kuopos dydžio vienetas, kuris yra nuolat priskirtas prie NATO pajėgų vieno iš trijų ryšių batalionų. Šiuo metu septyni šio vieneto kariai taip pat yra dislokuoti Turkijoje, kur tarnauja NATO oro erdvės gynybos misijoje.
Atsižvelgiant į esamus Aljanso karinio indėlio poreikius, į NATO mokymo misiją "Tvirta parama" Afganistane 2016 m. Lietuva gali skirti iki 50 karių. Lietuva misijoje prisideda siųsdama karius, rengiančius Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, ir planuoja išlaikyti šiuos pajėgumus iki šios NATO misijos Afganistane pabaigos.

Danijos policija konfiskuos pabėgėlių pinigus ir papuošalus

Danijos imigracijos ministerija policijos pareigūnams pristatė gaires, kaip atlikti atvykstančių pabėgėlių apieškojimą ir jų grynųjų pinigų bei vertingų daiktų konfiskavimą. Nauji kontroversiški įstatymai migrantų krizei suvaldyti šalyje įsigaliojo penktadienį, informuoja "The Local". 
Remiantis ministerijos išleistais nurodymais, pareigūnai negalės atimti vestuvinių ir sužadėtuvių žiedų. Dėl kitų daiktų sentimentalios vertės bus leista nuspręsti atskirais atvejais. Policijai taip pat leista patikrinti migrantų drabužius ir kišenes apčiupinėjant, leidžiama pareikalauti atsegti viršutinę drabužių sagą ir atraitoti rankoves, ieškant paslėptų vertingų daiktų. Tačiau inspektavimo metu draudžiama reikalauti nusirengti arba apieškoti kūno ertmes. Pareigūnai turės teisę iškraustyti pabėgėlių krepšius. 
Kontroversiški leidimai konfiskuoti vertingus daiktus jau praminti "papuošalų įstatymu" tiek Danijoje, tiek tarptautinėje žiniasklaidoje. Tačiau nuostata dėl vertingų daiktų atėmimo tėra viena plataus poveikio imigracijos įstatymo dalis. 

Po JT spendimo Dž. Asandžas reikalauja laisvės iš Švedijos ir Britanijos

"WikiLeaks" įkūrėjas Džiulijanas Asandžas (Julian Assange) penktadienį paragino Švediją ir Didžiąją Britaniją suteikti jam laisvę ir leisti pagaliau nevaržomam palikti Ekvadoro ambasadą Londone. Australas rėmėsi Jungtinių Tautų (JT) darbo grupės sprendimu, kad jam turėtų būti suteikta laisvė ir kompensacija dėl patirto asmeninės laisvės apribojimo. 
"Kokią teisę turi ši vyriausybė ar JAV, ar Švedijos vyriausybės iš mano vaikų atimti tėvą?", - Dž. Asandžas žurnalistams kalbėjo Ekvadoro ambasados balkone. 
Jis JAV vyriausybės nemalonę užsitraukė paviešinęs tūkstančius JAV diplomatų dokumentų. Dž. Asandžas nuo 2012 m. birželio gyvena Ekvadoro ambasadoje Londone, baimindamasis ekstradicijos į Švediją, kuri nori vyrą apklausti dėl įtariamo seksualinio išnaudojimo, primena "Reuters". 
Savo ruožtu, tiek Didžioji Britanija, tiek Švedija neigia, kad australui yra apribota laisvė, nes jis ambasadoje slepiasi savanoriškai. Tačiau Britanija pareiškė, kad gali ginčyti JT sprendimą ir suimti "WikiLeaks" įkūrėją, kai tik šis paliks ambasados teritoriją. 

B. Obama: pasaulinė ekonomika dar silpna

Pasaulinė ekonomika dar nepakankamai sustiprėjo, ir tai trukdo Jungtinių Valstijų bendrovėms. Apie tai penktadienį žurnalistams pareiškė JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama).
Pasak prezidento, "silpnumas pasaulio ekonomikoje", o konkrečiai - ekonominio augimo Kinijoje sulėtėjimas, "yra priešinis vėjas JAV bendrovėms". Baltųjų rūmų šeimininkas patikino, kad šiais metais JAV administracija imsis priemonių, kurios paspartintų ekonominę pažangą.
Penktadienį JAV darbo statistikos biuras paskelbė, kad nedarbo lygis JAV šių metų sausį, lyginant su 2015 m. gruodžiu, sumažėjo nuo 5 iki 4,9 procento.

