VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09 29. Naujausios žinios

Kaune atidaroma ketvirtoji pasaulyje dizaino biblioteka „Design Library“

Šiandien Kauno technologijos universitete duris atveria vienas iš pasaulinio tinklo „Design Library“ (liet. dizaino biblioteka) padalinių. Tai vos ketvirtoji tokio tipo biblioteka pasaulyje! Pirma panaši biblioteka prieš dešimt metų atidaryta Milane, jos padaliniai taip pat veikia Šanchajuje ir Stambule. Ši biblioteka – vienintelis šiaurės EuropojeItalijos kultūrinės asociacijos „Design Library“ padalinys.

 „Tai nauja, moderni erdvė ir pirmoji Lietuvoje išskirtinai dizaino biblioteka, kurios tikslas – keisti visuomenės suvokimą apie dizainą kaip mokslą ir meną, supažindinti su aktualiausiomis pasaulio tendencijomis, populiarinti dizaino kultūrą, skatinti mokslo, meno ir verslo bendradarbiavimą dizaino srityje. Čia dizainas susijungs su kitomis disciplinomis, įvairiomis edukacinėmis veiklomis ir projektais“, – sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

„Design Library“ Kaune įkurta KTU Dizaino centrui bendradarbiaujant su „Design Library“ kultūrine organizacija. Biblioteka įsikūrė Kauno technologijos universitete,, „Santakos slėnyje“, kur taip pat yra įsteigti Medžiagų mokslo, Biomedicininės inžinerijos, Ultragarso, Maisto institutai bei verslo inkubatorius.

 „Design Library“ padalinyje Kaune bus saugoma didelė leidinių kolekcija – apie 3 tūkst. Italijos partnerių parinktų knygų, tarptautinių žurnalų, istorinių Italijos dizaino kompanijų produktų katalogų, taip pat atrinkti leidiniai apie dizainą, architektūrą, mokslą ir meną, kultūrą, net ekonomiką. Bibliotekos architektūrinis dizainas atkartoja unikalius Milane esančios „Design Library“ sprendimus.

KTU „Santakos“ slėnyje rugsėjo 29 d. vyks įvadinis „Design Library Kaunas“ renginys – „Dizaino ketvirtadienis“. Jame dalyvaus Enricas Bassi – vienas iš Italijos gamybos laboratorijos „Fab Lab“ įkūrėjų, geriausiai pažįstamas kaip medinio rėmo dviračio „Rootless“ (liet. bešaknis), pagaminto naudojant skaitmenines technologijas, kūrėjas. Jis kartu su Milano „Design Library“ vadovu Lorenzu Piazzi kalbės apie skaitmeninės gamybos bei dizaino ir kūrybos ryšį.

Pasak KTU dizaino centro, kurio iniciatyva atidaroma biblioteka, vadovės Rūtos Valušytės, italų „Design Library“ organizuojami dizaino savaitės renginiai pritraukia milijonus žmonių iš viso pasaulio.

 „Ten kuriama dizaino istorija. Mes perimame jų renginių modelį – dizaino ketvirtadienius: kviesime svečius iš užsienio, vyks žinių mainai, bus dalijamasi praktine patirtimi, vyks pradedančiųjų įmonių atstovų susitikimai. Tikimės, kad jie suburs kūrybingus žmones, skatins dalintis patirtimi ar kurti bendrus projektus su užsienio partneriais“, – sako ji.

Prie projekto jau prisijungė 16 Lietuvos įmonių, tarp kurių – baldų gamintojai UAB „Ulmas“ ir UAB „G-Forma“. Įmonių vertinimu, „Design Library Kaunas“ padės būti dizaino įvykių epicentre ir žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis bei stiliaus tendencijomis.

Šios bibliotekos atidarymas – Ūkio ministerijos organizuojamų „Inovacijų savaitės 2016“ renginių ciklo dalis. Pirmą kartą Lietuvoje rengiama „Inovacijų savaitė 2016“ vyksta rugsėjo 26–spalio 1 dienomis. Per šešias dienas Vilniuje ir Kaune vyks daugiau kaip 50 nemokamų renginių, skirtų profesionalams – verslininkams, tyrėjams, taip pat visuomenei – pradedantiesiems verslininkams, studentams, inovacijomis besidomintiems žmonėms.

„Inovacijų savaitės 2016“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su partneriais Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, Lietuvos inovacijų centru, Visorių informacinių technologijų parku, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parku, Fizikos instituto mokslo ir technologijų parku, Kauno mokslo ir technologijų parku, taip pat su įvairiomis mokslo ir studijų institucijomis. Prie „Inovacijų savaitės“ prisijungė ir sėkmingai dirbantys verslininkai, inovatoriai, kūrėjai, mokslo atstovai.

Nemenčinėje  oficialiai prasidėjo tarptautinės pratybos  „Allied Spirit V“ 

 Lietuvos kariuomenės Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre, Nemenčinėje atidarytos  tarptautinės pratybos  „Allied Spirit V“  (liet. „Sąjungininkų dvasia V“).  Rugsėjo 27 d. surengtoje ceremonijoje  dalyvavo Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ štabas su priskirtais vienetų valdymo elementais, Jungtinių Amerikos Valstijų pajėgų 7-osios mokymo vadavietės ir Portugalijos kariai. 

 „Šios pratybos yra išskirtinės, nes yra naudojama moderni kompiuterinė konfliktų ir taktinių situacijų simuliacijos sistema JCATS, kuri padeda kariniams vienetams sklandžiai vykdyti operacijas nuotoliniu būdu su sąjungininkais, išsidėsčiusiais skirtinguose operacijų rajonuose. Tai puiki galimybė pasitikrinti, kaip vyksta  informacijos dalijimasis tarp Vokietijoje dislokuotų dalinių ir Lietuvoje įkurto brigados nuotolinio štabo‘, – sakė MPB „Žemaitija“ vadas pulkininkas leitenantas Artūras Radvilas.

 MPB ,,Žemaitija‘‘ štabo atliekamas operacijų planavimo bei vadovavimo ir valdymo procedūras stebi iš Vokietijos atvykusi vertintojų stebėtojų grupė.

