VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

06.18. Kinija įspėja JAV neatidaryti Artimųjų Rytų „Pandoros skrynios“

Kinija antradienį įspėjo neatidaryti „Pandoros skrynios“ Artimuosiuose Rytuose, kai, augant įtampai su Iranu, JAV paskelbė siunčiančios dar 1 tūkst. karių į Artimuosius Rytus.

Susirūpinimas dėl konfrontacijos tarp Irano ir JAV didėja nuo praėjusio ketvirtadienio, kai Omano įlankoje buvo užpulti su tanklaiviai. JAV dėl atakos apkaltino Iraną, bet Iranas neigė sąsajas su užpuolimu.

Apskritai įtampa tarp Vašingtono ir Teherano pradėjo didėti pernai, kai JAV vienašališkai pasitraukė iš 2015 metais pasiekto daugiašalio susitarimo dėl Irano branduolinės programos.

 EPA-Eltos asociatyvi nuotr.

Iranas, neigdamas atsakomybę už išpuolį prieš laivus, pirmadienį paskelbė, kad per ateinančias 10 dienų viršys leistiną mažai prisodrinto urano atsargų limitą, nustatytą 2015 m. pasiektu daugiašaliu susitarimu.

Tuo metu JAV pirmadienį paskelbė, kad siųs į Artimuosius Rytus dar 1 tūkst. karių ir paskelbė naujas fotografijas, susiejančias Iraną su praėjusią savaitę įvykdytu dviejų laivų užpuolimu Omano įlankoje.

JAV gynybos sekretorius Patrikas Šanahanas (Patrick Shanahan) tvirtino, kad „JAV nesiekia konflikto su Iranu“, o tokių veiksmų imamasi, „siekiant užtikrinti mūsų karinio personalo, dirbančio visame regione, saugumą ir gerovę“. P. Šanahanas pareiškė susirūpinimą dėl Irano keliamos grėsmės ir teigė, kad kariai siunčiami gynybos tikslais.

Kinijos užsienio reikalų ministras Vang Ji (Wang Yi) antradienį ragino pasaulį neatidaryti Artimųjų Rytų „Pandoros skrynios“ ir smerkė JAV daromą spaudimą Iranui bei ragino Teheraną „taip lengvai“ neatsisakyti svarbaus branduolinio susitarimo.

„Raginame visas šalis išlikti racionalias ir elgtis santūriai, ir nesiimti jokių eskaluojančių veiksmų, kurie skatina įtampą regione, bei neatverti „Pandoros skrynios“, - sakė Vang Ji.

„Ypač JAV turėtų keisti savo ekstremalaus spaudimo praktiką“, - pridūrė Kinijos ministras.

Atgal