VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06 03. Valdžiažmogiai

Dr. Rūta Gajauskaitė

Kriminologė

Tokį lietuvių kalbos naujadarą per TV paskelbė „Sąmokslo teorijos“ vedėjas A.Klivečka. Pagal visas kalbos sandaros taisykles naujadaras lyg ir atitiktų būtinus reikalavimus bei turi panašių „brolių“, kaip antai, varliagyviai, žmogbeždžionės ir netgi beždžionžmogiai! Tačiau iš visų analogų pastarasis naujadaras išsiskiria regresyviu atspalviu, nors sudėtinės jo dalys atskirai atrodo netgi labai solidžiai!

Valdžios žmonės. Skamba?

O valdžiažmogiai – ne...

Argi neįdomu būtų išsiaiškinti, kas suponavo tokio taiklaus žodžio atsiradimą ir taip laiku viešą jo paskelbimą per TV? Atsakymą, tikriausiai, atrastume, panagrinėję valdžios žmonių darbus ir tų darbų atitikimą Sąjūdžio programai bei Tautos lūkesčiams. Būtent už Sąjūdžio programą ir jos sudarytojus 1990 metais Tauta nubalsavo bei išrinko 90 deputatų į Aukščiausiąją Tarybą ir tikėjosi ne tik laisvos Lietuvos, bet ir visų žmogiškų teisių atstatymo.

Deja, deja. Jau nuo pirmųjų Sąjūdžio vadovo politinių žingsnių Aukščiausioje Taryboje, buvo regresuota. Tai yra į Vyriausybę išrinkti visi buvę ir niekur nepražuvę komunistų partijos centro komiteto nariai su partsekretoriumi A.M.Brazausku priešaky. Kitaip tariant, argi ne Sąjūdžio pirmininkas iškart „apmovė“ sąjūdiečius ir pralošusią rinkimus kompartiją iškart pasodino į Vyriausybės kėdę? Praktiškai atidavę realią (ekonominę) valdžią „opozicijai“ į rankas – vietoj privalomos desovietizacijos.

Paradoksas ar išdavystė?

Maža to, kad neįvykdė desovietizacijos – dar ir suteikė pilietybę buvusiems okupantams!!! Tad nėra ko stebėtis prasidėjusia „šliaužiančia okupacija“, Sausio 13-osios įvykiais, Medininkų tragedija, autonomijų kūrimu, Draučių kaimo iššaudimu ir ištisų kaimų sudeginimu...

Šiuokart jau nebe paradoksas, o dėsningumas.

Ir visai nebelieka abejonių apie išdavystę. Tačiau Sąjūdžio programos ignoravimas tuo nesibaigė – G.Vagnoriaus buvo paskelbta „žiauri akcija“ ir, dar negrąžinus Tautai jos žemių bei išlikusio turto, buvo „nušvilpti“ visi rubliniai indėliai.

Mažoji Amerika – Lietuva – akimirksniu tapo Didžiąja Ubage.

Tačiau šioje vietoje buvo ir mielų išimčių! Antai, toks žinomas KGB veikėjas, savalaikiai pasprukęs nuo atsakomybės už stalininio kulto bendradarbiavimą į Izraelį, tylutėliai grįžo Lietuvon. Ir ne tik grįžo, bet ir pilietybę gavo, vietoj baudžiamosios bylos. Ir ne tik pilietybę, bet ir su tuo priklausiusius kažkada tai 2 namus Kaune!Ir atgavo tada, kai dar ničniekas išlikusio turto neatgavo?!! Taigi N.Dušanskis vienintelis (išimties tvarka?!) atgavo 2 namus, pardavė juos ir turtingas spruko atgal į Izraelį, kur ilgai ir turtingai gyveno bei laimingai numirė, nebijodamas, kad jį perduos į Lietuvą ir nubaus už lietuvių genocidą.