Paskutinė metų regata pervadinta legendinio kapitono S. Kudzevičiaus vardu

Spalio 1-2 dienomis buriuotojai susirinks jau į paskutinę jūrinę regatą ir taip užbaigs šių metų sezoną. Atšiauri regata šiais metais pervadinta drąsaus legendinio buriuotojo buvusio jachtos "Lietuva" kapitono Stepono Kudzevčiaus vardu. 
"Rudeninės Baltijos" regata visada buvo skirta drąsiems ir blogų oro sąlygų nebijantiems buriuotojams, nes Baltija tokiu metų laiku gerai išmaudo, gąsdina stipriais vėjais. Būtent todėl šias varžybas skyrėme buriuotojui, puikiam kapitonui, azartiškam lenktynininkui nebijojusiam net ir prasčiausio oro Steponui Kudzevičiui", - kalbėjo vienas iš regatos organizatorių, sporto klubo "Ostmarina" komodoras Osvaldas Kudzevičius.
Legendinis kapitonas, 1992 metais vadovavęs jachtos "Lietuva" žygiui aplink pasaulį, dar 1994 metais kartu su dviem patyrusiais buriuotojais - "Vakarės" kapitonu Sauliumi Tamkvaičiu ir "Audros" kapitonu Sauliumi Kalnėnu pradėjo organizuoti varžybas Baltijos jūroje. Buriuotojai plaukdavo ne mažiau nei šimtą jūrmylių (185 km). Vėliau dėl atšiaurių rudeniškų orų šių varžybų distancija buvo sutrumpinta. Į rudeninę Baltiją išplaukti kartais nepabūgdavo vos dvi ar trys jachtos, bet varžybos vis vykdavo. Nors nei vieno iš regatos sumanytojų jau nėra tarp mūsų, varžybų idėja vis dar gyva ir kuo toliau, tuo daugiau dalyvių pritraukia. 

Pasieniečiai nelegalių migrantų ieško širdies dūžių detektoriais ir anglies dvideginio matuokliais

Lietuvos pasienyje su Latvija ir Lenkija vyksta prieš nelegalią migraciją nukreipta operacija "Dūžis". Tokią priemonę Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) vykdo išanalizavusi pastarojo meto nelegalios migracijos bei neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną tendencijas.
"Dūžio" metu judriausiuose šalis jungiančiuose keliuose VSAT pareigūnai pasirinktinai sustabdytų transporto priemonių patikrai naudoja specialią įrangą - mobilius širdies dūžių detektorius ir anglies dvideginio matuoklius.
Ši priemonė prie Šengeno vidaus sienų su Latvija ir Lenkija vyksta nuo praėjusios savaitės iki tęsis iki ateinančio savaitgalio. Kontrolę jos metu atliekantiems VSAT Pakrančių apsaugos, Ignalinos ir Varėnos rinktinių pasieniečiams į pagalbą su specialia įranga taip pat pasiųsti Pagėgių rinktinės pareigūnai.
Ypatingą dėmesį operacijos "Dūžis" metu pasieniečiai skiria sunkiasvorių transporto priemonių patikrai - širdies dūžių detektoriais ir anglies dvideginio matuokliais ieškoma automobiliuose slapta gabenamų nelegalių migrantų. 
Be to, pasak VSAT pranešimo, tokia priemone siekiama ir prevencinių tikslų - atgrasyti galimus nelegaliu verslu užsiimančius asmenis nuo tokių veiksmų.
Galutiniai operacijos rezultatai bus suskaičiuoti kitą savaitę. Jau aišku, kad iš viso per "Dūžį" pasieniečiai specialia įranga patikrins šimtus per sieną vykusių transporto priemonių. 

JAV siunčia į Iraką dar 600 karių

Jungtinės Valstijos siunčia į Iraką dar 600 savo karių. Tai trečiadienį paskelbė JAV gynybos sekretorius Eštonas Karteris (Ashton Carter), praneša agentūra AFP.
Anot jo, dėl papildomų karių siuntimo susitarė JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) ir Irako premjeras Haideras al Abadis (Haider al-Abadi).
Vyriausybės šaltinių Vašingtone duomenimis, kariai ruoš irakiečių pajėgas Mosulo šturmui. Mosulas yra paskutinysis didelis „Islamo valstybės" (IS) džihadistų bastionas Irake. Papildomi kariai daugiausiai bus dislokuoti Kajaraho mieste į pietus nuo Mosulo. Irako kariuomenė prieš mėnesį atsikovojo Kajarahą iš IS. Iš čia turėtų būti pradėtas Mosulo puolimas.

URM vyks susitikimas su "Misija Sibiras'16" ir ekspedicijų 1988-1989 metais dalyviais

Ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerijoje vyks susitikimas su šių metų "Misija Sibiras" ir pirmųjų ekspedicijų į lietuvių tremties vietas, vykusių 1988-1989 m., dalyviais. 
Atgimimo metais viena pirmųjų lietuvių ekspedicijų į Sibirą vyko į Igarką. Prabėgus 28 metams į Igarką vyko ir "Misija Sibiras'16" komanda. Šių abiejų ekspedicijų dalyviai pasidalins savo patirtimi ir išgyvenimais. 
Ekspedicijos dalyvius sveikins užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Renginio metu bus pristatyta 2016 metų misija, parodyti režisieriaus Vytauto Damaševičiaus ir Petro Abukevičiaus filmo "Sugrįžimas" apie lietuvių tremtinių palaikų pargabenimą į Lietuvą 1989 m. fragmentai.

Kinų menininkas eksponuoja Vilniuje sukurtus paveikslus

Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje ketvirtadienį atidaroma kinų menininko Dedong Džengo (Dedong Zheng) tapybos darbų paroda "Double awareness / Susivokti. Dar kartą". Architektas, skulptorius, keramikas ir tapytojas Deodong Džengas pristatys akrilinės tapybos darbus, 2016 m. nutapytus Vilniuje.
Parodos "Double awareness / Susivokti. Dar kartą" inspiracija tapo kūrybinė bičiulystė su poetu ir kolekcininku Edmondu Kelmicku, paskatinusi Deodong Džengą sugrįžti prie nuo vaikystės tobulintos tradicinės kinų tapybos patirties ir aktualizuoti ją dviejų kultūrų ir skirtingų menų pokalbyje. 
Šiuo metu reziduojantis Lietuvos sostinėje kaip Vilniaus dailės akademijos vizituojantis profesorius, Deodong Džengas studijavo Pietryčių universiteto Meno institute Nandzinge ir 2010-aisiais jau Europoje, Berlyno menų universitete, apgynė architektūrosmokslų daktaro disertaciją tema "Meno integracija: Rytų ir Vakarų kraštovaizdžio architektūros lyginamoji studija". 

Ketvirtoji Klaipėdos knygų mugė

Spalio 6-8 dienomis Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka ir Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacija „LiMViLA“ kviečia į ketvirtus metus iš eilės organizuojamą Klaipėdos knygų mugę.

Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje vyksiančioje IV Klaipėdos  knygų mugėje dalyvaus: ALGIMANTAS,  ANDRENA, ALGARVĖ, CHARIBDĖ, EGLĖ, GELMĖS, HOMO LIBER, KLAIPĖDOS UNIVERSITETO LEIDYKLA, LIEPARAS, LIBRA MEMELENSIS, LIETUVOS RAŠYTOJŲ SĄJUNGOS LEIDYKLA, MARGI RAŠTAI, MIJALBA, MOKSLO IR ENCIKLOPEDIJŲ LEIDYBOS CENTRAS, RAIDYNĖLIS, ŽARA, GIMTASIS ŽODIS, VERBA VERA, taip pat,  spaustuvė DRUKA, NATŲ KNYGYNAS,  LCC tarptautinio universiteto biblioteka, GOETHE-INSTITUT VILNIUS. Lietuvos bibliotekų leidybinę veiklą pristatys  ir Knygų mugės dalyviams gausią edukacinių renginių programą pasiūlys KAUNO, KLAIPĖDOS, PANEVĖŽIO, ŠIAULIŲ IR VILNIAUS APSKRIČIŲ VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS.

