VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

02.12. Naujausios žinios

R. Budbergytė: su korupcija kovojama formaliai, ir tai - premjero atsakomybė

Už negerėjantį Lietuvos korupcijos suvokimo (KSI) indeksą atsakomybę turėtų prisiimti šioje srityje žadėjęs proveržį premjeras Saulius Skvernelis, sako Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos narė Rasa Budbergytė.

„Neseniai paskelbti „Transparency International“ tyrimai rodo, kad Vyriausybė formaliai padarė nemažai žingsnių, tačiau tikslų nepasiekė. Priemonių ir lėšų yra, o rezultatų - ne. Tai yra tiesioginė premjero atsakomybė, nes korupcija - tai iš visų Lietuvos gyventojų atimamos galimybės gyventi geriau“, - teigia parlamentarė R. Budbergytė.

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Pasak jos, panašu, kad su korupcija kovojama formaliai, nors Seimas pakėlė algas ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbuotojams, ir prokurorams, be to, kasmet didinami korupcijos prevenciją vykdančių institucijų biudžetai.

„Pernai Vyriausybė įkūrė naują komisiją kovai su korupcija koordinuoti, o Saulius Skvernelis, tapęs šios komisijos vadovu, pažadėjo padaryti proveržį. Įsigaliojo ir pranešėjų apie korupciją apsaugos įstatymas, pagal kurį mokama už suteiktą vertingą informaciją. Pinigų ir resursų skirta daug, tačiau šalyje, panašu, neatsirado nei daugiau skaidrumo, nei mažiau korupcijos“, - vertina Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narė R. Budbergytė.

„Veiksmingai“ ir „visuotinai“ kovoti su korupcija valdantieji „valstiečiai-žalieji“ įsipareigojo Vyriausybės programoje, tačiau, pasak parlamentarės, savo pažadų nevykdo. S. Skvernelio Ministrų kabinetas, pasak R. Budbergytės, nesilaiko daugelio išsikeltų įsipareigojimų.

Parlamentarės pastebėjimais, 2018 m. „Transparency International“ KSI tyrimas parodė, kad, kaip ir pernai, Lietuvai skirti 59 balai iš 100 galimų. Lietuvos rezultatai, pasak jos, nesikeičia kelerius metus iš eilės. Vyriausybės programoje keliamas tikslas - pasiekti 70 balų ribą 2020 metais.

Be to, kaip parodė „Atviros Vyriausybės partnerystės“ iniciatyvos Nepriklausomo priežiūros mechanizmo (NPM) vertinimas, Vyriausybė, pasak R. Budbergytės, įvykdė tik vieną iš devynių tarptautinių antikorupcinių įsipareigojimų.

Keičiasi receptinių ir kai kurių nereceptinių vaistų išorinės pakuotės

Nuo 2019 m. vasario 9 d.  visose ES šalyse bus pradėtas taikyti Deleguotasis Reglamentas, kuriuo remiantis beveik visų receptinių ir kai kurių nereceptinių vaistų pakuotės privalės būti su specialiomis apsaugos priemonėmis. Pastarosios leis nustatyti, ar konkreti pakuotė yra autentiška ir ar ji, gabenant bei laikant vaistinį preparatą, nebuvo pažeista fiziškai. Šis pokytis inicijuotas, siekiant apsaugoti rinką nuo falsifikuotų vaistų, mat su šia problema susiduriama daugelyje valstybių.

