VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

2024.04.23. A. Duda: Lenkija yra pasirengusi priimti branduolinius ginklus, jei taip nuspręstų NATO

 Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) nurodė, kad Varšuva yra pasirengusi priimti branduolinius ginklus, jei NATO nuspręstų juos dislokuoti dėl Rusijos ginkluotės stiprinimo Baltarusijoje ir Kaliningrade.
Lenkija, NATO narė ir ištikima Ukrainos, kuri jau daugiau kaip dvejus metus kovoja su Rusijos invazija, rėmėja, ribojasi su Rusijos Kaliningrado eksklavu ir Maskvos sąjungininke Baltarusija.

„Jei mūsų sąjungininkai nuspręs dislokuoti branduolinius ginklus mūsų teritorijoje, kad sustiprintų NATO rytinį flangą, esame pasirengę tai padaryti“, – sakė prezidentas interviu dienraščiui „Fakt“. Tuo metu Kremlius pareiškė, kad imsis „visų reikalingų priemonių saugumui užtikrinti“, jei Lenkijoje atsirastų branduolinių ginklų. „Žinoma, kariuomenė išanalizuos situaciją ir bet kokiu atveju imsis visų reikalingų priemonių mūsų saugumui užtikrinti“, – žurnalistams nurodė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Lenkijos prezidentas kalbėjosi su šalies žiniasklaida po praėjusią savaitę įvykusio vizito Niujorke, kur jis susitiko su Jungtinių Valstijų eksprezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir aptarė Rusijos karą Ukrainoje. Kovo mėnesį A. Duda kartu su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku lankėsi Vašingtone ir ten susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu). Pasak A. Dudos, Lenkija ir JAV jau kurį laiką diskutuoja apie bendradarbiavimą branduolinėje srityje. „Jau kelis kartus apie tai kalbėjau. Turiu prisipažinti, kad kai manęs apie tai paklausė, pareiškiau, kad esame pasirengę“, – teigė prezidentas.
„Rusija vis labiau militarizuoja Kaliningradą. Pastaruoju metu ji perkelia savo branduolinius ginklus į Baltarusiją“, – pridūrė A. Duda. Praėjusių metų birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino, kad Maskva nusiuntė Baltarusijai taktinių branduolinių ginklų. Neseniai lankydamasis JAV A. Duda pareiškė, kad Lenkija yra pasiruošusi prisijungti prie NATO dalijimosi branduoliniais ginklais schemos. NATO vadinamoji branduolinio dalijimosi (Nuclear Sharing) programa yra branduolinio atgrasymo politikos dalis, Pagal ją branduolinės kovinės galvutės tampa prieinamos valstybėms narėms, neturinčioms savo branduolinių ginklų. Nuo 2009 metų JAV branduolinių ginklų pagal branduolinio dalijimosi schemą yra dislokuota Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose ir Turkijoje. Tuometinis lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pernai irgi sakė, kad reaguodama į Rusijos vykdomą taktinių branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijoje, Lenkija norėtų savo teritorijoje priimti JAV branduolinius ginklus. 2023-iųjų liepą vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vilniuje metu sąjungininkės įsipareigojo „imtis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrintas branduolinio atgrasymo misijos patikimumas, veiksmingumas, saugumas ir sauga“.

 

Atgal