Atvirkščiai, toks visuomeninės organizacijos vadovas Zurofas vis ieškojo ir reikalavo nuteisti tai Lileikį, tai Dailidę už ataskaitų rašymą, kaip už žydšaudžiavimą! Tai iš nevilties siūlė 10 000 litų už nors vieną žydšaudžio nurodymą ir kėlė vajų per visą Pasaulį, juodindamas lietuvių Tautą nebūtais kaltinimais! Vietoj to, kad atsidėkotų bent 800 lietuviams, gavusiems Pasaulio Teisuolio vardus Izraelyje iš Jad Wašemo už žydų gelbėjimą! Vietoj to, kad pagarsintų per Planetą apie 600 metų žydų gelbėjimą, lygiateisį gyvenimą Lietuvoje, kai visos valstybės juos žemino, ujo ir skriaudė...

Ir niekas iš valdžios vyrų nepasipriešino tokiems šmeižimams, nepaskelbė Zurofo „persona non grata“, nepaneigė tikrovės neatitinkančių žinių ir netgi neapgynė Amerikos Valstijose pažeminto mūsų Himno!

Tai jau valdžios vyrų vykdomos korupcijos sėkminga pradžia ir tuo pačiu metu virtimas į valdžiažmogius.

Tiesą pasakius, nėra kuom ir stebėtis, kai Lietuvos „realusis vadovas“, ar ne jo paties žodžiais tariant, – ne lietuviškos kilmės grafas? Ar ne jam lietuvių Tauta – šunauja, kirmėlynas, burokai?

Sekantis valdžios vyras – dar sovietmečiu tapęs valdžiažmogiu – tai A.M.Brazauskas. Kaip ir pridera kompartsekretoriui, savo prezidentavimą pradėjo nuo lenininės amnestijos kriminalams ir užbaigė vedybomis su bufetava, atrodo, neišsiskyrus su teisėta žmona? Na, o tame tarpe buvo ir baudžiamojo kodekso iškopiuravimas su mirties bausmės moratoriumu bei uždraudimu. Buvo ir „vsio zakonno“ prichvatizacija, netgi su Lietuvos teritorijos neliečiamybės pažeidimu, atiduodant D-6 naftos telkinio platformą ties Nida Kaliningrado sričiai mainais už 9 kv. km žemės ties Vištyčiu...

Ir nieko?! Nors tai Konstitucijos pažeidimas…O kur dar nuostoliai dėl naftos?

Buvo ir pabandymas „atiduoti“ panašų jūros šelfo „gabalą“ latviams, bet žurnalistai laiku „nupaparacino“ Ariogalos sutartį ir „gešeftas“ neišdegė...

Na, už tai Izraelyje AMB sėkmingai atsiprašė už nebūtus lietuvių „nusikaltimus“ ir paparaciai nepamaišė, kaip kad Egipte su bufetava. Atsiprašė žydų vietoj to, kad pareikalauti 72 kagėbistų atsakomybėn, vykdžiusių lietuvių Tautos genocidą su Nachmanu Dušanskiu priešaky ir pasislėpusiu Izraelyje...

Va čia AMB nepraleido progos patylėti. Kaip tikras valdžiažmogis.

„Vsio zakonno“ prichvatizaciją sėkmingai pratęsė nelietuviškos kilmės grafo darbų perėmėjas A.Kubilius. Gal todėl sėkmingai, kad ir jo žmona nelietuviškos kilmės, bet kaip ir grafas – muzikė? Tai fizikas A.Kubilius šventai klausė muzikės muzikavimo nuo saulėtekio iki saulėlydžio ir vis negana. Pradedant kukliu 1,4 milijardo vertės Mažeikių naftos „nudainavimu“ kažkokiam amerikoniškam Wiljamso bum-šum-gardneriui. Pakartojant 1,4 milijardo „liūtuko“ apetitui numalšinti... Ir – trečias kartas nemeluoja – trinktelėjus naujos AE priedanga 40 milijardų skolos akmenį ant Lietuvos sprando, prieš tai 17 milijardų skolą padidinus iki 33...

Va čia tai valdžiažmogis! 53 milijardų skolos per 2,5 metų nei vienas Pasaulyje premjeras savo Tautai nepadarė!

Ir nieko. Nei mirties bausmės kaip Kinijoje, nei kaliūzės kaip Islandijoje, nei Vyriausybės kėdės netekimo, nei net pabarimo... Nors skolos mastų išsigandusių pusė milijono tautiečių šūstelėjo iš šalies į kitas valstybes, tačiau premjerą pritarimo siena pridengė visi valdžiažmogiai...

