VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Poezija

09 08. Pavasario prisilietimas

Birutė Silevičienė, Aleksejus Karpovas

Rugpjūčio 29-ąją Vrublevskio g.6 vyko poezijos vakaras „Meilės lyrika“, į kurį rinkosi poetinio žodžio mėgėjai ir mylėtojai.

Vakaro metu buvo pristatyta Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narės, poetės Valentinos Jekateriničevos-Fatejevos nauja knyga rusų kalba „Pavasario prisilietimas“. Vakarą organizavo ir vedė pati knygos autorė, jai talkino visuomeninės organizacijos-asociacijos „Nev format“ prezidentė Nina Šesternikova.

Visą vakarą nedingo šypsenos dalyvių veiduose

Ši knyga jau žinoma laikraščio „Lietuvos aidas“ skaitytojams: buvo spausdinta poetės, rašytojos, publicistės, Lietuvos žmonėms gerai žinomos kūrėjos Birutės Silevičienės iš rusų k. išversta siužetinė poema.

Valentina Jekateriničeva-Fatejeva gimė Vilniuje, mokėsi Ukrainoje. Baigusi studijas Ukrainoje, grįžo į Lietuvą, dirbo, tapė paveikslus, rašė ir rašo eilėraščius, poemas, romanus, apsakymus, jos eilės virsta dainomis. Valentina – literatūrinio poetinio būrelio „Mir“ vadovė, yra išleidusi 8 įvairių tautybių žmonių kalbų almanachus, kurie iškeliauja ir į tolimas pasaulio šalis.

Yra išleidusi nemažai knygų. Gyvena poezija, telkia į būrį rašančius žmones bendrauti, atsiskleisti.

„Pavasario prisilietime“ – eilėraščiai ir poemos, sukurtos 2010- 2015 metais, Marijos Kagalnos iš Kijevo - Ukrainoje gerai žinomos šiuolaikiškais romanais ir apysakomis - Valentinos eilėraščių į ukrainiečių kalbą vertimai.

Autorės knyga – apie meilę, pavasarį, žmonių santykius supančiame pasaulyje.

Susirinkusiems į vakarą skambėjo ukrainiečių šiuolaikinės dainos, romansai, kuriuos atiko žinomi visuomenei artistai iš Vilniaus Valerijus Zadorinas ir Vladimiras Akimovas.

Susirinkusieji negailėjo plojimų Valerijui Zadorinui ir Vladimirui Akimovui

V.Zadorinas – artistas, turintis didelę patirtį, dainuojantis laikraščio „Obzor“ ansamblyje (vadovas Jurijus Mirosničenko), labdaringuose renginiuose atlieka bardų dainas su žinoma grupe „Kifara“ (vadovė Chana Vinokur), sugeba publiką užvesti ir spinduliuoti pakilią nuotaiką. Perspektyvaus atlikėjo dainų repertuaras turtingas, pagal įvairių autorių žodžius, sėkmingai atlieka aranžuotes ir kompozicijas. Daug dėmesio skiria muzikai ir jos skambesiui.

Vladimiras Akimovas įsitraukęs į visuomeninius reikalus, organizuoja šventes miesto gyventojams ir svečiams, dirba su jaunimu, domisi sportu, skambina gitara, populiarias dainas atlieka įvairiomis kalbomis. Publiką sužavėjo ir energingu šokiu.

Eilėraščius, be knygos autorės Valentinos Jekateriničevos-Fatejevos, skaitė Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė Liudmila Kuprina. Ji dėkojo poetei už pagalbą, leidžiant jos dvi poezijos knygas (lietuvių ir rusų kalbomis).

Renginyje dalyvavo ir literatūrinio būrelio „Mir“ narė, pedagogė, poetė, dainų autorė ir atlikėja, skambinanti gitara alpinistė Birutė Gaušienė, atlikusi poetės Valentinos žodžiais dainas, kurias pati išvertė į lietuvių kalbą. Taip pat savo dainą apie kalnus.

Darbščioji Birutė Silevičienė, perskaičiusi ištrauką iš knygos, sulaukė daug padėkų

Šiltai vakaronėje sutikta žinoma LKRS narė poetė Birutė Silevičienė. Valentiną Jekateriničevą-Fatejevą ji pagyrė už kūrybos šviesą, kurią knygos autorė neša į žmonių širdis, myli kūrėjus, leidžia knygas. Jos dėka knygos (almanachai) žinomi ir už Lietuvos ribų. Birutė nuoširdžiai paskaitė publikai iš naujosios knygos verstą siužetinę poemą, jau skelbtą „Lietuvos aido“ skaitytojams.

Knygos autorė padėkojo Birutei Silevičienei už visokeriopą pagalbą, ypatingą dėmesį jos kūrybai, vertimus į lietuvių kalbą.

Vilnietė Elena Pavlenko taip pat skaitė poetės Valentinos eiles.

Pristatydama savo knygą, Valentina pasidžiaugė jos giminaitės dailininkės iš Kijevo Elenos Četvertak nutapytu naujosios knygos viršeliu. Taip pat priminė susirinkusiems Ukrainoje gimusį gerai žinomą poetą, dainų autorių Michailą Matusovskį, kurio dainos žmonių širdis užkariavusios visame pasaulyje, prisimintas jo 100-asis gimtadienis.

Susirinkusieji klausėsi muzikantų atliekamų M.Matusovskio dainų ir romansų „Beloj akacijų gruzdia dušistyje“ ir „Što tak serdce rasstrevoženo?“

Džiugiai nustebinta publika priėmė poetų eiles, muzikantų atliekamas dainas, skambėjo „bravo!“, „šaunuoliai!“, palydėti ilgų plojimų. Šypsenos, gėlės, dovanos svečiams, bendras šokio ratelis, nuotraukos atminčiai...

Knygos reprezentacija su didžiule sėkme sutikta palydint lietuvišką vasarą, renginį filmavo žinomas Lietuvos alpinistas Aleksejus Karpovas.

Atgal