Spalio 6 d. 12 val. Knygų mugę atidarys Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Lietuvos mažų ir vidutinių leidėjų asociacijos prezidentas Sigitas Ladukas ir I. Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis. Atidarymo metu skambės Violetos ir Viliaus Tarasovų atliekamos dainos.

Knygų mugės metu vaikų lauks įvairios atrakcijos: interaktyvus žaidimas „Knygų lobis“, mobilioji inovatyvių technologijų labaratorija, bus pristatomi I.Simonaitytės bibliotekos kurti produktai „Klaipėda Heritage Guide“, „Žaliapėdis“ ir „Knygosūkis“, žaidžiamas Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kurtas žaidimas „Pasižvalgymai po Vilnių“. Vilniaus vitražinių lėlių teatras vaikus kvies į spektaklį „Katinas su terbele“.

Antikorupcijos komisija konstatuoja, kad atliekų tvarkymas Lietuvoje nekontroliuojamas

Seimo Antikorupcijos komisija rugsėjo 28 d. posėdyje išklausė Aplinkos ministerijos, Generalinės prokuratūros, Aplinkos apsaugos agentūros informaciją apie situaciją ir taikomas priežiūros priemones atliekų tvarkymo sektoriuje.

Konstatuota, kad Aplinkos ministerija turimomis priemonėmis nepajėgi pilnai kontroliuoti atliekų tvarkymo srities, o šiuo metu galiojanti atliekų tvarkytojų išduodamų pažymų apie sutvarkytas atliekas sistema sudaro sąlygas piktnaudžiavimui ir sukčiavimui. Atkreiptas dėmesys, kad išduodamos pažymos apie atliekų sutvarkymą ne užtikrina, o skatina sukčiavimą, korupciją, kontrabandą, atsiranda organizuoto nusikalstamumo interesas. Komisijos nariai, išklausę prokuratūros atstovų paaiškinimus dėl atliekų tvarkymo srityje padarytų veikų tyrimo, ragino prokuratūrą iš pasyvios stebėjimo pozicijos pereiti į aktyvią – procesinių veiksmų poziciją.

Taip pat buvo diskutuojama apie ypatingą grėsmę keliančių pavojingų medicininių atliekų tvarkymą, jo kontrolę bei būtiną tarptautinio bendradarbiavimo skatinimą keičiantis šios srities informacija.

Posėdyje buvo aptartos šio sektoriaus veiklos reglamentavimo teisėkūros problemos ir galimi jų sprendimo būdai. Atkreiptas dėmesys, jog kai kuriais atvejais teisėkūros iniciatyvų procesą įtakoja suinteresuoti lobistai, todėl teisinės aplinkos keitimo iniciatyvos yra blokuojamos.

Komisija nusprendė tęsti atliekų tvarkymo sektoriaus teisinio reglamentavimo svarstymą ir reikalauti iš Generalinės prokuratūros pagal kompetenciją užtikrinti atsakomybės už padarytus neteisėtus veiksmus neišvengiamumą.

Kovokime su pagyvenusių žmonių diskriminacija

Jungtinių Tautų iniciatyva kasmet spalio 1 d. minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena (angl. International Day of Older Persons). Šių metų dienos tema „Kovokime su pagyvenusių žmonių diskriminacija“ (angl. Take a Stand Against Ageism) skirta neigiamiems stereotipams ir klaidingai nuomonei apie pagyvenusius žmones ir senėjimą išsklaidyti. Šiais metais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) patvirtino Pasaulinę senėjimo ir sveikatos strategiją bei veiksmų planą (angl. Global strategy and Action Plan on Ageing and Health), 69-ojoje Asamblėjoje priėmė specialią rezoliuciją, kurioje PSO generalinis direktorius kviečiamas vadovauti kampanijai, skirtai kovoti su pagyvenusių žmonių diskriminacija, remti vietinius ir tarptautinius partnerius, siekiančius keisti nusistovėjusią politiką ir praktiką.

Pagyvenusių žmonių diskriminacija (angl. Ageism) yra plačiai paplitęs žalingas požiūris, kuris kyla iš manymo, kad vyresnio amžiaus žmonių diskriminavimas, ignoravimas ar piktnaudžiavimas jų teisėmis yra socialinė norma ir todėl priimtinas. Tam tikra forma tai pasireiškia visose visuomenėse per žmonių asmeninius santykius, politinę ir institucinę veiklą, visuomenės informavimo priemones nuvertinant ir šalinantis vyresnio amžiaus žmonių.

Ši diskriminacija parodo, kaip visuomenė elgiasi su vyresnio amžiaus žmonėmis, kaip juos priima medicininės pagalbos įstaigose, darbovietėse, kaip aplinka riboja ir daro įtaką pagyvenusių žmonių sveikatai ir gerovei. Nesugebėjimas spręsti klausimus, susijusius su pagyvenusių žmonių diskriminacija, pažeidžia pagyvenusių žmonių teises ir trukdo jų indėliui į socialinį, ekonominį, kultūrinį ir politinį gyvenimą.

Jungtinių Tautų pranešime, skirtame 2016 m. Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai, rekomenduojama:

- išsiaiškinti ir pašalinti neigiamus stereotipus apie pagyvenusius žmones, įskaitant diskriminaciją kultūrinėje ir visuomenės informavimo erdvėse;

- formuoti pozityvų pagyvenusių žmonių ir senėjimo įvaizdį per žiniasklaidą, platinti gerąją patirtį kovojant su pagyvenusių žmonių diskriminacija, didinant jų socialinį įsitraukimą;

- pagerinti duomenų apie vyresnio amžiaus žmones rinkimą, analizę ir pristatymą, kad būtų geriau suprantama esama situacija, žmonėms senstant kintantys poreikiai, bei mokslo įrodymais grįstų intervencijų, įgalinančių vyresnio amžiaus žmones ir įtvirtinančių jų teises, rengimą.

Pagyvenę žmonės – ne našta, o nauja jėga ir išteklius plėtrai!

Pagal PSO medžiagą parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos direktorius Zenonas Javtokas

Profesinės mokyklos priėmė penktadaliu daugiau mokinių nei planavo

Galutiniais duomenimis šiais mokslo metais į profesines mokyklas priimta  23,7  tūkst. mokinių. Tai 1800 mokinių, arba 8 proc., daugiau nei pernai ir 20 proc. daugiau nei buvo numatyta priimti.

