VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.08.17. „The Wall Street Journal“. Bideno dovana Putinui

Rugpjūčio 8 dieną prezidentas J. Bidenas plunksnos brūkštelėjimu uždraudė vystyti beveik milijoną akrų žemės, kurioje yra vieni turtingiausių urano telkinių visoje Amerikoje. Tai dar vienas paminklas šios JAV administracijos vykdomai destruktyviai energetikos politikai.

1906 m. Antikvarinių objektų įstatymas leidžia prezidentams skirti federalinę žemę nacionaliniams paminklams, kad būtų apsaugoti istoriniai objektai. Barackas Obama pasinaudojo šiuo įstatymu, kad milijonai akrų federalinės žemės būtų atkirsti nuo naftos ir dujų gavybos. Tačiau net ir jis pasipriešino progresyviųjų raginimams išskirti urano turtingą žemę už Didžiojo kanjono ribų. J. Bidenas nerodo tokio santūrumo.

Antradienį jis 1562 kvadratinių mylių plotą Arizonoje, pavadintą Baaj Nwaavjo I'tah Kukveni (vietos indėnų kalba tai reiškia ten, kur klajoja gentys), paskelbė nacionaliniu paminklu. Šis paminklas padės išsaugoti „genčių tautoms ir čiabuviams šventą kraštovaizdį ir įgyvendinti istorinę prezidento J. Bideno klimato ir gamtosaugos darbotvarkę“, teigia Baltieji rūmai.

Pareiškime nutylima, kad į šią žemę taip pat patenka vienintelis Amerikoje esantis aukštos kokybės urano rūdos šaltinis, ekonomiškai konkurencingas pasaulinėje rinkoje. JAV importuoja apie 95 proc. branduolinės energijos reaktoriams naudojamo urano, daugiausia iš Kazachstano, Kanados, Rusijos ir Australijos. Rusija yra trečias pagal dydį urano šaltinis JAV.

Praėjusį pavasarį J. Bidenas įsaku uždraudė importuoti rusišką iškastinį kurą, tačiau JAV atominės elektrinės ir toliau naudoja rusišką uraną, kuris sudaro 12 proc. jų aprūpinimo kuru. Naujasis nacionalinis paminklas - penktasis per J. Bideno prezidentavimo laikotarpį - dar labiau apsunkins JAV galimybes pakeisti rusišką uraną. Vladimiras Putinas siunčia padėką.

Atrodo, kad neįvardytas nacionalinio paminklo tikslas - užkirsti kelią urano gavybai. Arizonos demokratų atstovas Raulis Grijalva (Raul Grijalva) pasiūlė teisės aktą, pagal kurį Didžiojo kanjono teritorijoje visam laikui būtų uždrausta teikti naujas paraiškas dėl kasybos. Demokratams nepavyko to prastumti per Kongresą, todėl J. Bidenas tai daro dekretu.

Gentys teigia, kad urano kasyba gali užteršti vandenį ir laukinę gamtą. Tačiau 2021 m. JAV geologijos tarnyba nustatė, kad, nepaisant dešimtmečius trukusios urano gavybos, regiono šaltiniai ir šuliniai atitinka federalinius geriamojo vandens standartus. Atrodo, kad prezidentas Bidenas nemano, jog įmanoma vienu metu ir plėtoti, ir saugoti Amerikos gamtinius išteklius, nors kalnakasiai tai daro jau dešimtmečius.

Progresyvistai nori užblokuoti bet kokią kasybą JAV, įskaitant tokių svarbių iškasenų kaip litis ir nikelis, kurios reikalingos perėjimui prie žaliosios energetikos. Tačiau tai reiškia, kad kasyba bus vykdoma šalyse, kuriose aplinka mažiau saugoma kasybos procesuose.

Šiuo metu pagal Senienų įstatymą nėra jokių apribojimų prezidento įgaliojimams atimti žemę iš plėtros ir viešojo naudojimo. Aplinkosaugos grupės netgi teigia, kad prezidentai negali atšaukti ankstesnių prezidentų paskirtų žemės plotų. Toks vienpusės vykdomosios valdžios galios aiškinimas yra platesnis nei pats Didysis kanjonas ir reikalauja teisinio ginčo.

parengta pagal „The Wall Street Journal“

 

Atgal