VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

04.17. Naujausios žinios

Kariuomene pasitiki vis daugiau lietuvių

Apklausos rodo, kad pasitikėjimas Lietuvos kariuomene auga, ypač jaunimo. Tokią poziciją išsakė beveik 60 proc. apklaustųjų, ir dabar kariuomenė pagal pasitikėjimą yra trečia institucija Lietuvoje.Tyrimų duomenimis, kariuomene pasitiki beveik60 proc. gyventojų. Tai – trečia taip gerai vertinama institucija Lietuvoje, po policijos ir ugniagesių.

kam.lt, A. Pliadžio nuotr.

„Visuomenės požiūris iš tikrųjų dabar auga, didėja, stiprėja. Pažiūrėjau, kovo mėnesį jau 57 proc., kad pritaria, palankiai vertina, tai plius-minus išlieka panašiose ribose, bet tai atrodo, kad yra nedidelis augimas. Bet tai – ne vienintelis rodiklis, iš tiesų, visuomenė gana stipriai remia ir šauktinių kariuomenės dabartinį formatą, nes buvo baimių, kad žmonės gal bus skeptiški, gal nenorės, nenorės savo vaikų, anūkų paleisti“, – sakė VU TSPMI dėstytojas, karybos tyrinėtojas Deividas Šlekys.

Kariuomenę itin gerai vertina jaunimas – 73 proc., o pusė jaunų žmonių kario profesiją dar ir laiko prestižine.

Tyrimų duomenimis, du trečdaliai apklaustųjų sutiktų, kad jų artimas žmogus tarnautų kariuomenėje.

Šiandien po susitikimo su premjeru turėtų paaiškėti B. Markausko likimas

Šiandien turėtų paaiškėti, ar Bronius Markauskas gali likti toliau eiti pareigas. 

Praėjusią savaitę Dalia Grybauskaitė pareiškė nematanti galimybių B. Markauskui toliau dirbti vyriausybėje, tačiau Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis teigė, kad žemės ūkio ministras turi frakcijos pasitikėjimą, o premjeras sakė nematantis problemų, kodėl žemės ūkio ministras negalėtų dirbti toliau.

Atsakyti į klausimus Seime antradienį ministrą kviečia ir opozicija

Lietuva ragina ES stiprinti sankcijas Rusijai

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai susitiko Liuksemburge, kur bandė ieškoti vieningo požiūrio dėl antskrydžių Sirijoje ir didėjančios įtampos su Maskva. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ne tik ragino stiprinti esamas sankcijas Rusijai, bet ir taikyti naujas.BNS nuotr.

„Mūsų atsakas į Rusijos provokacijas po įvykių Solsberyje išlieka vieningas ir koordinuotas, visi suprantame poreikį šiuolaikinių grėsmių akivaizdoje stiprinti mūsų valstybių atsparumą. Ypač svarbus vaidmuo tenka Europos išorės veiksmų tarnybos Rytų strateginės komunikacijos grupei – turime įvertinti šios komandos atliktą darbą ir ją nuolat stiprinti“, – sakė L. Linkevičius diskusijoje dėl santykių su Rusija.

N. Zelandija tikisi pradėti derybas dėl laisvosios prekybos sutarties su ES

Naujosios Zelandijos premjerė pareiškė, kad tikisi artimiausiais mėnesiais pradėti derybas dėl laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga, kuri yra didžiausia Naujosios Zelandijos prekybos partnerė po kaimyninės Australijos.

AFP/Scanpix nuotr.

Po susitikimo su Prancūzijos prezidentu teigiama, kad derybose bus atsižvelgta į aplinkosaugos ir socialinius klausimus, o derybos bus vykdomos taip, jog galutinis rezultatas būtų naudingas visoms pusėms.

Prekyba tarp Naujosios Zelandijos ir ES 2016 m. siekė 8 mlrd. eurų. Šalys šiuo metu turi partnerystės sutartį. 

Kazachstano oro bendrovė jungtimi su ES pasirinko Vilnių

Pirmadienį Lietuvoje viešėję Kazachstano oro bendrovės „SCAT Airlines“ atstovai pristatė naują skrydžių kryptį iš Vilniaus į Astaną, tapsiančią pirmuoju įmonės žingsniu ne tik į Baltijos, bet ir Europos Sąjungos šalis.

„Wikipedia“ nuotr.

Britų premjerė šalies parlamente teisino karinį smūgį Sirijai

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May pirmadienį parlamente Londone gynė sprendimą smogti karinį smūgį objektams Sirijoje. Greitai veikti buvo labai svarbu, kad būtų užkirstas kelias tolesnėms žmonių kančioms, sakė ji. Smūgio tikslas, anot premjerės, buvo apriboti Sirijos vyriausybės gebėjimą naudoti cheminį ginklą.

„Nebuvo tinkamos alternatyvos jėgos panaudojimui“, – pabrėžė T. May.

AFP/Scanpix nuotr.

Opozicijos lyderis Jeremy'is Corbynas tuo tarpu kritikavo antskrydžius, pavadindamas juos „teisiniu požiūriu abejotinais“.

T. May, prieš duodama įsakymą dėl bendros su JAV ir Prancūzija karinės operacijos šeštadienį, neprašė parlamentarų pritarimo. Raketomis Vakarų šalys atsakė į spėjamą cheminio ginklo panaudojimą prieš civilius Sirijoje balandžio pradžioje. Debatais parlamente T. May siekė paskesnės opozicijos paramos.

Didžioji Britanija veikė savo nacionalinių interesų labui, pabrėžė premjerė. Tai esą nebuvo JAV įsakymas. T. May apkaltino Maskvą sabotuojant diplomatines pastangas nutraukti cheminio ginklo naudojimą Sirijoje.

Atgal