Šiaurės Korėjos į kosmosą pakilusi raketa supykdė šalies kaimynes ir JAV

Sekmadienį Šiaurės Korėja paleido ilgojo nuotolio raketą, neva gabenusią palydovu pavadintą objektą. Tuo tarpu šalies kaimynės ir Vašingtonas skelbia, kad iš tiesų buvo atliktas balistinių raketų bandymas. Toks Jungtinių Tautų sankcijų pažeidimas būtų padarytas, praėjus vos savaitei po Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo bandymo. Apie tai praneša "Reuters".
JAV strateginių institucijų pareigūnai nurodo užregistravę į kosmoso erdvę paleistą raketą, o Pietų Korėjos karinės pajėgos pranešė apie pastebėtą raketos gabentą objektą.
Pati Šiaurės Korėja teigia, kad satelito "Kwangmyongsong-4" paleidimas buvo "sėkmingas", ir jis kas 94 minutes apskrieja orbitą. Nurodymą paleisti šį palydovą į erdvę davė šalies lyderis Kim Čen Unas (Kim Jong-un).
Pastarąjį kartą komunikacinį palydovą į orbitą išskraidino Šiaurės Korėjos 2012-aisiais paleista ilgojo nuotolio raketa, tačiau iki šiol iš jo nebuvo gauta jokių signalų. "Viskas, ką matome, yra nuosekliai įvykdytas ir sėkmingai pakartotas 2012-ųjų paleidimas, - teigia JAV raketų technologijų ekspertas Džonas Šilingas (John Schilling). - Vis dėlto dar anksti reikšti visišką įsitikinimą (tokiu faktu)".

"Bloomberg": nikelio kainos nukrito iki mažiausio lygio nuo 2003 metų

Nikelis atpigo iki mažiausio lygio per beveik 13 metų augant susirūpinimui, esą metalo gamybos mažėjimas nepakankamas norint kompensuoti krintančią Kinijoje paklausą, praneša agentūra "Bloomberg".
Kinija yra didžiausia pasaulyje nikelio vartotoja, jai tenka didesnė nei 50 proc. dalis. Metalas naudojamas nerūdijančio plieno gamyboje, kuri Kinijoje mažėja.

Patvirtintas sąrašas, kur Kaune negalima naudoti bepiločių skraidyklių

Kauno miesto savivaldybė patvirtino objektų sąrašą, virš kurių draudžiami bepiločių skraidyklių (dronų) skrydžiai.
Į sąrašą patenka Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai, taip pat Kauno tardymo izoliatorius, Algirdo Mykolo Brazausko hidroelektrinė, "Oksetos" naftos produktų terminalas, Kauno geležinkelio tunelis, stoties teritorija ir kiti geležinkelių infrastruktūros objektai. Skraidinti bepilotes skraidykles taip pat draudžiama virš teismų ir prokuratūros pastatų, policijos komisariatų, ligoninių kompleksų, kariuomenės daliniams priklausančių objektų, Žemaičių gatvėje esančio Valstybės saugumo departamento (VSD) pastato, energetikos ir šilumos ūkio infrastruktūros objektų.

Sausio 13-osios byloje toliau garsinamas kaltinamasis aktas

Vilniaus apygardos teismas po pertraukos toliau nagrinėja vadinamąją Sausio 13-osios bylą. Teisme prokurorai pirmadienį toliau skaitė 13 tomų kaltinamąjį aktą. 
Į pirmadienio teismo posėdį atvyko gynėjai, kaltinamieji, buvę sovietų karininkai - pareigūnų į teismą atvesdintas ir šiuo metu Lietuvoje sulaikytas Rusijos pilietis Jurijus Melis ir Lietuvoje gyvenantis Genadijus Ivanovas, iš kurio atimti asmens dokumentai. Posėdyje nepasirodė nė vienas nukentėjusysis. 
Teismas jau anksčiau priimta nutartimi yra nusprendęs bylą nagrinėti nedalyvaujant užsienyje gyvenantiems kaltinamiesiems, iš kurių dauguma rusai, baltarusiai ir ukrainiečiai. 
Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegijai pirmininkaujančiai teisėjai Ainorai Kornelijai Macevičienei leidus valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai Gintautas Paškevičius ir Daiva Skorupskaitė - Lisauskienė baigė skaityti kaltinamąjį aktą. 
Perskaičius kaltinamąjį aktą savo kaltės teigė nepripažįstantys nei posėdyje dalyvaujantys G. Ivanovas, nei J. Melis, tačiau jie sutiko duoti parodymus. Apie kaltės nepripažinimą pareiškė ir kiti kaltinamųjų advokatai, įskaitant sovietų armijos Vilniaus garnizono vado Vladimiro Uschopčiko, buvusio specialiosios paskirties dalinio vado KGB atsargos pulkininko Michailo Golovatovo gynėjus. 

