VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2022.12.07. Kremlius gali siekti apsimestinių paliaubų

Linas Kojala

Politoloas

JAV Valstybės sekretorius Antony Blinkenas patvirtina Ukrainos lyderių įspėjimą, jog Kremlius gali siekti apsimestinių paliaubų. Jos būtų skirtos ne rimtoms deryboms ar ilgalaikės taikos siekiui, o persigrupavimui ir agresijos atsinaujinimui, kai tik Kremlius bus tam pasiruošęs.

Tokiu būdu siunčiama preventyvi žinia, kad nebūtų užkimbama ant "pagaliau karas baigiasi" kabliuko. Tikėtini Rusijos žingsniai šia linkme sukels entuziazmą (ko gero, daug didesnį Vakarų šalyse, nei pačioje Ukrainoje), tačiau tik maskuos realybę, jog agresorius tikslų neatsisako.

Antony Blinkenas

Galima atsiminti, ką kadaise, Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų fone, rašė Stefanas Zweigas: "Hitleriui reikėdavo tik pasakyti žodį "taika", ir laikraščiai, karštai džiūgaudami, užmiršdavo viską, ką jis padarė, ir neklausdavo, kam gi, tiesą sakant, Vokietija taip pašėlusiai ginkluojasi."

Kur kas dviprasmiškiau šiame kontekste skamba Emmanuelio Macrono žodžiai. Pakartodamas principinę nuostatą, jog derėtis dėl savo ateities gali tik pati Ukraina, ir žadėdamas toliau siųsti ginkluotę, jis taip pat kalba apie "saugumo garantijas Rusijai". Esą tai susiję su Kremliaus nuogąstavimais dėl NATO (lyg tai būtų atvirai deklaruojamo ir kasdien atliekamo bandymo sunaikinti Ukrainos valstybingumą ir identitetą priežastis).

Geresnis akcentas būtų ne žvelgti į kokias nors garantijas agresoriui, o ieškoti kelio ilgalaikiam Ukrainos saugumo užtikrinimui. Liepą vyksiantis NATO viršūnių susitikimas Vilniuje suteiks puikią progą svarbiems sprendimams.

 

Atgal