Pacientai pokyčių nepajus

Kaip teigia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkas Gintautas Barcys, nuo šiol receptinių vaistų išorinė pakuotė iš esmės bus kitokia: ji privalės turėti unikalų identifikatorių bei apsauginį įtaisą. „Unikalūs identifikatoriai leis nustatyti vaisto autentiškumą ir identifikuoti kiekvieną individualią pakuotę. Jie turės būti užkoduoti dvimačiu brūkšniniu kodu, po kuriuo slypės vaisto pavadinimas, farmacinė forma, stiprumas, pakuotės dydis, pakuotės individualus (serijinis) numeris, vaisto serijos numeris ir tinkamumo vartoti data. Tuo tarpu pakuotės apsauginiai įtaisai (pvz., lipdukai ar hologramos) parodys, ar nebuvo bandoma atidaryti pakuotę“, - pasakojo G. Barcys.  Anot jo, ši sistema užkirs kelią falsifikuotiems vaistams patekti į rinką, nes vaistininkas parduodamas, o gydymo įstaigos išduodamos vaistą, visų pirma nuskenuos pakuotę ir patikrins, ar vaistas yra įvestas į sistemą, ar jo unikalus numeris sutampa su gamintojo numeriu. Jei tokio pakelio sistemoje nebus, jo nebus galima parduoti.

VVKT vadovas pabrėžė, kad naująją tvarką įgyvendins visos be išimties Europos Sąjungos šalys, taip pat ir ne jos narės – Šveicarija, Norvegija, Islandija. Šiuo tikslu buvo sukurta speciali Europos Sąjungos kaupyklų sistema, kurioje yra saugoma informacija apie į rinką išleistų vaistų pakuočių unikalius identifikatorius. Kaupyklų sistema nėra skirta gyventojams – jie negalės prisijungti prie sistemos ir patikrinti, ar vaistas nėra falsifikatas. Kad vaistas yra saugus ir kokybiškas, privalės užtikrinti visi vaistų tiekimo grandinės dalyviai.

G. Barcys patikino, kad pacientai, vaistų pirkėjai neigiamų pokyčių nepajus. Priešingai, jie bus garantuoti, kad įsigyja ar yra gydomi ne falsifikuotais, o saugiais ir kokybiškais  vaistais. Vaistų pardavimo tvarka vaistinėse nuo 2019 m. vasario 9 dienos gyventojams nesikeičia.

Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami stebėti rekonstruotą Krašto apsaugos ministerijos tarpukario Sargybos tarnybos ceremoniją bei į ekskursijas po Komendanto rūmus 

 KOP ceremonijos rekonstrukcija

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį 2018 metais Kaune, prie Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų štabo pademonstruota istorinės sargybos ceremonijos rekonstrukcija sulaukė itin didelio susidomėjo todėl ir šiais metais renginio organizatoriai ne tik dar kartą atkurs autentišką ceremoniją, bet ir pakvies į ekskursijas po komendanto rūmus, kuriuose šiuo metu yra įsikūręs Karinių oro pajėgų štabas.

Kauno tvirtovės administraciniame pastate – Komendanto rūmuose, priskiriamuose Lietuvos kariuomenės gynybiniam paveldui, kuriuose 1919-1940 m. buvo įsikūrusi Lietuvos krašto apsaugos ministerija ir Generalinis štabas, sargybos rekonstrukciją atkurti padės ir tarpukario Lietuvos karių aprangą bei ginkluotę demonstruos Karo istorijos klubo „Grenadierius“ nariai.

Sargybos tarnybos ceremonija buvo rekonstruota vadovaujantis Vidaus tarnybos statutu, patvirtintu 1938 m. balandžio 14 d. tuometinio Respublikos Prezidento aktu Nr. 651. Specialiai šiai istorinei rekonstrukcijai pagal 1938 m. „Vidaus tarnybos statutą" pagamintos autentiškos sargybos posto 2.25 cm aukščio Lietuvos trispalvės spalvomis išdažytos būdelės.

Už šią ir kitas iniciatyvas 2018 m. kovo 2 d. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo originaliausias pilietines iniciatyvas dalyvavusias akcijoje „Vasario 16-ąją švęsk išradingai". Karinių oro pajėgų iniciatyva pateko tarp šalies geriausiųjų.

