VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2022.09.19. Į žemę jie niekaip neparskrenda

Vidmantas Martikonis

 

Kai kurie šios Vyriausybės ministrai gyvena paraleliniame pasaulyje arba kitoje planetoje. Į žemę jie niekaip neparskrenda.

Štai, Ekonomikos ir inovacijų ministerija pranešė, kad iš jos valdomų fondų į Lietuvos ekonomiką bus investuota 1 milijardas eurų. Inovacijoms bus skirta 365 mln., skaitmenizavimui – 320 mln., žalesnei ekonomikai – 268 mln. eurų.

Toks valdžios paruoštas planas su realiu gyvenimu prasilenkia, kaip du laivai vandenyne. Nieko bendra tai neturi su realybe ir problemomis, kurios užgriuvo verslą šiais mėnesiais.

Pradėkime nuo to, kad, norint pretenduoti į šiuos pinigus, verslas turi sunešioti nesunešiojamas kurpaites, pereiti sudėtingiausias biurokratines procedūras, atlaikyti smulkmenišką reglamentavimą. Pavyzdžiui, reikalaujama, kad įmonės, teikiančios paraiškas, nesusidurtų su finansiniais sunkumais. Tai kam joms pretenduoti į kažkokias paramas, jeigu jos nepatiria finansinių sunkumų?

Kitas šūvis pro šalį yra valdžios numatomi prioritetai. Kam įmonei reikalingos naujos kompiuterinės programos ar aukštos technologijos, jeigu jai po kelių mėnesių bus išjungta elektra už neapmokėtas kartais išaugusias sąskaitas?

Šiandien dėl energetinių kainų šoko, trūkinėjančių tiekimo grandinių, didžiausią smūgį patiria Lietuvos tradicinė pramonė, kur dirba daugiausiai žmonių ir kuri yra valstybės biudžeto pinigų generatorius, o Ekonomikos ir inovacijų ministrė ima gelbėti startuolius, įvairias IT įmones, kurios elektros sunaudoja tik tiek, kiek reikia kompiuteriui ir ofiso apšvietimui...

Turėti pinigų ir juos ištaškyti ten, kur nereikia, yra blogiau, negu neturėti pinigų...

Atgal