VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2023.10.01. JAV Atstovų Rūmų respublikonas teigia sieksiantis nušalinti K. McCarthy

 

Vienas iš JAV respublikonų sekmadienį pareiškė, kad norėtų nušalinti Atstovų Rūmų pirmininką Keviną McCarthy (Keviną Makartį) už jo su demokratais sudarytą susitarimą, kuriuo išvengta vyriausybės uždarymo, tačiau nepatenkintas dešiniųjų frakcijos reikalaujamas išlaidų mažinimo lygis.
„Šią savaitę ketinu pateikti prašymą atleisti pirmininką McCarthy, – televizijai CNN sakė kongresmenas Mattas Gaetzas (Matas Geitsas). – Manau, kad reikia nuplėšti pleistrą.“ M. Gaetzas yra viena iš pagrindinių figūrų nedidelėje radikalių pažiūrų respublikonų įstatymų leidėjų grupėje, kuri, atsisakydama priimti naują federalinio finansavimo pasiūlymą be didelio išlaidų mažinimo, privedė vyriausybę prie uždarymo ribos.

Grupė buvo įsiutusi, kai K. McCarthy vėlai šeštadienį su demokratais sudarė laikiną susitarimą, pagal kurį vyriausybė dirbs dar 45 dienas, išlaikydama dabartinį išlaidų lygį. „Manau, kad turime pereiti prie naujos vadovybės, kuri gali būti patikima“, – CNN sakė M. Gaetzas, tačiau teigė, kad neaišku, ar frakcija iš tikrųjų galėtų nušalinti pirmininką, ypač po to, kai K. McCarthy dėl dvipartinio įstatymo projekto kreipėsi į demokratus. „Vienintelis būdas, kaip Kevinas McCarthy ateinančios savaitės pabaigoje išliktų Atstovų Rūmų pirmininku, yra tas, kad demokratai jį išgelbės, – pridūrė respublikonas. – Dabar jie tikriausiai taip ir padarys.“ Be demokratų paramos, užkirsti kelią K. McCarthy nušalinimui stengsis jį remiantys respublikonai. Sekmadienį respublikonas Mike'as Lawleris (Maikas Loleris) ABC laidai „This Week“ sakė, kad „vienintelis atsakingas dalykas, kurį reikėjo padaryti, buvo išlaikyti vyriausybę dirbančią ir finansuojamą, kol baigsime savo darbą“. „Pateikdamas šį prašymą nušalinti [pirmininką], žinote, ką ketina padaryti Mattas Gaetzas? Jis ketina atidėti galimybę užbaigti šį darbą per kitas 45 dienas“, – pridūrė M. Lawleris. Jei Kongresui būtų nepavykę išlaikyti veikiančios vyriausybės, ji būtų pradėta uždarinėti iškart po vidurnakčio vietos (sekmadienį 7 val. Lietuvos) laiku ir dėl to milijonams federalinių darbuotojų ir kariškių būtų vėluojama išmokėti atlyginimus. Be kitų tiesioginių padarinių, nuo sekmadienio visuomenei būtų buvę uždaryti dauguma nacionalinių parkų. Šia laikinąja priemone įstatymų leidėjams suteikiama laiko derėtis dėl visų metų išlaidų likusiai 2024 fiskalinių metų daliai.
 

Atgal