VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09.24.Be baudžiamosios atsakomybės skandalai nesibaigs

Vaclovas Volkus

 

Pagaliai į ratus nepadėjo

Jau keli nepriklausomo gyvenimo dešimtmečiai, kaip rašoma, jog mūsų tauta fiziškai nyksta, moraliai degraduoja, kad žmonės bėga ne iš gero gyvenimo, likę eiliniai skursta su mažiausiais tarp Europos Sąjungos šalių atlygimais, senatvės pensijomis, su painoka ir neveiksminga pašalpų sistema. Melagingi rinkiminiai pažadai,  Seimo narų, aukštų valdininkų priimami įstatymai ir poįstatyminiai aktai padaro valstybei žalą, už kurią jie neatsako. Tą patį galima pasakyti ir apie teismus. Kodėl niekas už nevykusius sprendimus neatsiprašo visuomenės?

LR Seimas

Valdančiųjų reklamuojami kylantys atlyginimai, pensijos nemažina atskirties tarp didžiausias ir mažiausias pajamas gaunančių  penktadalio Lietuvos žmonių, gyvenančių žemiau skurdo ribos. Priešingai, kylančios maisto ir buitinių prekių kainos skurdo nemažina.

Paskutinieji Seimo rinkimai parodė, kad pradėjo aižėti daugumos žmonių politinis aklumas. Vis daugiau orių ir mąstančių piliečių pasisakė už permainas vidaus ir šalies politiniame gyvenime – už politikų, valdininkijos, teisėsaugos veiklos skaidrumą ir atsakomybę.

Neatsitiktinai paskutiniuosius Seimo rinkimus laimėjo valstiečių ir –žaliųjų sąjungos atstovai. Valdantieji, pralaimėję rinkimus, su savo ruporais – valatkomis, jakilaičiais buvo sukėlę triukšmą – bus blogai, jie be patirties, atsitiktiniai žmonės. Naujam Seimui pradėjus dirbti, imta kaišioti pagalius į ratus, smulkmeniškai trukdyti darbą.

Apsirikote, ponai

Apsiriko valdžioje įsisenėję ponai, įpratę tarnauti savo asmeniniams gobšiems interesams.  Seimas, remdamasis daugiamete Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) surinkta medžiaga,  valstiečių ir žaliųjų iniciatyva   pradėjo parlamentinį tyrimą dėl neteisėto poveikio valstybės institucijoms. Pasitvirtinus faktams, Seimas tyrimo medžiagą patvirtino.

Kėdainiečiai, norėdami daugiau sužinoti apie šią garsiai nuskambėjusią stambaus verslo, susieto su valdžia, aferą, kaip „MG Baltic“ ir kitų verslo ryklių grupių galimai neteisėtą poveikį valstybės institucijoms, siekiant užvaldyti valstybę.  Į susitikimą atvyko tyrimo organizatorius – NSGK pirmininkas Vytautas Bakas. Pranešėjas palietė ne tik „MG Baltic“ politinių partijų neteisėtus finansavimus, bandymus per kontroliuojamą žiniasklaidą daryti įtaką valstybės institucijoms, Seimo nariams. Buvo domėtasi ir „Rosatom“, „Nukem“, AB „Lietuvos geležinkeliai“, VĮ „Oro navigacija“, kuriose pastebėta neskaidri veikla.

Susirinkusius stebino Vytauto Bako išsakyti korupcijos mastai. Specialiųjų tyrimų tarnybos pateiktomis žiniomis, kuriomis remiantis vyko tyrimas. Dėl korupcijos Lietuva kasmet praranda 4,5 milijardo eurų. Šiais milžiniškais iš žmonių pavogtais pinigais  minta valdžioje ir versle įsitaisiusių saujelė niekšų. Stebina ir tai, kad pastarieji nebaudžiamai pagąsdinami naujais įstatymais – neteisėtai įgytas turtas  bus konfiskuojamas. Tokių įstatymų jau buvo, bet niekas už tai dar neatsakė. Tyrimas tuo nesibaigė. Liko neatsakyta į daugelį kitų politinės korupcijos – valstybės apvogimo ir jos užvaldymo klausimų.

Naujas pranašas

Nesibaigė vieni, šiandieną gali kilti kiti. Daug rimtesni valstybės užvaldymo skandalai. Tai švedų banko Lietuvoje aptarnaujančio statytinio bankininko Gitano Nausėdos bandymas tapti Lietuvos prezidentu. Šis, tik banko žmogus, užsienio ir Lietuvos oligarchų sistemos atstovas, remiamas ir stumiamas atsisakė darbo švedų banke, būdamas tikras, kad nepasisekus tapti Lietuvos prezidentu grįš pas savo šeimininkus švedus toliau skriausti Lietuvis žmones naujais aptarnavimo įkainiais, kurių Švedijos bankuose nėra arba ten jie daug mažesni. Tai žmogus, nesivaržydamas artėjančios krizės, agitavo žmones imti palankias paskolas butams pirkti, būstams statyti, o vėliau suvilioti žmonės neteko ne tik pinigų, būstų, bet ir pradėtų statybų. Tai banko biurokratas, žmogus, nieko gero Lietuvai nenuveikęs, oligarchų liaupsinamas aukštais reitingais, nedirbęs valstybės tarnyboje, nesusijęs su politika, tai žmogus priešingybė kadenciją baigiančiai Daliai Grybauskaitei, kandidatuojantiems į prezidentus V.Ušackui, A.Juozaičiui, galimam kandidatui į prezidentus S.Skverneliui.

Atgal