VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

03 19. Vyriausybės vadovui pristatytos TVF misijos išvados ir rekomendacijos

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius trečiadienį susitiko su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos Lietuvai vadovu Christophu Klingenu ir kitais ekspertais. Susitikime Vyriausybės vadovui buvo pristatytos TVF misijos darbo išvados bei rekomendacijos.

Kovo 3–16 dienomis Lietuvoje dirbę TVF ekspertai analizavo esamą šalies makroekonominę padėtį ir bendras ūkio raidos prognozes, vertino finansų sektoriaus plėtrą ir fiskalinės politikos priemonių įgyvendinimą.

„Džiaugiuosi galėdamas pasveikinti TVF misijos atstovus Lietuvoje ir padėkoti už atliktą darbą. Dėkoju Tarptautinio valiutos fondo misijos vadovui Kristofui Klingenui ir jo kolegoms, atlikusiems kasmetinę misiją Lietuvoje. Mūsų Vyriausybė labai vertina jūsų įžvalgas, išvadas ir rekomendacijas siekiant finansų stabilumo ir ekonomikos augimo“, – sakė premjeras A. Butkevičius, taip pat trumpai supažindinęs svečius su artimiausiais Vyriausybės darbais.

TVF ataskaitoje pažymima, kad 2016 m. Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimas turėtų siekti 2,7 procento, o vėliau turėtų dar kilti.

„Džiaugiuosi, kad TVF išvadose teigiama, jog nepaisant išorės sunkumų, ekonominė veikla šiemet turėtų pagerėti, jos sulėtėjimas dėl nepalankių išorės aplinkybių suvaldytas. Ne vienus metus laikomės fiskalinės drausmės, tad biudžeto deficitas yra pasiekęs tinkamą lygį, vidutinės trukmės laikotarpiu turėtume stengtis išvengti bet kokio nuosmukio struktūriniu požiūriu“, – pažymi premjeras A. Butkevičius.

TVF misijos vertinimu, nuosekliai gerėjantis Lietuvos gyvenimo lygis dabar priklauso nuo ryžtingos pažangos vykdant struktūrines reformas, kurios idealiu atveju turėtų būti viena su kita susijusios ir sudarytų išsamų ir nuoseklų paketą, nurodantį strateginę kryptį. TVF atstovai taip pat pažymi, kad naujasis socialinis modelis – drąsi ir galinga iniciatyva, skirta siekiant modernizuoti darbo santykius, peržiūrėti socialines išmokas ir reformuoti socialinę apsaugą.

„Rekomenduojami TVF prioritetai atitinka mūsų Vyriausybės darbo iškeltus tikslus: geresnė žmogiškųjų išteklių plėtra ir panaudojimas, parama įmonių modernizavimui, tolesnis verslo aplinkos gerinimas ir veiksmingesnės, augimą skatinančios, pagrįstos mokestinės ir viešųjų išlaidų struktūros užtikrinimas, – teigia Vyriausybės vadovas. – Jau dabar galiu pasakyti, kad dalį šių rekomendacijų vykdome kompleksiškai, parengę visą Socialinio modelio įstatymų paketą. Tikiuosi artimiausiu metu Seimo nariai atsižvelgs ir į TVF rekomendacijas ir socialinį modelį priims, nenukrypdami nuo Vyriausybės teiktojo“.

TVF misija ataskaitoje taip pat pažymi, kad Lietuvos eksportas yra pakankamai konkurencingas, tačiau gali patirti spaudimą, jei išliks dabartinės atlyginimų ir produktyvumo tendencijos. Esant tokioms aplinkybėms pastangos modernizuoti įmones turėtų būti dvigubai sustiprintos, be to, būtų protinga apsvarstyti būtinybę susilaikyti nuo minimalaus atlyginimo didinimų bent jau iki tol, kol tokius didinimus būtų galima pagrįsti produktyvumu ir padidėjusiu konkurencingumu. 

 

Atgal