VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.01.10. ES prieglobsčio reforma nėra tvarus sprendimas

 Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni nemano, kad ES prieglobsčio reforma yra tvarus sprendimas siekiant pažaboti nelegalią migraciją į Europą.

ES valstybės narės ir Europos Parlamentas po ilgų ginčų iki metų sandūros susitarė dėl bendros Europos prieglobsčio sistemos reformos.

Migrantų paskirstymas tarp ES valstybių narių bus pertvarkytas. Jei šalys nenori priimti pabėgėlių, jos turės teikti paramą, pavyzdžiui, piniginiais mokėjimais. Taip pat susitarta dėl standartizuotų pasienio procedūrų ir migrantų apgyvendinimo.

Giorgia Meloni

„Manau, kad naujosios taisyklės yra geresnės nei ankstesnės, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Romoje sakė kraštutinių dešiniųjų lyderė. – Tačiau tai nėra sprendimas. Mes niekada neišspręsime problemos, jei galvosime, kaip elgtis su migrantais, kai jie atvyksta į Europą“.

Italija yra kitapus Viduržemio jūros nuo Tuniso ir Libijos – pagrindinių vietų, iš kur nelegalūs migrantai bando perplaukti jūrą ir patekti į ES. Todėl į Italiją atvyksta gerokai daugiau prieglobsčio prašytojų nei į daugumą kitų ES valstybių.

Romos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, praėjusiais metais į Italiją jūra nelegaliai atvyko apie 157 650 asmenų. Tai maždaug 50 000 daugiau nei ankstesniais metais.

Žmonės nuolat bando pasiekti Italijai priklausančią Lampedūzos salą netoli Šiaurės Afrikos, taip pat Siciliją arba žemyninę Italijos dalį.

„Manau, kad migracijos skaičiai yra nepatenkinami, ypač atsižvelgiant į darbą, kurį skyriau šiam klausimui“, – sakė G. Meloni.

Spaudos konferencijoje, dėl ligos nukeltoje iš metų pabaigos, Italijos premjerė dar kartą aiškiai pareiškė, kad, jos nuomone, pirmiausia reikia užkirsti kelią žmonėms atvykti į Europą.

Ji nori susitarimų su kilmės šalimis, siekiant užtikrinti, kad žmonės nevyktų į Europą.

Italija, kaip šalis, šiemet pirmininkaujanti Didžiojo septyneto (G7) valstybių grupei, nori sutelkti dėmesį į migraciją ir Afriką.

 

Atgal