Sargybos tarnybos pasikeitimo ceremonija vyks vasario 16 d. 12.30-12.45 val., 12.45-13.00 val. ir 13.00-13.15 val., ekskursijos po komendanto rūmus vyks vasario 16 d. 12.30-13.00 val. ir 13.00-13.30 val.

Anos Radivilovič tapybos darbų paroda „Gyvenimo spalvos“

2019 m. vasario 11 – kovo 6 d. LMA Vrublevskių bibliotekoje eksponuojama Anos Radivilovič tapybos darbų paroda „Gyvenimo spalvos“.

Kaip sako autorė: „Gyvenimas yra toks nuostabiai nenuspėjamas ir tuo pačiu vykstantis pagal tam tikrus, visai neatsitiktinius dėsnius, kad net neabejoju – tapyba atsirado mano gyvenime tuomet, kai aš buvau jai pasiruošusi. Kiek užtrukau laike, bet štai prieš kelerius metus į mano gyvenimą įsiveržė akvarelė – su nuostabia mokytoja Egle Lipeikaite, kurios akvarelės mokyklą pradėjau lankyti, – kitais žmonėmis, gyvenančiais akvarele, su naujomis spalvomis ir atrastomis galimybėmis pasidalinti tuo, kas slypi giliai sielos gelmėse. Šiandien džiaugiuosi, kad mano darbai jau dalyvauja grupinėse, taip pat ir tarptautinėse, parodose, o dar labiau džiaugiuosi galėdama pristatyti Jums antrą asmeninę parodą ir jos metu pasidalinti su jumis savo gyvenimo akimirkų, spalvų matymu bei emocijomis, kurias patiriu pažindama, tyrinėdama ir stebėdama aplinkinį pasaulį. Ir labai tikiuosi, kad mano darbų peržiūra suteiks jums tokį pat malonumą, kokį suteikia man jų kūryba.

Jei kuris nors mano darbų patiktų tiek, kad norėtumėte jį matyti savo gyvenimo aplinkoje, dėl įsigijimo prašau kreiptis el. paštu [email protected]. O norinčius sekti mano kūrybos procesą ir naujus darbus, kviečiu prisijungti prie instagram paskyros @anaradivilovi_ arba Facebook paskyros @anaradivilovič.“

Vasario 22 d. 17 val. kviečiame pasivaikščioti po parodą kartu su autore.

Lietuvos Vyriausybei perduota dar viena byla dėl CŽV kalėjimo

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) Lietuvos Respublikos Vyriausybei perdavė Saudo Arabijos piliečio Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi peticiją prieš Lietuvą, kurioje pareiškėjas skundžiasi dėl kankinimų ir laisvės apribojimų, patirtų specialioje Jungtinių Amerikos Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) suėmimo ir tardymo programoje kovoje su terorizmu.

Anot pareiškėjo, jis esą buvo perkeltas į Lietuvoje veikusį slaptą CŽV kalėjimą ir čia buvo laikomas nuo 2005 m. iki 2006 m. kovo 25 d., kai CŽV slaptasis kalėjimas tariamai buvo uždarytas dėl negalėjimo suteikti būtinąją medicininę pagalbą.

Šioje byloje EŽTT pasiūlė šalims sudaryti taikų susitarimą. Jei iki š. m. kovo 22 d. taikus susitarimas nebus pasiektas, Lietuvos Vyriausybė turės per 6 savaites pateikti atsakymus į bylos šalims suformuotus klausimus.

Pasak teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus, artimiausiu metu Vyriausybė apsvarstys šį klausimą ir priims sprendimą.

Pareiškėjas Al-Hawsawi buvo pateikęs skundą EŽTT ir prieš Lenkiją, dėl galimo kalinimo šioje šalyje veikusiame CŽV kalėjime. Tačiau išslaptinus daugiau CŽV dokumentų, paaiškėjo, kad pareiškėjas tuo metu buvo kalinamas Afganistane. Todėl ši byla buvo išbraukta iš EŽTT bylų sąrašo.

 

 

 

 

Atgal