VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Poezija

10 03. „Meilė – patikima paukštė“

Valentina Jekateriničeva (Fatejeva)

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė

Rugsėjo 27 dieną dalyvavau Kauno kultūros centre vykusiame skirtingų tautų poetų vakare, skirtame meilės lyrikai.

Renginyje papasakojau apie savo 30 metų kūrybinį kelią, perskaičiau praėjusio amžiaus 1980-90 metų eilėraščių. Antroje dalyje skaičiau 2000-ųjų metų lyriką. Buvo atliktos keturios asmeninės kūrybos dainos (muzika autoriaus). Daina „Už lango“ parašyta 1980 metais A.Gelmano spektakliui „Suolelis“, skirta Rusų dramos teatro aktorių porai, šeimai, žinomai Lietuvoje ir už jos ribų Renatai Vagnerytei ir Michailui Evdokimovui, dainos „Ruduo“, „Aš tavęs laukiau“, „Gintariniai lapai“. Tai dainos apie meilę, ištikimybę, tikėjimą savo sėkme su mylimu vyru, atleidimus, džiaugsmus greitai bėgančiame laike.

Visiems žmonėms reikia meilės ir dėmesio. Be meilės nėra šeimos, negimsta vaikai. Meilės lyrika turi skambėti iš scenos, primindama apie amžinas gyvenimo vertybes. Savo mokytojais meilės lyrikoje aš laikau senovės graikų poetę Sapto ir dabarties poetą Bulatą Okudžavą. Mano meilės lyrikoje jaučiama išgyventa meilė, jausmai, be kurių lyrikos nepavadinsi meilės lyrika.

Esu G.Deržavino vardo rusų literatūrinio klubo narė Kaune, šio klubo pirmininkas – žurnalistas Galimas Sitdykovas, žinomas visuomenės veikėjas Lietuvoje, leidžiantis literatūrinius almanachus ir laikraščius.

Poetiniame literatūriniame vakare dalyvavo kultūros renginio organizatoriai: G.Deržavino vardo rusų literatūrinio klubo sekretorė Rima Kazenene, poetė ir dainininkė, klubo pirmininkas Galimas Sitdykovas.

Programoje dalyvavo ansamblis „Melodija“, suburtas šiame klube 2014 metais. Jo pirmasis koncertas, skirtas Motinos dienai, „Mama – pirmas žodis“ įvyko gegužės 1 dieną. Ansamblis gyvuoja neseniai, bet turi platų repertuarą: romansai, rusų liaudies ir estradinės dainos. Ansamblio solistai Rima Kazenene (ansamblio vadovė), Zofija Lesenene, Evgenija Dudko, Lidija Chaubšajeva, Ala Vazirova.

Vakaras baigėsi aplodismentais ir ekskursija po Kauno miestą.

Palinkėsiu kūrybingiems žmonėms ilgų gyvenimo metų ir naujų pasiekimų!

Iš rusų k. vertė Birutė Silevičienė

Atgal