WSJ: Iranas atnaujina naftos eksportą į Europą

Šveicarijos žaliavų prekybos bendrovė "Glencore" tapo pirmąja Vakarų bendrove, pradėjusia krauti Irano naftą, skirtą eksportui jūra į Europą, praneša verslo laikraštis "The Wall Street Journal".
Bendrovės "Glencore" išnuomotas tanklaivis pakrovė 80 tūkst. tonų naftos Persijos įlankoje esančiame terminale.
Iranas planuoja pardavinėti Europai po 300 tūkst. barelių naftos per parą.
Anksčiau skelbta, kad Iranas pirmą kartą pradėjo tiekti naftos produktus į Tadžikistaną.

Venesuelos sostinės parduotuvės dirbs gerokai trumpiau

Karakase prekybos centrai nusprendė pereiti prie sutrumpinto darbo grafiko - jie bus atidaryti tik keturias valandas per dieną, informuoja BBC.
Verslininkai buvo priversti imtis tokių priemonių tam, kad galėtų laikytis vyriausybės priimtos direktyvos dėl elektros energijos taupymo.
Šalies valdžia tvirtina, kad dėl meteorologinio reiškinio El Ninjo, didinančio vandenyno paviršiaus temperatūrą, vandens lygis šalies hidroelektrinėse pasiekė mažiausią kritinę ribą.
Manoma, kad parduotuvėms, sutrumpinusioms darbo valandas, teks atleisti nemažą dalį darbuotojų, nes trys ketvirtadaliai prekybos centrų Venesuelos sostinėje iki šiol dirbo dviem dienos pamainomis. Įsigaliojus naujam darbo grafikui, apie pusę darbuotojų tiesiog taps nebereikalingi.
Venesuelos vyriausybė taip pat kreipėsi į privačių namų savininkus prašydama taupyti elektros energiją. Nuo sausio šalyje įvestas sumažinto vandens tiekimo režimas.

"The Telegraph": Didžioji Britanija ruošiasi galimam NATO ir Rusijos konfliktui

Didžioji Britanija permes daugiau kaip 1,6 tūkstančio kariškių ir 300 šarvuočių ir tankų į Jordaniją, kur vyks pratybos "Shamal Storm", praneša laikraštis "The Telegraph".
Pasak leidinio, per šias pratybas Didžiosios Britanijos armija planuoja tobulinti logistines ginkluotės ir kariškių permetimo į krizės zoną bet kuriame Žemės rutulio taške schemas.
"Pratybos "Shamal Storm" gali padėti ruoštis didelio ginkluotųjų pajėgų kontingento permetimui į Rytų Europą NATO ir Rusijos konfrontacijos atveju ", - sakė laikraščiui neįvardytas šaltinis Didžiosios Britanijos armijoje.
Nors pratybos vyks su Sirija besiribojančioje Jordanijoje, "The Telegraph" pašnekovai neigia, kad jos gali būti susijusios su Didžiosios Britanijos dalyvavimu kovoje prieš "Islamo valstybę" (IS).
"Tai nėra pratybos, nukreiptos prieš IS. Priešingai, mes veikiau ruošiamės prisijungti prie JAV Ukrainoje, o ne Sirijoje", - pareiškė šaltinis Didžiosios Britanijos ginkluotosiose pajėgose.

XL Vilniaus aukcionas skirtas tiems, kurie jaučiasi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikuonimis

Artėja jau XL Vilniaus aukcionas, šį kartą skirtas antikvarinėms knygoms, leidiniams, spaudai, istorinei grafikai, žemėlapiams, plakatams ir susijusiems objektams.

Aukcionas vyks Vilniaus knygų mugėje „Litexpo“ rūmuose vasario 28 d. Pristatomų kūrinių akspoziciją bus galima apžiūrėti nuo vasario 25 d. Vasario 27 d. 13 val. ekskursiją po ekspoziciją ves prof. Domas Kaunas.

„Asmeninė biblioteka, jos formavimas – tai kertinė intencija, dėl kurios ir rengiame šį aukcioną. Kiekvienas žmogus, atsižvelgdamas į savo asmeninius pomėgius bei profesinius interesus, turi galimybę susiformuoti unikalią asmeninę biblioteką, kuri nebus tiesiog knygų sankaupa, bet tam tikras to žmogaus atspindys. Ir tai yra nuostabus potyris, iššūkis, nuotykis – susiformuoti sau reikšmingų ir svarbių knygų biblioteką, slaptųjų savo patarėjų kohortą“, – taip aukciono intenciją formuluoja jo rengėjai. Pažymėtina, kad tai jau ketvirtas jų rengiamas  specializuotas knygų aukcionas, tačiau trečiais vyko gan seniai, 2010-aisias metais.