O Tautai buvo pažadėta tik prieš artėjančius rinkimus atleisti krizinius diržus nuo kaklų, jei dar kuris kvėpuos... Išlikusius gyvais gal pamalonins visą atimtą pensijos dalį atiduodami iškart? Tai euforijos apimti išlikusieji šliaužte nušliauš pabalsuoti už tokią geradarę Vyriausybę. Na, tai kas, kad grėsmingos AE statybai skolinasi? Na tai kas, kad Japonijoje driokstelėjo net 4 AE, o Fukušimos 3 reaktoriai (iš 6) dar iki šiolei mirtimi kvėpuoja ir radiacinio šleifo gniaužtuose smaugia visą vidurinę Žemės juostą bei Lietuvėlę taip pat? Na tai kas, kad Vokietija viešai apsiskelbė uždaranti visas savo branduolines jėgaines?

Va, mūsiškis – fizikas – pažadėjo „preciziškai“ pastatyti naują AE! Preciziškiau už japonus! Ir visai nesvarbu, kad neturime specialistų statybai, specialistų įrenginių ir jėgainės valdymui, nesvarbu, kad neturime savo įrangos, neturime savo branduolinio kuro, kad neturime net pinigų!!! Viską iš svetimų (pinigų, įrangos, statybinių pajėgų, kuro ir t.t.) pasidarysime ir svetimiems elektrą veltui kaip iki šiol pardavinėsime... Nes ir turimos savos energijos jau šiandien Lietuvoje per daug! O va pelną, kaip iki šiolei – iš savųjų tris kailius nulupsime...

Argi ne akivaizdus valdžiažmogis, tas preciziškas fizikas?

Bet visus valdžiažmogumo rekordus sumušė amerikonas-prezidentas V.Adamkus! Dar nebūdamas Lietuvos piliečiu jis sugebėjo sulaužyti Konstituciją ir balotiruotis į prezidentus. Ir tai stebuklingų šlepečių dėka... Stebuklai tęsėsi 2 kadencijas, pradedant auksiniu tualeto puodu ir nebaigiant JAV CŽV pastatytu kalėjimu Antaviliuose. O tame tarpe, be jokios baimės būti išmestam iš Prezidento sosto, kaip kad atsitiko R.Paksui už vienintelės pilietybės suteikimą Borisovui, V.Adamkus plačiu mostu pažėrė pilietybes beveik tūkstančiui pretendentų, su motyvu - „už vertingus darbus Lietuvai“! Net 5 metų vaikas tuo pretekstu gavo pilietybę, jau nekalbant apie kagėbistus ar rezervistus. Antai, Šaptajus Kalmanovičius, išvytas iš JAV ir teistas Izraelyje už bendradarbiavimą su KGB, buvo mielaširdingai priglaustas Lietuvoje ir su pilietybe ar tik dar negavo ir valstybinio apdovanojimo? Visi atsimename, kaip narsiai V.Adamkus gynė išryškėjusius KGB rezervistus – saugumo vadą (!!!) A.Pocių ir užsienio reikalų ministrą (!!!) A.Valionį? Kitaip tariant, vietoj desovietizacijos ir galgi baudžiamosios atsakomybės už Tėvynės išdavystę, abu rezervistai „nutūpė“ į šiltas advokato ir ambasadoriaus vietas... Rezervistų rūpestinga globa tęsiama ir dabar – antai, A.Valionis už grubų diplomatinį nusižengimą (šalies prezidento kritiką) nebuvo eliminuotas iš diplomatinio korpuso, o tik perkeltas iš Latvijos Lietuvon, su viešu paskelbimu, kad jo paslaugos labai vertingos (kam?) ir jomis dar sėkmingai naudosis Užsienio reikalų ministerija!!!

Nepraleido progos žurnalistai ir „nupaparacino“ V.Adamkaus rinkimų biuletenį su atžymėta socdemo A.Butkevičiaus pavarde... Va, tai tau ir amerikonas, balsuojantis už ekskomunitą, globojantis KGB rezervistus ir „nepastebėjęs“ JAV CŽV kalėjimo Antaviliuose!