„Į modernias ir šiuolaikine technika aprūpintas profesinio mokymo įstaigas kasmet ateina mokytis vis daugiau mokinių, o konkursai į dalį specialybių profesinėse mokyklose yra ne mažesni nei į studijas aukštosiose mokyklose. Jauni žmonės supranta, kad tapę gerais jiems įdomios srities specialistais, turinčiais ne tik teorinių žinių, bet ir praktinių įgūdžių, lengviau įsilies į darbo rinką, kurs savo verslus. Svarbu, kad profesinės mokyklos vis labiau atitinka jauno žmogaus lūkesčius,” – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Dž. Viljamsas: tolesnis palūkanų normų didinimas nepakenks JAV ekonomikai

JAV federalinio atsargų banko sprendimas padidinti palūkanų normas nesukels rizikos šalies ekonomikos atsigavimui, o ilgas reguliuotojo delsimas gali būti pavojingas, teigia San Francisko federalinio atsargų banko vadovas Džonas Viljamsas (John Williams), informuoja naujienų agentūra "Reuters".
"Tampa vis sunkiau ir sunkiau pateisinti tokias neregėtai žemas palūkanų normas, atsižvelgiant į tai, kokiame etape šiuo metu yra atsidūrusi JAV ekonomika ir kurlink ji juda, - žurnalistams banko būstinėje sakė Dž. Viljamas. - Aš pritarčiau sprendimui padidinti palūkanas. Mano manymu, ekonomika tai sugebėtų ištverti. Nemanyčiau, kad toks žingsnis sustabdytų, sulėtintų ar perbrauktų ekonomikos plėtrą".

ERPB planuoja skirti 41 mln. eurų paskolą Moldovos-Rumunijos dujotiekiui

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) planuoja skirti 41 mln. eurų paskolą dujotiekiui "Kišiniovas-Ungeny", kurio statybomis turėtų būti užbaigtas Moldovos bei Rumunijos dujų transportavimo sistemų sujungimas. Apie tai trečiadienį pranešė Moldovos ekonomikos ministerija remdamasi ERPB pranešimu.
Jame teigiama, kad bendra projekto kaina siekia 93 mln. eurų, o skirtumą galėtų padengti Europos investicijų banko (EIB) paskola ir Europos finansinė parama. Galutinį sprendimą dėl paskolos, skirtos projektui finansuoti, ERPB direktorių taryba turėtų priimti lapkričio 30 dieną.
Dujotiekio "Kišiniovas-Ungeny" ilgis sieks apie 120 km. Ši atšaka skirta sujungti sostinę su 2014 metais pastatytu, bet kol kas neveikiančiu dujotiekiu "Jassy-Ungeny". Įgyvendinus projektą, maksimalus Moldovos-Rumunijos dujotiekio praleidžiamasis pajėgumas turėtų siekti iki 1,5 mlrd. kubinių metrų per metus.
Moldovos ekonomikos ministerijos duomenimis, projekto tikslas - padidinti energetinį šalies saugumą diversifikuojant gamtinių dujų tiekimą. Šiuo metu pagrindinė šio kuro Moldovai tiekėja yra Rusijos dujų bendrovė "Gazprom".

"Bloomberg": Alžyras pasiūlė OPEC narėms sumažinti naftos gavybą 796 tūkst. barelių per parą

 Alžyras pasiūlė Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narėms sumažinti naftos gavybą 796 tūkst. barelių per parą, informuoja "Bloomberg" remdamasi atitinkamu dokumentu.
Be to, Saudo Arabijai buvo pasiūlyta sumažinti naftos gavybą 442 tūkst. barelių per parą, iki 10, 1 mln. barelių per parą. Iranui Alžyras rekomendavo 3,7 mln. barelių per parą kvotas. Irakui ir JAE Alžyras siūlė sumažinti naftos gavybos apimtis atitinkamai 135 tūkst. ir 155 tūkst. barelių per parą. Libijai bei Nigerijai, Alžyro nuomone, vidutinės naftos gavybos per parą mažinti nereikia.

JAV Kongreso Senatas įveikė B. Obamos veto įstatymui dėl ieškinių prieš Saudo Arabiją

Trečiadienį JAV Kongreso Senatas įveikė prezidento Barako Obamos (Barack Obama) veto, kurį jis buvo uždėjęs įstatymo projektui, suteikiančiam 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktų aukų šeimoms teisę paduoti ieškinius prieš Saudo Arabiją.
Iniciatyvą parėmė 97 senatoriai iš 100 ir tik vienas balsavo prieš. Antroje dienos pusėje jau Atstovų Rūmuose įvyks analogiškas balsavimas, per kurį, ekspertų nuomone, kongresmenai taip pat įveiks veto, ir dabartinės redakcijos įstatymas bus priimtas.
Tad JAV Kongresas gali pirmą kartą įveikti B. Obamos veto per visą jo prezidentavimo laikotarpį.
Anksčiau įstatymų leidėjams nusiųstame laiške Baltųjų rūmų šeimininkas teigė, jog veto įveikimas "gali turėti niokojamų padarinių" Pentagonui ir užsienyje dislokuotiems Amerikos kariškiams. Anot B. Obamos, Kongreso veiksmai sudarys precedentą inicijuoti analogiškus teismo procesus prieš JAV piliečius.

Tyrėjai: MH17 virš Ukrainos numušė rusiška raketa, paleista iš prorusiškų separatistų valdomos teritorijos

2014 metais virš Rytų Ukrainos MH17 reiso lėktuvą numušė raketa, paleista iš gynybos sistemos "Buk", kuri į prorusiškų separatistų valdomą teritoriją buvo atgabenta iš Rusijos. Šią informaciją paskelbė katastrofos priežastis besiaiškinanti tarptautinė tyrėjų grupė, praneša BBC ir "Reuters".
Į Malaizijos oro linijų lainerį, skridusį reisu MH17 iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, pataikiusi žemė-oras tipo raketa pražudė visus 298 jo keleivius.
"Atlikę kriminalinį tyrimą padarėme išvadą, kad MH17 reisu skridusį lėktuvą numušė iš raketų sistemos "Buk" paleista raketa. Ji buvo atgabenta iš Rusijos Federacijos teritorijos", - teigė vyriausiasis Nyderlandų policijos tyrėjas Vilbertas Paulisenas (Wilbert Paulissen). Jis pridūrė, kad raketų paleidimo sistema vėliau buvo nugabenta atgal į Rusiją.
Tyrėjai taip pat nustatė, kad raketa buvo paleista iš šalia Pervomaisko miestelio esančio lauko. Tuo metu šią teritoriją valdė prorusiški separatistai.

Švedijos bankininkai įspėja, kad naujasis mokestis kelia grėsmę 16 000 darbo vietų

Švedijos Bankininkų asociacija mano, kad planuojamas naujasis finansų pramonės mokestis kelia grėsmę 16 000 darbo vietų, praneša "Bloomberg".
Valdančioji koalicija Švedijoje, kurioje keturių didžiausių bankų turtas yra keturis kartus didesnis už šalies ekonomiką, pasiūlė įvesti naują darbo užmokesčio mokestį, kuris, asociacijos teigimu, gali sudaryti iki 15 proc. finansų pramonėje dirbančio asmens darbo užmokesčio. Cituodama vyriausybės užsakymu atlikto, bet dar nepaviešinto, tyrimo apie mokestį "signalus", Bankininkų asociacija teigė, kad toks žingsnis sukeltų pavojų penktadaliui iš 85 000 Švedijos finansų sektoriaus darbo vietų.