„Aukcionas yra lituanistinis, bet nustebsite, kokią reikšmingą vietą jame užima lenkiškos, vokiškos, žydiškos, rusiškos, gudiškos knygos. Taip mes plečiame sąvokų „lituanistika”, „lituanistinis“ ribas ir tarsi sugrįžtame į daugiakultūrinį, daugiakalbį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės būvį. Manau, nesuklysiu spėdama, kad šio aukciono rinkinys pasirodys įdomus tiems žmonėms, kurie jaučiasi LDK palikuonimis“, – teigia Vilniaus aukciono vadovė Simona Makselienė.

Aukcione pristatomos knygos nuo 1561 m. iki šiuolaikinių, kaip antai, 1975 m. Jurgio Mačiūno išleistos „Fluxus“ knygos. Knygų kainos prasideda nuo 5 Eur, o štai brangiausias aukciono lotas – Konstantino Sirvydo „Trijų kalbų žodynas“ (1713 m., 8000 Eur).

Pristatoma lituanistinė kartografija ir istorinė grafika, fotografijos, afišos, plakatai, dokumentai, periodika, kalendoriai. Knygos suskirstytos ne tik pagal laikotarpius, bet ir pagal temas: Vilnius ir Vilniana, teatro ir muzikos istorija, technika ir militaria, medicina, kelionės, vaikiškos knygos, meniniai leidiniai, parodų katalogai ir pan. Atskiros rubrikos išsamiau pristato dvi reikšmingas figūras – Motiejų Valančių ir Juozapą Ignotą Kraševskį.

Šiame aukcione savo bibliotekas galės papildyti praktiškai bet kokių, pačių plačiausių ir įvairiausių interesų skaitytojai ir knygos bei knygos meno mylėtojai.

Švedija siekia įdarbinti šalį užplūdusius migrantus

Siekdama integruoti šalį užplūdusius migrantus Švedija ragina vietos valdžią sukurti laikinas darbo vietas atvykėliams, skelbia "EUbusiness".
"Mes matėme daug gerų iniciatyvų privačiame sektoriuje, kur privačiojo sektoriaus kompanijos prisiima didelę atsakomybę padėdamos įsikurti naujiems atvykėliams. Todėl svarbu, kad viešasis sektorius irgi prisiimtų atsakomybę", - teigė viešojo administravimo ministras Ardalanas Šekarabis (Ardalan Shekarabi).
Anot ministro, vienas iš svarbiausių darbo šaltinių galėtų būti laikinos praktikos Švedijos aukštojo mokslo įstaigose. A. Šekarabis tikina, kad koledžai ir universitetai labai domisi proga migrantams suteikti tokią galimybę.
Vietos vyriausybė kiekvienais metais turės parūpinti mažiausiai 1 000 praktikos vietų žmonėms, kurie į šalį atvyks iki 2018 metų.
Pernai Švedijai į šalį priėmus apie 160 tūkst. migrantų, jų integracija tapo didžiule problema. Didelių sunkumų atvykėliams kelia darbo ir gyvenamosios vietos paieška. Net migrantai, kurie šalyje gyvena ilgiau nei septynerius metus, nesugeba įsidarbinti.

Sąjungininkų kariai Lietuvoje maitinami įvairiau nei lietuviai

Į Lietuvą pratyboms atvykstantys NATO sąjungininkų kariai maitinami kiek gausiau ir įvairiau nei lietuviai, pastebi tarnybą atliekantys kariai. Krašto apsaugos ministerija (KAM) pažymi, kad mitybos racionas skiriasi, tačiau nedaug.

KAM patvirtino, kad sąjungininkų kario maisto krepšelio vertė yra didesnė nei lietuvių.

Reaguodamos į Rusijos veiksmus Ukrainoje, Jungtinės Valstijos Baltijos šalyse dislokavo po rotuojamą Sausumos pajėgų kuopą, kitos NATO valstybės pajėgas siunčia nereguliariai.

ŽŪM prašymu bus ištirtas maisto pirkimas nepasiturintiesiems

Generalinė prokuratūra, gavusi Žemės ūkio ministerijos prašymą ištirti maisto nepasiturintiesiems pirkimą, pradėjo ikiteisminį tyrimą  dėl galimo sukčiavimo vykdant šį pirkimą.

