VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.08.24. Su britų Europos reikalų ministru aptarta koordinuota parama Ukrainai: Lietuva į JK siųs instruktorius Ukrainos karių mokymui

Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius rugpjūčio 23 d. susitiko su Lietuvoje apsilankiusiu Jungtinės Karalystės Europos reikalų ministru Grahamu Stuartu ir aptarė JK indėlį į regiono saugumo užtikrinimą ir koordinuotą Europos šalių paramą Ukrainai. Viceministras patvirtino, kad Lietuva siųs į JK dvi rotacijas po 15 instruktorių baziniam Ukrainos karių rengimui.

„Europos valstybių pozicija ir parama Ukrainai turi būti koordinuota. Remiame JK iniciatyvą. Gerai, kad britai ėmėsi koordinuoti bazinius Ukrainos karių mokymus, iš viso nusiųsime į JK 30 instruktorių. Tai papildo Lietuvos pastangas rengiant Ukrainos karius Lietuvoje – šiuo metu mūsų šalyje vyksta net 4 tokie kursai“, – sakė viceministras M. Abukevičius.

KAM / A. Garbar nuotr.

Susitikimo metu M. Abukevičius taip pat akcentavo JK vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) svarbą. Šį aukštos parengties kovinį vienetą Lietuva mato kaip vieną iš pirmųjų atsako priemonių į bet kokią krizę. Pajėgas sudaro dešimties Šiaurės Europos šalių partnerių skiriami jūrų, oro, sausumos pajėgumai. Pasak viceministro, svarbu, kad JEF dėmesys ir prioritetas išliktų Baltijos jūros regione.

Bendri Danijos, Estijos, JK, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos pajėgumai visų pirma yra skirti greito reagavimo operacijoms, vykdomoms po Europos Sąjungos, NATO ar Jungtinių Tautų vėliava. JEF padaliniai galėtų būti panaudojami ir NATO 5 straipsnio operacijoms. Viena iš pagrindinių JEF veiklos formų – dalyvavimas bendrose JEF pratybose ir operacijose.

JK, reaguodama į situaciją Ukrainoje ir Lietuvos bei Latvijos prašymą, šiemet gegužę dislokavo Baltijos šalyse Nuolatinę jungtinių pajėgų vadavietę (angl. The Standing Joint Force HQ, SJFHQ). Visą mėnesį vadavietė vykdė pratybas, kurių metu išbandė ir sustiprino ryšio kanalus, kad į kylančias grėsmes ir hibridinius veiksmus Baltijos jūros regione būtų reaguojama greitai ir vieningai.

 

Atgal