Bulgarija pakeitė savo kandidatę į JT generalinio sekretoriaus postą

premjeras Boikas Borisovas trečiadienį paskelbė, kad jo šalis į Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus postą siūlo eurokomisarę Kristaliną Georgijevą, praneša "The Associated Press".
Tad K. Georgijeva kovoje dėl teisės tapti Pan Gi Muno (Ban Ki-moon) įpėdine pakeis ankstesnę Bulgarijos kandidatę - UNESCO generalinę direktorę Iriną Bokovą.
"Mes dėjome dideles pastangas - ne tik Bulgarijos vyriausybė, bet ir šalies prezidentas, URM ir pati I. Bokova. Tačiau rezultatą jūs matote", - sakė ministras pirmininkas per susitikimą su vyriausybės nariais.

Amerikietis Dž. J. Kimas dar penkerius metus vadovaus Pasaulio bankui

Amerikietis Džim Jong Kimas (Jim Yong Kim) dar penkerius metus vadovaus Pasaulio bankui (PB). Vykdomoji taryba vienbalsiai paskyrė jį į šį postą antrajai kadencijai, kuri prasidės 2017 metų liepos 1-ąją, antradienį pranešė PB, kuriuo remiasi agentūra „Reuters".
Pasibaigus pareiškimų pateikimo terminui, Dž. J. Kimas buvo vienintelis kandidatas. Vašingtone įsikūrusiam Pasaulio bankui tradiciškai vadovauja amerikietis. Tuo tarpu Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovą skiria europiečiai. Dabar šias pareigas eina prancūzė Kristina Lagard (Christine Lagarde).
PB tikslas visų pirma yra skurdžiose šalyse garantuoti plėtros projektų finansavimą. Neretai PB kreditai yra ilgalaikiai ir be palūkanų.
Prie PB vairo 2012-aisiais stojęs Dž. J. Kimas savo uždaviniu įvardijo siekį, kad iki 2030 metų pasaulyje neliktų didžiulio skurdo.

Valstybės kontrolė pateikė pastabas dėl miškų ūkio reikmių finansavimo

Aukščiausioji audito institucija, atlikusi Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos auditą, nustatė, kad 2015 m. pusė programos lėšų - apie 4 mln. eurų - buvo panaudotos ne miškų būklei gerinti, o Aplinkos ministerijai pavaldžių įstaigų valdymo išlaidoms. Auditoriai atkreipia dėmesį, kad administravimo išlaidos neturėtų būti laikomos prioritetinėmis, nes mokesčių pagrindu formuojamos programos paskirtis yra finansuoti bendrąsias miškų ūkio reikmes. 
Programos pajamas sudaro valstybinių ir nuo 2015 m. privačių miškų valdytojų į valstybės biudžetą sumokėti 5 proc. atskaitymai iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką bei asmenų mokamos kompensacijos už miško žemės pavertimą kitomis naudmenomis. Šiomis lėšomis ir yra finansuojamos programos priemonių įgyvendinimas. Auditas parodė, kad programos sudarymas, administravimas ir vykdymas turi trūkumų, o ministerijos sukurta priemonių finansavimo sistema ne visais atvejais užtikrina, kad lėšos būtų panaudotos svarbiausioms priemonėms.

Šiluma ir elektra iš pirmosios „Danpower Baltic" kogeneracinės elektrinės - jau tiekiama

Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energetikos bendrovė „Danpower Baltic" sėkmingai užbaigė pirmosios Kaune biokuru kūrenamos kogeneracinės elektrinės projektą ir pradėjo jos visapusišką veiklą. Leidimas elektros gamybai buvo gautas rugsėjo viduryje, o paleidimo proceso metu čia pagaminta šiluma už mažiausias kainas tiekiama Kaunui jau nuo birželio. „Danpower Baltic" pradėjo savo investicijas į šį projektą prieš dvejus metus.
Kauno Taikos prospekte esanti 20 MW šilumos ir 5 MW elektros galios kogeneracinė jėgainė, kainavusi beveik 20 mln. eurų, buvo pastatyta pagal visus įsipareigojimus, kuriuos „Danpower Baltic" prisiėmė prieš trejus metus laimėjusi Kainų komisijos organizuotą aukcioną.
„Suplanuotu laiku ir pagal numatytą biudžetą pastatyta kogeneracinė elektrinė šiandien yra visiškai veikianti ir artėjančio šildymo sezono metu prisidės prie aktyvesnės konkurencijos Kauno šilumos ūkyje", - sako „Danpower Baltic" generalinis direktorius Artūras Kliukevičius. Pasak jo, pirmoji mieste biokuru kūrenama kogeneracinė elektrinė, aprūpinta moderniausiomis technologijomis, leis Kaunui prisijungti prie žaliausių Europos miestų šeimos.
Bendrovės atstovai pažymi, kad jėgainė pastatyta pagal valstybės 12 metų suteiktą skatinamąjį tarifą, tačiau dabar, kai projektas yra užbaigtas, vyriausybė savo įsipareigojimų atsisako.

Į Lietuvą perkelti dar 9 sirai 

Į Lietuvą pagal Europos Sąjungos programą perkelti dar devyni pabėgėliai iš Sirijos. Migrantai į Lietuvą perkelti iš Graikijos pabėgėlių stovyklų.

Į šalį atvyko viena keturių asmenų šeima, joje dviejų vaikinų studentų tėvas buvo drabužių parduotuvės savininkas, o motina turi aukštąjį išsilavinimą. 

Pagal ES programą į Lietuvą taip pat perkelti penki jauni vieniši vyrai, daugumą jų – studentai arba aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės.

D. Trampas skelbia po TV debatų sulaukęs 13 mln. dolerių aukų

Respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trampas (Donald Trump) po TV dvikovos su savo konkurente rinkimuose demokrate Hilari Klinton (Hillary Clinton) paskelbė apie tikrą aukų pliūpsnį. Jo teigimu, per 24 valandas jo rinkimų kampanijai pervesta per 13 mln. dolerių, informuoja agentūra AFP.
Respublikonui tai reikšminga suma, jis iki šiol surinko mažiau aukų nei H. Klinton. Rugpjūtį rėmėjai buvusiai valstybės sekretorei paaukojo 143 mln. dolerių, o nekilnojamojo turto magnatui - 90 mln. 
Praėjus dienai po pirmųjų TV debatų D. Trampas, be to, pareiškė kitoje dvikovoje užimsiąs griežtesnę poziciją H. Klinton atžvilgu. Ši, ekspertų nuomone, yra pirmųjų debatų nugalėtoja.
Anot respublikono, jis pirmąjį vakarą elgėsi santūriai, „nes nenorėjo pažeisti niekieno jausmų".
D. Trampas „Fox News" sakė, kad kai H. Klinton apkaltino jį priešiškumu moterims, jis norėjęs užsiminti apie buvusio prezidento Bilo Klintono (Bill Clinton), kandidatės vyro, aferas, tačiau to nedaręs, nes salėje buvo Klintonų duktė Čelsė (Chelsea).
Kiti abiejų kandidatų TV debatai numatyti spalio 9 ir 19 dienomis. Prezidento rinkimai vyks lapkričio 8-ąją.