„Dar praėjusiais metais tiek valstybės įmonės Lietuvos žemės ūkio ir  maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vadovybei, tiek valdybai sakiau, kad skirtų ypatingą dėmesį šiam pirkimui, ministerija turėjo nuogąstavimų dėl produktų kainų, todėl rekomendavome atlikti rinkos tyrimus ir kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą. Esama situacija manęs netenkina, todėl kreipėmės į teisėsaugos institucijas tam, kad būtų įvertintos pirkimo procedūros ir tiekėjų veiksmai, o galimai kalti asmenys – patraukti atsakomybėn“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Perkant maisto produktus labiausiai skurstantiems asmenims buvo vykdomas viešasis pirkimas atviro konkurso būdu, suskirstant pirkimo objektą į 16 dalių. Tiekėjų pateikti pasiūlymai įvertinti pagal mažiausios kainos kriterijų.

Žemės ūkio ministerijai pastebėjus, kad tiekėjų pasiūlytos kvietinių miltų kainos neatitinka rinkos sąlygų ir Viešųjų pirkimų tarnybai nesutikus nutraukti pirkimo procedūras, Rinkos reguliavimo agentūra, kaip perkančioji organizacija, ketina kreiptis į teismą su prašymu panaikinti Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimą.

Žemės ūkio ministerija ketina aktyviai bendradarbiauti su Generaline prokuratūra, siekiant išsiaiškinti, ar nebuvo padaryta nusikalstama veika, vykdant šį viešąjį pirkimą.

Žemės ūkio ministerijos įsitikinimu, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Europos socialinio fondo agentūra, siekdamos užtikrinti šio  pirkimo sklandumą, privalėjo aktyviau dalyvauti produktų įsigijimo kontrolės procese.

Seulas ir Vašingtonas pradės derybas dėl THAAD raketų komplekso Pietų Korėjoje dislokavimo

Seulas ir Vašingtonas susitarė pradėti derybas dėl naujausios THAAD priešraketinės gynybos sistemos komplekso įrengimo Pietų Korėjoje. Apie tai sekmadienį pranešė šalies Krašto apsaugos ministerija.
"JAV ir Pietų Korėja sutiko pradėti oficialias diskusijas dėl galimybės diegti THAAD sistemas ir taip padidinti priešraketinę gynybą, taip pat bus aptariama JAV ir Pietų Korėjos aljanso galimybė", - sakė žurnalistams Krašto apsaugos ministerijos atstovas.
Galimybė Pietų Korėjos pietuose statyti THAAD kompleksus vėl pradėta aktyviai svarstyti po sausio 6 d. Pchenjano atlikto branduolinio ginklo bandymų. Netrukus po to Pietų Korėjos krašto apsaugos ministras Hanas Ming Gu (Han Ming Gu) sakė, kad šalis turėtų apsvarstyti galimybę dislokuoti vieną ar daugiau THAAD sistemų.
Tuo tarpu tokių veiksmų oponentai teigia, kad jie tėra platesnio JAV plano dalis: Vašingtonas bando priversti savo sąjungininkę prisijungti prie planų sukurti regioninę priešraketinės gynybos sistemą Šiaurės rytų Azijoje.

Britai įtakingiausia pastarųjų 200 metų moterimi pavadino M. Tečer

Didžiojoje Britanijoje atliktos apklausos metu paaiškėjo, kad buvusi šalies premjerė Margaret Tečer (Margaret Thatcher) vadinama įtakingiausia moterimi per pastaruosius 200 metų. Taip pat tyrimo metu paaiškėjo, kad politinę įtaką vyrai vertina labiau nei moterys. Apie tai praneša "Reuters".
Pirmoji ir vienintelė Britanijos vyriausybei vadovavusi moteris, su savo konservatorių partija tris kartus iš eilės pasiekusi pergalę ir valdžiusi 1979-1990 metais, taip pat laikoma ir ilgiausią laiką premjero poste išbuvusia per pastaruosius 150 metų. Politikė mirė 2013-ųjų balandį.

Tyrimo rezultatai taip pat parodė, kad karališkosios šeimos atstovės laikomos įtakingesnėmis nei novatorės, mokslininkės ar politikės.

