VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05.07. DVIGUBA PILIETYBĖ – MILŽINIŠKA TEISINĖ APGAULĖ SU POLITINIŲ PRIVILEGIJŲ KUPRA

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje dar nebuvo tokio pavojingo, aukščiausios politinės valdžios suplanuoto visuotinio balsavimo, kokiu žada tapti Gegužės 12-osios referendumas dėl Dvigubos pilietybės. Visą mėnesį truko  LRT transliuojami vieši debatai, įsiplieskiant nesutaikomiems ginčams ir augant kritinei įtampai tarp šio  referendumo  oponentų ir  karštų jo propaguotojų, atstovaujamų  daugiausiai LR Seimo, Vyriausybės, išeivijos, kai kurių akademinių sluoksnių atstovų. Jų retorinė gražbylystė rožinėmis spalvomis tapė Dvigubos pilietybės privalumus:tai ir “ pasaulio lietuvių integravimas, grįžimas  į Tėvynę „, ir kažkodėl vadinamos vientisos pilietybės įgijimas, nors viskas juk priešingai.  

    Dr.Lilijana Astra         

 Nė vienas iš šių uolių referendumo lobistų, vykdančių akivaizdų politinį užsakymą, taip ir nesugebėjo logiškai pagrįsti 12-jo LR Konstitucijos straipsnio keitimo būtinybės. Kodėl yra siūloma brutaliai sugriauti dabartinę galiojančią konstitucinę LR pilietybės normą ? Juk ji neužkerta kelio įgyti Lietuvos pilietybės ir kasmet vis daugiau asmenų iš įvairių pasaulio šalių pasinaudoja šia galimybe.  Šiandieninis LR Konstitucijos 12 straipsnis skelbia: „ Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais įstatymo nustatytais pagrindais. Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato įstatymas.“

Dabartinė 12-jo straipsnio konstitucinė  norma susiformavo mūsų valstybės teisės tradicijų pagrindu ir tapo pamatine nacionaline  vertybe, nes pagrindinė  pilietybės funkcija – pagrįsti ir išsaugoti giluminį teisinį asmens santykį su valstybe.

Tačiau gegužės 12 referendume piliečių balsavimui valdančioji LR Seimo dauguma teikia neįtikėtinai keistą politinį naujadarą, selektyviai įteisinantį Dvigubą pilietybę vien tik geopolitiškai išskirtinei lietuvių kilmės asmenų grupei: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais. Lietuvos Respublikos pilietis pagal kilmę, įgijęs konstitucinio įstatymo nustatytus Lietuvos Respublikos pasirinktos europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę, Lietuvos Respublikos pilietybės nepraranda. Kitais atvejais Lietuvos Respublikos pilietis negali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, išskyrus konstitucinio įstatymo nustatytas išimtis. Pilietybės įgijimo ir netekimo tvarką nustato konstitucinis įstatymas.“

Sunku  patikėti, tačiau  referendume visuotiniam balsavimui siūloma atrankinė,  rūšinė arba  selektyvi , todėl neteisinė  Dvigubos pilietybės apibrėžtis, kuri iš esmės neigia konstitucinę pilietybės sąrangą. Kitaip tariant, tai yra milžiniška teisinė apgaulė! Tarsi trotilo užtaise joje slypi dar neregėtas ir negirdėtas bei lietuvybei mirtinai pavojingas politinis skaldymas, kryptingi siekiant, kad tik tam tikra, išskirtinė pasaulio lietuvių dalis, gyvenanti ribotai apibrėžtoje geopolitinėje erdvėje – ES valstybėse, JAV- galėtų būti pamaloninta šia konstituciškai keičiamo 12 – jo straipsnio (ne)teise.    Dar daugiau, ši elitinė lietuvių kilmės asmenų grupė  įgytų  galimybes mokytis, gauti socialines paslaugas, gydytis iš Lietuvos biudžeto lėšų, nors mokesčius mokėtų jau  kitose valstybėse. Tačiau pati svarbiausia šios brutaliai brukamos Dvigubos pilietybės paskirtis -  vardan kurios ir sugalvota visa ši pseudo-teisinė valstybinio masto afera – tai  referendume suteikta konstitucinė galia, įgyti aukščiausią  valdžią Lietuvoje.

Visi kiti pasaulio lietuvių bendruomenės nariai iš Australijos, Pietų Amerikos valstybių, mūsų etninių žemių lietuviai - jokių tokių politinių privilegijų neįgytų. Kas galėtų paneigti, kad  paversti antrarūšiais, šių lietuvių  bendruomenių nariai neišsilakstytų, o pačios bendruomenės – nenunyktų.

Kyla labai įdomus ir rimtas  nacionalinio saugumo lygmens klausimas: o kas gi iš tiesų yra tie mums vis dar nežinomi ir neregimi, daugumos Seimo narių politinę valią pajungę šešėliniai lobistai, sugalvoję garsųjį  Džordžo Orvelo „Gyvulių ūkio“ planą, kai „vienos kiaulės yra lygesnės už kitas“, perkelti į mūsų valstybės  Pagrindinį įstatymą ?

Ne juokai, nes yra iš peties užsimota buldozeriu pervažiuoti per visą LR Konstituciją,  

po  Dvigubos pilietybės skraiste - su visomis jos  privilegijų ir prieštaravimų kupromis – griaunant ir kitas  konstitucines normas, susijusias su  karine prievole, priesaika valstybei, t.y. suardant Pagrindinį įstatymą iš vidaus.

Akivaizdu, kad valdančiųjų politikų proteguojama logiškai prieštaringa, neteisinga ir iš esmės iškreipta Dvigubos pilietybės samprata prieštarauja visai LR Konstitucijos sąrangai ir jos teisinių normų sistemai. O pagal kertinį  europinės teisės principą iš neteisės teisė nekyla (ex injuria jus non oritur).

Ir šią tragišką neteisę, įvilktą į Gegužės 12-osios referendumą dėl Dvigubos pilietybės gali įveikti tik vieninga pilietinė valia kaip tvirta moralinė  atsvara

Pagrindinis šalies įstatymas suteikia lietuviškai pilietybei konstitucinę galią ir tuo pačiu – pamatinę istorinę vertę. Pilietybė įprasmina pačią valstybę ir tampa kertiniu akmeniu, kuriant  jos šiuolaikinę patikimą konstitucinę sąrangą.

Gegužės 12- osios referendumeNESUTIKIME griauti  LR Konstitucijos, saugančios nuosekliai teisiškai grindžiamą pilietybės instituciją.

Nuo redakcijos

"Visi kiti pasaulio lietuvių bendruomenės nariai iš Australijos, Pietų Amerikos valstybių, mūsų etninių žemių lietuviai - jokių tokių politinių privilegijų neįgytų. Kas galėtų paneigti, kad  paversti antrarūšiais, šių lietuvių  bendruomenių nariai neišsilakstytų, o pačios bendruomenės – nenunyktų." Australija yra įtraukta, tokios Pietų Amerikos šalys kaip Čilė, Meksika taip yra įtrauktos. Nuoroda į oficialų puslapį su informacija http://lrv.lt/lt/aktuali-informacija/referendumas-del-pilietybes-issaugojimo/referendumas-ka-reikia-zinoti/daznai-uzduodami-klausimai 

 

 

 

Atgal