Rugsėjį pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė

Vilnius, rugsėjo 28 d. (ELTA).Vartotojų pasitikėjimo rodiklis rugsėjo mėn. buvo minus 10 ir, palyginti su rugpjūčio mėn., nepasikeitė, praneša Statistikos departamentas. Šiek tiek padidėjusį pesimizmą, prognozuojant galimybę nors kiek sutaupyti ir bedarbių skaičiaus kitimą per artimiausius 12 mėn., atsvėrė optimistiškesnė namų ūkio finansinės padėties pokyčių prognozė.
Rugsėjo mėn. gyventojų, besitikinčių finansinės padėties gerėjimo, palyginti su rugpjūčio mėn., dalis padidėjo nuo 17 iki 19 proc. 18 proc. gyventojų manė, kad padėtis blogės (rugpjūčio mėn. - 17 proc.).

Gyventojų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas nepasikeitė. Kaip ir praėjusį mėnesį, 23 proc. gyventojų prognozavo, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius 12 mėnesių pagerės, 26 proc. teigė, kad pablogės.
Rugsėjo mėn., kaip ir praėjusį mėnesį, 34 proc. gyventojų prognozavo, kad bedarbių skaičius per artimiausius 12 mėnesių augs, 22 proc. - kad mažės (rugpjūčio mėn. - 21 proc.).
Nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių tikėjosi 34 proc. gyventojų, o 26 proc. gyventojų teigė, kad visiškai nesitiki nors kiek sutaupyti (rugpjūčio mėn. - atitinkamai 35 ir 28 proc.).
Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime rugsėjo mėn. skyrėsi 3 procentiniais punktais: mieste jis sudarė minus 9, kaime - minus 12. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, mieste vartotojų pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 1, o kaime padidėjo 2 procentiniais punktais.
Palyginti su rugpjūčio mėn., miesto gyventojų, besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių, dalis sumažėjo nuo 39 iki 36 proc.
Kaimo gyventojai, palyginti su rugpjūčio mėn., optimistiškiau vertino namų ūkio finansinės ir šalies ekonominės padėties perspektyvas: gyventojų, prognozuojančių namų ūkio finansinės padėties gerėjimą, dalis padidėjo nuo 15 iki 18 proc., besitikinčių nors kiek sutaupyti per artimiausius 12 mėnesių - nuo 29 iki 31 proc., o manančių, kad šalies ekonominė padėtis gerės - nuo 23 iki 25 proc.

Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapija kviečia švęsti atlaidus

Spalio 1-4 dienomis Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje vyks tituliniai atlaidai.
„Parapijos tituliniai atlaidai yra viena svarbiausių mūsų, pranciškonų, ordino kasmetinė šventė, ir šiemet juos minėsime net keturias dienas. Visų atlaidų metu bažnyčioje bus aukojamos iškilmingos mišios, vyks daugybė įvairių veiklų, todėl kaip ir kasmet norime šiuo džiaugsmu pasidalinti ne tik su mūsų parapijiečiais, bet ir su visais vilniečiais bei miesto svečiais", - sakė Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios klebonas br. kun. Evaldas Darulis OFM.
Tituliniai atlaidai prasidės spalio 1d., šeštadienį, 9 val. Šv. Mišiomis ir dieną vyksiančia Švč. Sakramento adoracija.
Šventės metu bus minima Pasaulinė gyvūnijos ir švento Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena. Todėl spalio 2 dieną, sekmadienį, į rytines Šv. Mišias (10.30 val.) kviečiami gyvūnų mylėtojai su savo augintiniais. Išklausius Šv. Mišias bus laiminami atvykusių vilniečių naminiai gyvūnai. Sekmadienį Bernardinų bendruomenės centre taip pat bus atidaroma dailininkės Giedrės Derenčienės tapybos darbų parodos „Pasilik...".
Pirmadienį, spalio 3 dieną, visus kviečiame į 18.00 val. Šv. Mišias, kurias aukos J.E Vilniaus vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis. Iškart po jų vyks Šv. Pranciškaus Tranzitas - Bernardinų parapijos jaunimo spektaklis (rež. V. Lipskytė).
Spalio 4-osios, antradienio, vakarą pagal šimtametę tradiciją Bernardinų bažnyčioje svečiuosis ir Šv. Mišias aukos broliai dominikonai. Iškart po jų vyks koncertas „ TU ESI". Skambės kompozitorių A. Martinaičio ir O. Gjeilo kūriniai. Koncerte dalyvauja: Bernardinų bažnyčios chorai „Langas" ir „ Šv. Pranciškaus paukšteliai", vadovė Rita Kraucevičiūtė, chormeisteriai Eglė Ignatavičienė ir Gabrielius Gaidamavičius; Vilniaus arkikatedros jaunimo choras, vadovė Violeta Savickaitė-Paciūnienė; Vilniaus universiteto kamerinis orkestras, vadovas Paulius Bernardas Koncė.
Po koncerto rožių kiemelyje vyks agapė - parapijiečių suneštinės vaišės.
Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapijoje tarnauja broliai pranciškonai. Šv. Pranciškus Asyžietis (1181-1226) - vienas žinomiausių šventųjų, kuris įkūrė net tris ordinus - Mažesniųjų brolių (pranciškonų), Šv. Klaros neturtėlių seserų ir Pasauliečių pranciškonų ordiną. Vilniuje broliai pranciškonai (bernardinai) prie Vilnelės įsikūrė 1469 m. čia pakviesti Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Kazimiero Jogailaičio. 
Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapija įkurta 1814 m. vyskupo Jeronimo Stroinovskio. Pirmiausia ji apėmė Užupio priemiestį. Po 1863 m. sukilimo vienuolynas carinės valdžios buvo uždarytas, vienuoliai išvaryti, o parapija perduota dieceziniams kunigams. Sovietinė valdžia 1949 m. bažnyčią visai uždarė, parapiją perkėlė į Šv. Onos bažnyčią. Po sovietinės okupacijos 1994 m. į Bernardinų bažnyčios griuvėsius vėl sugrįžo broliai pranciškonai, o 2001 m. oficialiai buvo atkurtas Šv. Pranciškaus ir Šv. Bernardino vienuolynas ir istorinė Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapija. Populiarus pavadinimas „bernardinai" kilęs iš XV a. gyvenusio ir pranciškonų ordiną reformavusio Šv. Bernardino Sieniečio vardo.
Šiuo metu Bernardinų parapija vykdo daug veiklų, kuriose aktyviai dalyvauja Užupio, Senamiesčio gyventojai ir kiti vilniečiai.