Naujus metus gyventojai pradeda optimistiškesnėmis nuotaikomis

Beveik keturi iš dešimties apklaustų šalies gyventojų teigia, kad reikalai Lietuvoje pastaruoju metu iš esmės krypsta į gerąją pusę, tuo tarpu šeši iš dešimties mano priešingai.
Prastėjančią šalies padėtį sausį įžvelgė 60 proc. apklaustųjų. Prieš mėnesį tokios nuomonės laikėsi 65 proc. respondentų, o 2015 m. sausį - 60 proc. Kad reikalai Lietuvoje prastėja, dažniau už kitus teigė vyresni nei 50 m. žmonės, kaimo vietovių gyventojai, taip pat respondentai su viduriniu išsilavinimu ir asmenys, kurių šeimos pajamos nesiekia 550 eurų per mėnesį.

Iš rusų puolamo Alepo miesto bėga tūkstančiai sirų

Po vis intensyvėjančių Rusijos atakų Alepo mieste Sirijoje iš šalies bėga dešimtys tūkstančių gyventojų, o humanitarinės pagalbos darbuotojai baiminasi, kad miestas netrukus bus visiškai apsiaustas vyriausybės pajėgų, skelbia "Reuters". 
Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Ahmet Davutoglu) pranešė, kad iš Alepo prie Turkijos sienos jau atvyko per 15 tūkst. sirų. 
Tuo metu Iranas skelbia, kad fronto linijoje žuvo vienas iš iraniečių generolų. Taip Iranas atvirai patvirtino, kad Teheranas ranka rankon su Maskva rengia vieną didžiausių puolimų Sirijoje per paskutinius penkerius pilietinio karo metus. 
Rusijos įsikišimas į pilietinį karą Sirijoje pasuko prezidentui Bašarui al Asadui (Bashar al-Assad) palankia kryptimi ir sugriovė viską, ką sukilėliai buvo pasiekę per pastaruosius metus. 
Per paskutines dvi dienas Sirijos vyriausybės pajėgos kartu su sąjungininkais iš Libano ir Irano visiškai apsupo šiaurines vietoves aplink Alepą ir atkirto iki karo didžiausiu buvusį šalies miestą nuo pagrindinių tiekimo kelių, jungiančių su Turkija. Turkija reiškia įtarimus, kad šio atkirtimo tikslas yra kankinti žmones badu ir priversti pasiduoti. Alepo miesto kontrolė būtų didžiausias strateginis B. al Asado laimėjimas. 
Nuo konflikto pradžios šalyje jau žuvo mažiausiai ketvirtis milijono žmonių, o 11 milijonų buvo priversti bėgti.

Vilniuje surengta akcija "30 metrų parašų prieš priverstinę imigraciją" - bendro europiečių protesto dalis

Šeštadienio vidurdienį Vilniuje, priešais Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje biurą, surengta Visuomeninio komiteto prieš priverstinę imigraciją ir asociacijos "Nacionalinis interesas" akcija, kurios metu busvo pristatyta 30 metrų ilgio peticija su daugiau kaip 24 tūkst. piliečių parašais.
Tą pačią dieną pilietinės akcijos prieš nelegalią migraciją vyko Drezdene (Vokietija), Prahoje (Čekija), Bordo (Prancūzija), Varšuvoje (Lenkija), Bratislavoje (Slovakija), Amsterdame (Nyderlandai), Birmingeme (Jungtinė Karalystė) ir kitur.
Bendroje europiečių rengiamos akcijos deklaracijoje, kurią pasirašė ir asociacija "Nacionalinis interesas", teigiama, kad ją pasirašiusieji gerbia Europos šalių suverenitetą ir visų Europos šalių piliečių teisę tvarkyti savo vidaus reikalus taip, kaip jie to pageidauja, taip pat pasiryžę apsaugoti Europą, žodžio laisvę ir visas kitas pilietines teises. 
Lietuvoje akcijos metu buvo keliamas reikalavimas atšaukti neatsakingai priimtą įstatymo pataisą, leidžiančią perkelti migrantus iš trečiųjų šalių.

Iranas sieks sumažinti priklausomybę nuo JAV dolerio

Iranas ketina atsisakyti JAV dolerio naftos prekyboje, jau dabar sandoriai su kai kuriomis įmonėmis vykdomi eurais, apie tai penktadienį informuoja "Rambler News Service" remdamasi naujienų agentūra "Reuters".
Agentūros pašnekovas, Irano nacionalinės naftos bendrovės atstovas, pranešė, kad sutartys su paskaičiavimais Europos valiuta jau pasirašytos su Prancūzijos korporacijomis "Total" ir "Litasco", taip pat su Ispanijos "Cepsa".
Pasak šaltinio, Teheranas norėtų sumažinti priklausomybę nuo JAV dolerio. Sprendimas pereiti prie euro buvo priimtas, kai Iranui dar galiojo tarptautinės sankcijos.
Sausio 20 d. Iranas sumažino naftos kainas Europos vartotojams, taip siekdamas konkuruoti su Saudo Arabija. Nuolaida Irano naftai "Iran Heavy" siekė 6,55 dolerio.

