VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02.06. Lietuvoje pirmą kartą organizuotas Danijos karių žygis DANCON

Danijos karinių oro pajėgų kontingento kariai, šiuo metu vykdantys NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, atvyko į Lietuvą ne tik su keturiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“, bet ir atsivežė sumanymą organizuoti DANCON žygį (trumpinys ang. Danish Contingent). 

Tai vienas seniausių NATO šalių kariuomenių žygis, pirmą kartą organizuotas 1972 metais Kipre. Vėliau vyko Kroatijoje, Kosove, Afganistane, Irake, Libane, Eritrėjoje, Kuveite, Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir kitose šalyse. Danijos kariai DANCON organizuoja ten kur dislokuojami danų kariai, kartu kviečiant dalyvauti ir sąjungininkus. Lietuvių kariai pirmuose žygiuose dalyvavo tarnaudami Balkanų šalyse, taip pat ir misijose Afganistane. Įprastai žygis vyksta 25 arba 40 km distancija, nešantis ne mažiau kaip 10 kg svorio kuprinę. 

Nuotraukos Brian Junker Jensen ir KAM archyvo

Lietuvoje DANCON vyko trumpesniu 25 km maršrutu nuo Lietuvos karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono Radviliškyje iki Aviacijos bazės Šiauliuose. Iš viso žygyje dalyvavo 40 Danijos ir Lietuvos karių. Danijos kario išauta signalinė raketa paskelbė startą žygio dalyviams. Oro sąlygos žygeivių nelepino – snigo ir pūtė stiprus vėjas. Pusiaukelėje visi dalyviai buvo pavaišinti karšta sriuba. Taip pat visi žygio dalyviai mokėjo taip vadinamą „Starto mokestį“, kurį Danijos kariai ketina skirti Lietuvos vaikų namų auklėtiniams. 

Žygyje dalyvavęs Danijos karinių oro pajėgų NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse kontingento vadas plk. ltn. Uffe Holstener padėkojo kariams už ištvermę ir solidarumą ilgas tradicijas puoselėjančiame žygyje.

 „Šis žygis yra net tik fizinio pajėgumo pasitikrinimas, bet kartu tai yra ir tarptautinės, o kartu ir NATO karinės kultūros puoselėjimas, sąjungininkų bendrystės stiprinimas“, – sakė žygyje dalyvavęs Lietuvos karinių oro pajėgų vyriausiasis puskarininkis srž. mjr. Alvydas Tamošiūnas.

Šiuo metu Danijos karinių oro pajėgų kontingentas, patruliuojantis su keturiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“ iš Vojens Skrydstrup aviacijos bazės į Lietuvą atvyko sausio 5 d. ir oficialios ceremonijos metu sausio 8 d. perėmė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse iš Jungtinių Amerikos Valstijų karinių oro pajėgų.Prieš tai jie šią misiją atliko 2004, 2009, 2011, 2013 iš Aviacijos bazės Šiauliuose ir 2014 iš Amari oro pajėgų bazės Estijoje. Taip pat Danija buvo skyrusi šešis naikintuvus Baltijos oro policijos misijai sustiprinti 2014 m.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 m. kovo mėnesio, kada Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse vykdė jau 17 sąjungininkių šalių. Prieš trejus metus, Rusijai aneksavus Krymą, NATO oro policijos  misija Baltijos regione buvo sustiprinta.

Atgal