VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.08.26. Apdovanojimas - už narystę

Darius Kuolys

 

Galvoju: ar tikrai Lietuvos politikos būklė šiandien tokia beviltiška, kad prezidento komandai ir žiniasklaidai vėl tenka atakuoti devyniasdešimt penkerių sulaukusį Valdą Adamkų? 

Ar nebūtų daug valstybiškiau ir pilietiškiau, jei dabartinio prezidento komanda, priklausomi ir nepriklausomi žurnalistai, užuot dar kartą perpasakoję seną seną Vladimiro Putino draugo Vladimiro Jakunino apdovanojimo istoriją, imtųsi kiek rimtesnių Rusijos buvimo šiandienos Lietuvoje tyrimų? 

Pavyzdžiui, pasidalintų informacija apie Rusijos valstybinės korporacijos „Rosatom“, dabar aktyviai dirbančios okupuotoje Zaporožės atominėje jėgainėje, veiklą Lietuvoje? Apie jos lobistus, talkininkus, samdytus ir samdomus bendradarbius? Jos paslapčių saugotojus? Jos finansų gavėjus? Tokią informaciją piliečiams žinant, Lietuvos valstybė būtų kiek saugesnė, pati visuomenė - sąmoningesnė.

O tai, ką prezidentas Valdas Adamkus nuveikė, kad Lietuva šiandien būtų NATO narė, kad būtume bent santykinai saugūs, matyt, verta daug išsamesnio aptarimo. 

Tik priminsiu, kad 1998-aisiais Valdui Adamkui pasakius, kad jis sieks per kadenciją Lietuvą atvesti į NATO, iš jo juokėsi Vakarų Europos žurnalistai, kad daug Vakarų politikų manė, jog tai neįgyvendinamas uždavinys... Kad niekada Vokietija, Prancūzija, Italija nebūtų pritarusios Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių narystei NATO, jei tam būtų paprieštaravusi Rusija...

Tad tuomet išgauti Vladimiro Putino „neprieštarauju“ buvo esminis uždavinys, kurį galėjo pasiekti tik leidžiantis su Rusija į sudėtingą žaidimą...

Nesirūpinau būdamas Valdo Adamkaus komandoje nei Vladimiro Jakunino, nei kitų užsienio piliečių apdovanojimais. Bet supratau kolegos Albino Januškos sprendimą: buvo būtina užsitikrinti, kad artimiausia Vladimiro Putino aplinka nesipriešintų Lietuvos narystei NATO. Apdovanojimas - už narystę. 

Žinoma, suvokiau, kad, leisdamiesi į žaidimą su Lietuva, turėjo savų išskaičiavimų ir Vladimiras Putinas, ir jo aplinka. Bet be šio žaidimo mūsų kelias į NATO būtų tiesiog užsivėręs...

Jauna prezidento Gitano Nausėdos komanda, jaunos žurnalistės to  prisiminti negali. Bet pamėginti pasiaiškinti ir geriau suprasti galėtų.

 

 

Atgal