VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

12 09. Siekiama Baltijos šalyse sukurti tarpvalstybinius elektroninio parašo formatus

Baltijos Ministrų Tarybos (BMT) posėdyje Taline sutarta siekti palengvinti bendradarbiavimą gyventojams ir verslui sukuriant tarpvalstybinius elektroninio parašo ir elektroninio dokumento formatus.
Ministrų Pirmininkų pokalbyje akcentuota, kad jau pasiekti apčiuopiami rezultatai šioje srityje - Latvijos piliečiai su savo nacionalinėje kortelėje esančiu kvalifikuotu elektroninio parašo sertifikatu gali pasirašyti elektroninius dokumentus, atitinkančius Lietuvos reikalavimus, ir teikti juos Lietuvos institucijoms, kaip ir Lietuvos piliečiai - sukurti elektroninius dokumentus, atitinkančius Latvijos reikalavimus, ir teikti juos Latvijos institucijoms.
Susitikimo metu Baltijos šalių Premjerai taip pat pasveikino bendros "Rail Baltica" įmonės įkūrimą. Planuojama dar iki 2015 m. vasario pabaigos pateikti paraišką Europos infrastruktūros tinklų priemonės fondui (CEF) dėl projekto finansavimo, teigiama pranešime spaudai.
Toliau kalbėdami apie EK investicijų plano pasiūlymus, Premjerai išskyrė poreikį ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui bendrijoje. Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus teigimu, Lietuva yra galutiniame pasirengimo prisijungimui prie euro zonos nuo 2015 m. sausio 1-osios etape. "Euras suteiks papildomų galimybių ir paskatins toliau plėtoti verslą", - sakė Premjeras.
Lietuvos Vyriausybės vadovas pažymėjo, jog kitais metais Lietuva perims pirmininkavimą BMT. Atsižvelgiant į dabartinę geopolitinę situaciją ir bendrus Baltijos šalių interesus, Lietuvos pirmininkavimo metu daugiausia dėmesio bus skiriama regioniniam saugumui, Rytų partnerystės politikai, Baltijos šalių energetiniam ir informaciniam saugumui
Ministro Pirmininko teigimu, Baltijos šalių Premjerai laikosi vieningos pozicijos dėl radikaliai pasikeitusios saugumo situacijos regione.
"Saugumo situacija regione išlieka įtempta, todėl glaudesnis bendradarbiavimas saugumo srityje tarp Baltijos šalių yra būtinas. Kaip niekada svarbus yra ir nuolatinis NATO buvimas regione. Mes pasitikime savo partneriais", - sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas.
Palietus temą apie energetinį saugumą, Estijos Premjeras Tavis Roivasas (Taavi Roivas) ir Latvijos Vyriausybės vadovė Laimduota Straujuma palankiai įvertino Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą, kuris, pasak jų, pavojaus atveju taptų alternatyviu dujų tiekimo šaltiniu visoms trims Baltijos šalims.

Atgal