A. Merkel atvyko į Turkiją aptari migrantų padėties

Pirmadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) susitiko su Turkijos ministru pirmininku Ahmetu Davutoglu (Ahmet Davutoglu) ir kitais šalies pareigūnais aptarti būdų migrantų srautui į Europą mažinti, skelbia naujienų agentūra AP.
Iš Turkijos į Europą atvyksta didžiausias migrantų srautas, todėl A. Merkel tikisi su šia šalimi priimti Europai palankų diplomatinį sprendimą.
A. Merkel į Turkiją atvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai prie šalies pasienio susibūrė apie 35 tūkst. sirų, norinčius patekti į Turkiją. 
Pustrečio milijono pabėgėlių priglaudusi Turkija tikina, kad jau nebeturi vietos naujiems atvykėliams, tačiau prižadėjo ir toliau rūpintis tais, kurie yra joje apsistoję.
Lapkritį Turkija sutiko kovoti su žmonių kontrabandininkais ir nelegalia migracija. Mainais Europos Sąjunga (ES) prižadėjo skirti tris milijardus eurų pabėgėlių gyvenimo sąlygoms pagerinti.

Saudo Arabija numušė iš Jemeno iššautą raketą

Su šiitų sukilėliais kovojanti Saudo Arabijos koalicija pranešė, kad Saudo Arabija numušė balistinę raketą, kuri į karalystės pusę buvo paleista iš Jemeno, skelbia "ABC News".
Koalicija išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, kad Karališkosios Saudo Arabijos oro pajėgos raketą numušė pirmadienį, kai ši skrido pietvakarinio Saudo Arabijos emyrato Asiro link.
Koalicijos pajėgos į veiksmus atsakė nusitaikiusios į paleidimo platformą Jemeno teritorijoje. 
Po to, kai Saudo Arabija pradėjo dalyvauti Jemeno kare, į šalį ne kartą buvo nukreiptos raketos ir artilerijos ugnis. 
Saudo Arabijos remiami Jemeno prezidento Abdo Rabo Mansuro Hadžio (Abd Rabbo Mansur Hadi) daliniai nuo 2014 metų rugsėjo kaunasi su šiitų husių sukilėliais ir jų sąjungininkais, prisiekusiais ištikimybę buvusiam ilgamečiam šalies vadovui Ali Abdalai Salehui (Ali Abdallah Saleh).

Turistų srautai į Antaliją iš Rusijos sumažėjo daugiau nei penkis kartus

Antalijos kultūros ir turizmo valdybos duomenimis, Rusijos turistų, aplankiusių kurortą šių metų sausį, lyginant su 2015 m. sausiu, skaičius sumažėjo 5,3 karto, praneša pirmadienį "RIA Novosti".
2016 metais Antalijoje apsilankė 2 427 turistai iš Rusijos, o 2015 m. sausį - 12 870 žmonių.
Sumažėjo ne tik turistų iš Rusijos - bendri turistų srautai provincijoje nuo praėjusių metų sumažėjo 17 proc. nuo 117,7 tūkst. iki 97,6 tūkstančio. Pavyzdžiui, turistų skaičius iš Italijos nukrito 47 proc. iš Belgijos ir Švedijos - 30 procentų.

Dėlpolaidžio Kauno rajone kai kur ribojamas sunkiasvorio transporto eismas

Kauno rajono savivaldybė pranešė, jog nuo šio pirmadienio jos teritorijoje vietinės reikšmės keliuose, esant polaidžio laikotarpiui, yra apribotas sunkiasvorio ir didžiagabaričio transporto priemonių eismas.
Eismo ribojimas nereiškia, kad transporto eismas savivaldybės vietinės reikšmės keliais visai nutraukiamas tol, kol dėl polaidžio gresia pavojus pakenkti kelių būklei. Tiesiog norima, kad be reikalo transportas nevažinėtų.