Kanada davė leidimą didžiuliam SGD projektui Britų Kolumbijos pakrantėje

Kanada nusprendė imtis energetikos projekto, kuris leistų eksportuoti suskystintas gamtines dujas (SGD) į stiprėjančias Azijos rinkas, praneša BBC.
Sprendimas priimtas, nepaisant nerimo dėl projekto indėlio į šiltnamio efektą sukeliančių dujų gamybą ir pavojų svarbiam lašišų arealui.
Terminalas, kainuosiantis 8,6 mlrd. JAV dolerių, bus statomas Britų Kolumbijos šiaurinėje pakrantėje. Tai viena didžiausių gamtinių išteklių naudojimo iniciatyvų šalyje.
Federalinė vyriausybė teigia, kad suteikė leidimą "Pacific Northwest" SGD terminalą statyti Lelu saloje, esančioje Skinos upės žiotyse netoli Princo Ruperto salos, Britų Kolumbijoje. Labiausiai į vakarus nutolusioje Kanados provincijoje bus įrengta gamtinių dujų skystinimo gamykla ir eksporto terminalas. 
Malaizijos naftos ir dujų bendrovės "Petronas", vadovaujančios projektui, skaičiavimu, projektas kasmet prisidėtų maždaug 2,9 mlrd. Kanados dolerių prie šalies BVP.

Vyriausybė atleido J. Milių iš pareigų

Trečiuoju bandymu Vyriausybė atleido Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovą Joną Milių iš pareigų.
Trečiadienio Vyriausybės posėdyje prieš J. Miliaus atleidimą pasisakė tik du Darbo partijos deleguoti ministrai, pranešė Premjero atstovas spaudai Mindaugas Janulionis. VMVT vadovas atleidžiamas nuo spalio 5 d.
Pats J. Milius žurnalistams Vyriausybėje teigė nežinąs, už ką yra atleidžiamas, taip pat teigė dar neapsisprendęs, ar skųs šį sprendimą teismui. Anot J. Miliaus, apie atleidimo motyvus jam yra užsiminęs Premjeras.
"Dėl skambučių, ypač į kitas šalis. Skambinu tikrai ir Japonijos vadams ir JAV, tarp jų ir Rusijos, kai reikėdavo, skambindavau", - kalbėjo J. Milius.
J. Miliui yra pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba, manoma, kad Tvarkos ir teisingumo partijos narys Petras Gražulis per VMVT vadovą siekė nuslėpti įmonėje "Judex" nustatytus pažeidimus. Apie "Judex" koldūnuose rastas listerijos bakterijas Lietuvos kolegas informavo Rusijos maisto saugos tarnyba.
Premjeras rugsėjo pradžioje žurnalistams yra sakęs, kad J. Milius bus atleidžiamas dėl neigiamai įvertintos jo 2015-2016 m. veiklos ataskaitos ir papildomos informacijos, kurią pateikė Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Graikija pabėgėlius iš salų perkels į žemyninę dalį

Graikija pabėgėlius iš perpildytų stovyklų Egėjo jūros salose perkels į žemyninę dalį. Tai Vokietijos laikraščiui „Welt" pareiškė Graikijos užsienio reikalų viceministras Nikosas Ksidakis (Nikos Xydakis), informuoja agentūra dpa.
„Mes netrukus pradėsime didelį migrantų skaičių perkelti į žemyninę dalį, kad sumažintume naštą Egėjo jūros saloms, - sakė jis. - Tai bus labai gerai organizuota ir atlikta legaliai". Žmonės esą bus apgyvendinti „saugomose patalpose".
Pabėgėlių paktas tarp Turkijos ir Europos Sąjungos (ES) numato, jog pirmiausiai iš Sirijos kilę pabėgėliai turėtų likti Graikijos salose, kad jiems būtų užkirstas kelias vykti toliau ir kad jie galėtų būti grąžinti į Turkiją.
Už kiekvieną sirą, kurį priims atgal į Turkija, Ankara galės legaliai į ES išsiųsti kitą sirą, jau esantį šalyje. ES yra pareiškusi, kad pagal vadinamąjį mechanizmą 1:1 priims iki 72 000 sirų.

Lietuvių kalba Europos kalbų dieną skambėjo Aleksandrijoje 

Lietuvos ambasada Egipte rugsėjo 26 dieną dalyvavo Europos kalbų dienos renginyje Aleksandrijoje, kur lankytojus kvietė susipažinti su Lietuvių kalbos instituto parengta ekspozicija, pristatančia lietuvių kalbą, jos istoriją ir vietą tarp pasaulio kalbų „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“, pasakojo apie mūsų gimtąją kalbą, rengė edukacinius žaidimus.

Lietuvos ambasados stende buvo galima susipažinti ne tik su lietuvių kalbos vieta indoeuropiečių kalbų šeimoje ar kalbos istorija, bet ir su lietuvių kalbos abėcėle, lietuviškais žodžiais pasaulio kalbose, sužinoti, kiek žodžių yra lietuvių kalboje, kokiais keliais jie atėjo į mūsų kalbą, kokią vietą pasaulyje užima lietuvių kalba pagal ja kalbančiųjų skaičių.

Lankydamasis Aleksandrijoje Lietuvos ambasadorius Egipte Arvydas Daunoravičius taip pat susitiko su Aleksandrijos bibliotekos Bendrųjų kolekcijų ir paslaugų departamento direktore R. Kalavy, kuriai įteikė meninių ir dokumentinių filmų Lietuvos istorijos tema DVD rinkinį. Susitikime kalbėta apie galimybes ir sąlygas bibliotekoje visuomenei rodyti lietuviškus filmus ir filmus apie Lietuvą iš Aleksandrijos bibliotekos archyvų.

Renginį  kartu su partneriais organizavo Aleksandrijos biblioteka. Lietuvos ambasada Egipte Europos kalbų dienos renginiuose dalyvauti buvo pakviesta pirmą kartą.

Vilniaus miesto įkūrėjo Gedimino dieną minint

Rugsėjo 28-ąją minima Vilniaus įkūrėjo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino diena. Šia proga Lietuvos statistikos departamentas parengė informacinį pranešimą apie didžiausią Lietuvos miestą ir šalies sostinę – Vilnių ir Vilniaus apskritį.

2016 m. pradžioje Vilniaus miesto savivaldybėje1 gyveno 543,5 tūkst. nuolatinių gyventojų, iš jų Vilniaus mieste – 532,8 tūkst. (18,4 proc. visų Lietuvos nuolatinių gyventojų). Šios savivaldybės darbingo amžiaus gyventojai sudarė 64,1 proc., pensinio amžiaus – 19 proc., vaikai iki 16 metų – 16,9 proc. visų savivaldybės nuolatinių gyventojų. Šimtui vaikų iki 16 metų teko 99 pagyvenę (65 metų ir vyresnio amžiaus) žmonės.