Argi jis ne tikras valdžiažmogis?

Na, ir dabartinė Prezidentė, kam priskirtina?

Nors Lietuvoje partinės mokyklos diplomas ir negalioja, bet D.Grybauskaitės disertacijos mokslinis laipsnis, gautas Maskvos partinėje akademijoje – neanuliuotas. Daktaro titulo buvo vertas ir viražas su prezidentiniu atlyginimu – paskelbiant, kad ji perpus susimažina V.Adamkaus gautą sumą, bet kukliai nutylint, kiek pridėjo jai ES, kad nesumažėtų buvusi eurokomisarės algos suma! Ar kartais sumažinus V.Adamkaus 20 000 perpus (10 000 litų) jai su europiniais priedais algelė nešoktelėjo iki 30 000 litų?

Jei toks „navaras“ jau pirmąją prezidentavimo dieną, tai kokie pyragai kepami vėliau? Na, bet negražu skaičiuoti svetimus pinigus. Ir netgi krizės metu. Visai kas kita darbai.

Labai visi apsidžiaugė, kai ji „nuėmė“ generalinį prokurorą A.Valantiną, bet čia pat nustebo, jį pasodinus į teisėjo kėdę?! Ir sutapk tu man taip, kad už pedofilinę bylą išmestas iš generalinių prokurorų, tačiau įdarbintas tame apylinkės teisme, kur pedofilo Gotlibo bylos visi įrodymai buvo sunaikinti!!!

Labai visi apsidžiaugė, kai D.Grybauskaitė nepašalino iš posto N.Venckienės, bet čia pat nustebo, kad tik dėl to, kad „per griežtai“, o ne kad nekaltai buvo nubausta?! Ir čia pat nustebo, kai teisėją, kurios sūnaitėlis „rabavojo“ žmones, atleido „savo noru“, be įrašo darbo knygelėje, draudžiančio dirbti teisininko darbą!!!

Ir taip keli metai – pradžioje apsidžiaugiame, o, apsižiūrėję apgauti - nusimename. Prezidentė neapgynė nei skriaudžiamų mamų, nei invalidų ar pensininkų, nei akademinio jaunimo. Tačiau ji intensyviai už milijonines sumas perremontuoja prezidentinį namą Turniškėse – matyt, ruošiasi antrai kadencijai.

Kaip tikras valdžiažmogis. Ir taškas.

Tai čia aukščiausio lygio valdžiažmogiai, o kur dar armija pirmo, antro, trečio ir t.t. lygių? Štai, kad ir sakykime, finansų ministrė – niekaip neranda Biudžete 40-100 milijonų, kad pakeltų 100 litų minimalius atlyginimus, kai tuo tarpu ligonių kasa, anava kokią sumą į banką pasidėjo?! Jau nekalbant apie Sveikatos apsaugos ministerijos klondaikus metadonui, kompensaciniams vaistams, vietoj to, kad paieškotų pigesnio tiekėjo. Jau nekalbant apie ištobulintą „pinigų plovimą“ statybose...

Arba panaršius Energetikos ministerijos pajamas - išlaidas tiek su pasiskolintų 40 milijardų suma naujai jėgainei, tiek su ES parama Ignalinos AE radioatliekų laidojimo vietos statyboms įsisavinimu?

O kokia sumaištis socialinio aprūpinimo srity su lėšomis, jų įvardinimu ir adresatu – tai velnias koją nusisuktų! Nors pinigai visi valstybės, visi mokesčių mokėtojų sunešti, tačiau taip išblaškyti po įvairias Biudžeto kišenes, kad prapuola, nesurandamai prapuola ir niekaip negrįžta į socialiai remtinų pinigines ir gana. Geriau į banką (kaip ligonių kasų), bet ne vargstantiems piliečiams!

Apytikriai išsiaiškinome skirtumą tarp valdžios žmonių, piliečių ir valdžiažmogių pagal jų darbus. Ir čia pat prisimename obalsį – darbais, o ne žodžiais mes Tėvynę mylim! Tuo pačiu išryškėjo dar viena valdžiažmogių savybė – Tėvynės jie tikrai nemyli.

Tai kam gi jie mums reikalingi?

Atgal