Saugaus interneto savaitė: saugiai elgtis internete vaikus mokys 35 specialistai
Vakar, vasario 8 d.  Lietuvos mokyklose prasidėjo Saugaus interneto savaitė. Jos metu daugiau nei 25 įmonių specialistai vyks į susitikus su moksleiviais, kurių metu pasakos apie saugų bendravimą ir naršymą internete. Išmanieji įrenginiai kasdien lydi ir vyresnių, ir jaunesnių klasių moksleivius, tačiau žinių apie galimas grėsmes ir asmeninių duomenų apsaugą jiems trūksta, – įsitikinę Saugaus interneto savaitės organizatoriai.
„Mobiliosios programėlės, naršymas internete ir bendravimas socialiniuose tinkluose jau tapo vaikų kasdienybe – išmaniaisiais telefonais nevaržomai naudojasi net pradinių klasių auklėtiniai. Todėl kalbėdami su vaikais apie saugumą, privalome juos įspėti ir apie grėsmes virtualioje erdvėje: virusus, asmeninių duomenų pasisavinimą, netgi identiteto vagystės galimybę. Suprantame, jog mokytojams ir tėveliams apie tai kalbėti gali trūkti žinių, todėl kasmet į pagalbą kviečiame IT specialistus, kurie apie kibernetinį saugumą tiesiogiai kalbasi su vaikais“, – sako Saugaus interneto savaitę kartu su partneriais organizuojančios profesinio orientavimo iniciatyvos „Kam to reikia?!” direktorė Rūta Radzevičiūtė.

Aplinkos ministerija: apie pažeidimus daugiausia praneša didžiųjų miestų gyventojai

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Informacijos priėmimo ir valdymo centras sausio mėnesį gavo 985 gyventojų pranešimus apie aplinkosauginius pažeidimus. Daugiausia pranešimų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, sulaukta iš didžiųjų Lietuvos miestų. Dažniausiai skambino vilniečiai - 247 kartus, kauniečiai - 172, klaipėdiečiai - 137, šiauliečiai - 94 kartus.
Daugiausia skambučių sulaukta apie įvykius dėl sužeistų, automobilių užmuštų ar sužalotų laukinių gyvūnų, dažniausiai stirnų, taip pat dėl laukinių gyvūnų, atklydusių į gyvenamąsias vietoves (597 pranešimai). Gana daug pranešimų gauta apie paukščius, likusius žiemoti mūsų šalyje. Tai jų besaikio šėrimo kitu metų laiku padarinys, kai žmonės susikuria pramogą, bet sutrikdo įprastą laukinių paukščių gyvenimo ritmą, atpratina juos natūraliai maitintis. 
Beveik 100 kartų gyventojai skambino dėl galimos oro taršos kūrenimo sezono metu. Dažniausiai žmonės skundėsi, kad jų kaimynai degina atliekas ar kitas draudžiamas medžiagas. Patikrinus neretai paaiškėdavo, kad tie skundai nepagrįsti. Dažniausiai nustatomi pažeidimai garažų bendrijose, automobilių servisuose arba kai gyventojai kūrena krosnis baldų atliekomis. Sausį nustatyti 23 tokie pažeidimai.
Apie medžioklės pažeidimus sausio mėnesį sulaukta 69 pranešimų, žvejybos pažeidimus - 55.
Aplinkos ministerija primena, kad pranešti apie pastebėtą aplinkosauginį pažeidimą galima bet kuriuo paros metu bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai tel. (8-5) 273 2995.

A.Abromavičius perspėjo dėl „senųjų jėgų“ stiprėjimo Ukrainoje

Iš Ukrainos ekonomikos ministro pareigų atsistatydinęs lietuvis Aivaras Abromavičius perspėjo dėl „senųjų jėgų“ bandymo stabdyti struktūrines reformas ir paragino sukurti technokratų vyriausybę, siekiant išlaikyti Vakarų partnerių paramą.

„Padaryta daug gerų dalykų, bet pokyčiai, deja, nėra neatšaukiami“, – sakė ministras pirmadienį paskelbtame interviu britų dienraščiui „The Financial Times“.

„Didelį nerimą kelia kai kurių senųjų jėgų bandymai išardyti daugybę gerų dalykų“, – pridūrė ministras.

A.Butkevičius išvyksta į Indiją

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį išvyksta savaitės oficialaus vizito į Indiją ir Bangladešą.
Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė pirmadienį sakė, kad vizito metu suplanuoti susitikimai su Indijos ir Bangladešo vyriausybių vadovais, ministrais. Tai bus pirmas Lietuvos bei Indijos premjerų dvišalis susitikimas nuo 1995 metų, su Bangladešo premjere – pirmas istorijoje. Premjeras kartu su kitų Europos šalių vyriausybių vadovais Mumbajuje dalyvaus Indijos ir Europos šalių ekonomikos forume „Make in India“. Anot premjero atstovės, Indiją Lietuva mato kaip vieną iš ekonomikos partnerių Azijoje, o būtent naujų rinkų paieška yra šios vyriausybės prioritetinė veiklos sritis.
 

Atgal