2016 m. pradžioje Vilniaus miesto savivaldybėje gyveno 243,1 tūkst. (44,7 proc.) vyrų ir 300,4 tūkst. (55,3 proc.) moterų. 1 tūkst. vyrų teko 1 236 moterys. 2015 m. iš Vilniaus miesto savivaldybės emigravo 9,3 tūkst. šalies nuolatinių gyventojų, o imigravo 4,7 tūkst. žmonių (2014 m. – atitinkamai 6,5 tūkst. ir 5,8 tūkst.).

2015 m. Vilniaus miesto savivaldybėje buvo 281,6 tūkst. užimtų gyventojų. 2015 m., palyginti su 2014 m., užimtų gyventojų padaugėjo 2,2 proc. 2015 m. nedarbo lygis Vilniaus miesto savivaldybėje sudarė 5,2 proc. ir buvo 0,9 procentinio punkto mažesnis nei 2014 m.

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis Vilniaus miesto savivaldybės įmonėse, įstaigose ir organizacijose, įskaitant individualiąsias įmones, 2015 m. sudarė 832,4 EUR ir buvo 118,3 EUR didesnis nei vidutiniškai šalyje (714,1 EUR). Palyginti su 2014 m., vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis Vilniaus miesto savivaldybėje padidėjo 34,8 EUR.

2015 m. pabaigoje Vilniaus miesto savivaldybėje veikė 202 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurias lankė 30,1 tūkst. vaikų, tai 2 proc. daugiau nei 2014 m. 100 vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas, teko 99 vietos. 2015–2016 mokslo metų pradžioje savivaldybėje buvo 155 bendrojo ugdymo mokyklos, kuriose mokėsi 64,5 tūkst. mokinių ir dirbo 5,3 tūkst. mokytojų. Vilniaus miesto savivaldybėje veikė 11 profesinio mokymo įstaigų, kuriose mokėsi 6,4 tūkst. mokinių, ir 19 aukštųjų mokyklų, kuriose studijavo 66,4 tūkst. studentų.

Būdamas šalies sostine ir apskrities centru, Vilnius pasižymi ir aktyviu kultūriniu gyvenimu. 2015 m. Vilniuje buvo 16 teatrų (6 valstybiniai ir 10 nevalstybinių), kuriuose apsilankė šiek tiek daugiau nei 1 mln. žiūrovų, veikė 23 muziejai, kuriuose apsilankė 1,3 mln. lankytojų. 2015 m. buvo 7 kultūros centrai, 117 meno mėgėjų kolektyvų su 4,9 tūkst. dalyvių, 23 Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai pavaldžios bibliotekos, turėjusios 85 tūkst. skaitytojų. 2015 m.Vilniaus mieste buvo 32kino salės, jose lankėsi 1,4 mln. žiūrovų.

2016 m. sausio 1 d. duomenimis, Vilniaus miestosavivaldybėje veikė 35 275 ūkio subjektai. Daugiausia buvo didmeninės ir mažmeninės prekybos bei variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto (25,7 proc.) bei profesinės, mokslinės ir techninės veiklos (16,2 proc.) įmonių. Palyginti su 2015 m. sausio 1 d. duomenimis, veikiančių ūkio subjektų skaičius per metus savivaldybėje padidėjo 6,5 proc. 2016 m. pradžioje 67,5 proc. veikiančių ūkio subjektų turėjo iki keturių darbuotojų, 16,1 proc. – nuo 5 iki 9 darbuotojų, 0,1 proc. (37 ūkio subjektai) turėjo daugiau kaip 1 tūkst. darbuotojų.

2015 m. Vilniaus miesto savivaldybės apgyvendinimo įstaigose apsistojo 978,8 tūkst. turistų (2014 m. –928,4 tūkst.), iš jų užsieniečių – 800 tūkst. (2014 m. – 764,6 tūkst.). Viešbučių numerių užimtumas siekė 64,4 proc. Daugiausia užsienio turistų apgyvendinimo įstaigos sulaukė iš Baltarusijos, Vokietijos, Rusijos, Lenkijos ir Latvijos.

Vilniaus miesto savivaldybėje remontuojami civiliniai orlaiviai ir jų varikliai, gaminama akmens vata ir kitos izoliacinės medžiagos, elektromechaniniai prietaisai, vėdinimo įranga, šaldytuvai–prekystaliai, lazeriai, saulės elementai, skystieji kristalai, sudėtiniai diagnostiniai arba laboratoriniai reagentai ir fermentai, vaistai, kosmetika, popierius, kartonas, plastikiniai vamzdžiai, maišai ir krepšiai iš polietileno bei kiti plastikiniai gaminiai. Vilniuje gaminami įvairūs baldai, siuvami švarkai, kelnės, kostiumai, kombinezonai, striukės ir apsiaustai, moteriškos palaidinukės, sijonai ir suknelės, vyriški marškiniai. Taip pat gaminami mėsos produktai, duona ir pyrago gaminiai, saldainiai, margarinas, degtinės ir likerio gaminiai, sultys ir nealkoholiniai gėrimai.

2015 m. iš Vilniaus apskrities lietuviškos kilmės prekių eksportuota už 2 374,6 mln. EUR. Tai sudarė 17,5 proc. viso lietuviškos kilmės prekių eksporto. Palyginti su 2014 m., eksportas padidėjo 8,1 proc. Iš lietuviškos kilmės prekių daugiausia eksportuota mašinų ir mechaninių įrenginių, elektros įrangos, jų dalių (12,5 proc.), plastikų ir jų gaminių (11,8 proc.), įvairių pramonės dirbinių (baldų, patalynės reikmenų ir kt.) (11,7 proc.), medienos ir medienos gaminių (10,6 proc.), augalinių produktų (10,6 proc.). Pagrindinės Vilniaus apskrities eksporto partnerės buvo Vokietija (13,9 proc.), Lenkija (7 proc.), Jungtinė Karalystė (6,5 proc.), Latvija (5,7 proc.), Nyderlandai (5,3 proc.).

2014 m. pabaigoje tiesioginės užsienio investicijos (TUI) Vilniaus miesto savivaldybėje sudarė 8 851,63 mln. EUR arba 68,8 proc. visų šalies TUI. Per metus TUI savivaldybėje padidėjo 6,1 proc. Vienam savivaldybės gyventojui teko 16 313 EUR TUI (šalyje – 4 404 EUR).

Negalutiniais duomenimis,Vilniaus apskrities bendrasis vidaus produktas (BVP) 2014 m. siekė 14 600,7 mln. EURir sudarė 40,1 proc. viso šalies BVP. Vienam apskrities gyventojui teko 18,1 tūkst. EUR BVP. Daugiausia bendrosios pridėtinės vertės sukurta didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų sektoriuje (32,8 proc.) bei pramonėje (17,2 proc.).

 

Atgal