VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

10 28. Putino humanitarinis koridorius

Ričardas Kalytis

Tai tęsinys bolševikinės Rusijos istorijos. Pirmas humanitarinis koridorius buvo “filosofų garlaivis“. Tada naujoji valdžia “humanitariniais sumetimais“ į dvi baržas sukrovė Petrogrado šviesiausius protus ir leido emigruoti į Europą. Dar matėsi palikto miesto siluetai kai įvyko “nelaimė“, prakiuro baržos ir filosofai nugarmėjo, deja, tiktai į Europos vandenis. Didysis humanistas Vladimiras Uljanovas bolševikų vadas kikendamas apgailestavo.

Kiek buvo tokių koridorių per bolševikų karus ir valdymus, dar istorikai nesuskaičiavo. Visi laikini susitarimai ir ilgalaikės sutartys buvo ne kas kita, kaip naudingi jiems koridoriai, kurių galima laikytis, o esant reikalui, ne. Tas tęsiasi ir dabar. Gaila, kad tą ne visi dar supranta.

Prastoki Ukrainos generolai atkovodami užimtas separatistų žemes, supdami miestą, prie Ilovaisko, neapginę flangų, metė pagrindines jėgas į priekį ir užstrigo. Užuot organizuotai atsitraukę, jie dar bandė pralaužti priešo jėgas ir trypčiojo vietoje. Nepadėjo ir nepakankama siunčiama pagalba, tik padidino nuostolius. Separatistų vadai tuo pasinaudojo ir apsupo Ukrainos kariuomenę. Visiems tapo aiški jos katastrofiška padėtis. Tada prabilo Putinas, sunku net patikėti, pažadėjo humanitarinį koridorių, išeiti patekusiems į nelaimę priešų kariams Humanistas? Naujasis Napoleonas? (Prisiminkime Levo Tolstojaus “Karas ir taika“ epizodą kaip jis pagerbė žuvusį priešo vadą.) Ar rengiančio naujoviškus karus kylančio stratego žmoniškasis veidas? Kilnusis Riteris! Palaukite, čia kažkas nesueina... KGB niekada žmonių nesigailėjo, net ir savų. Tačiau ukrainiečiams nėra kur dėtis – patikėjo. Nusiginklavo ir ėjo...Aš įsivaizduoju kokia buvo jų būsena ir ką jie galvojo. Kaip sako atvežtas pas mus gydytis Ukrainos karys, bebaigiant išeiti sugriaudėjo visų pabūklų ugnis, ir iš beginklių, nusižeminusių žmonių liko mėsos gabalai. “Štai jums ukrai mano humanitarinis kelias“. Broliška pravoslaviška Ukraina liko palaužta ir pažeminta. Norėčiau, kad karinėje terminologijoje išliktų “Putino humanitarinis koridorius“.

Atgal