VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01 10. Prie patekimo į elito sąrašą - eilė

Kamilė Daukšytė

Kad eiliniai žmogeliai žinotų, jog jie yra visiškas nulis, Vyriausybė yra sudariusi keliasdešimties žmonių sąrašą, ką mums derėtų laikyti "labai svarbiais asmenimis". Jiems taikomos specialios lengvatos keliaujant lėktuvais. Sąrašo sudarymas turbūt yra vienas svarbiausių valstybės reikalų, mat dabar dėl jo ginčijasi kelios ministerijos, Vyriausybė, kitos institucijos, o į elitą labai norėtų patekti ir Konstitucinio Teismo teisėjai bei valstybės kontrolierė.

Valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė dar pernai gegužę pareiškė norą patekti į itin svarbių asmenų sąrašą, o Konstitucinio Teismo Pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis pernai birželį pareikalavo, kad "vipiniais" žmonėmis būtų laikomas ne tik jis pats, kaip dabar, bet ir kiti šio teismo teisėjai. Abu minėti žmonės Susisiekimo ministerijai nusiuntė to reikalaujančius raštus.

Šiuo metu itin svarbių žmonių sąraše, neskaitant užsienio valstybių vadovų bei kitų aukščiausio rango pareigūnų iš svetur, yra ir keli Lietuvos atstovai: šalies Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir jo pavaduotojai, Premjeras ir ministrai, Konstitucinio ir Aukščiausiojo Teismų Pirmininkai, kadenciją baigę Prezidentai, Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo pirmininkas bei visų minėtų žmonių sutuoktiniai, vykstantys kartu, taip pat Lietuvos kariuomenės vadas, Lietuvos katalikų bažnyčios kardinolai, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas ir kitų tradicinių Lietuvoje registruotų konfesijų aukščiausiojo rango dvasininkai.

Ir bene pats "vipiškiausias" sąrašas - asmenų, kurių skrydžiui orlaiviu suteikiamas specialusis statusas. Tai - Prezidentas, Vyriausybės nariai bei Seimo Pirmininkas. Iš viso - 17 asmenų. Turint specialųjį statusą, nereikia leidimo vykdyti orlaivio skrydį. Tik Užsienio reikalų ministerija turi apie skrydį informuoti atitinkamas užsienio valstybių institucijas.
Visos Lietuvos institucijos, su kuriomis Susisiekimo ministerija derino itin svarbių asmenų sąrašo praplėtimą, sutiko su tuo beveik be pastabų. Vienintelis Užsienio reikalų ministerijos kancleris Valdas Lastauskas spyriojosi.

Atgal