VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01 17. Klausimai Generolui J. Jurgeliui ir jo pirmtakams

Generolas bus vienintelis generolas Lietuvos istorijoje, bandęs kartu spręsti tris uždavinius: abejoti Lietuvos priešokupacinio partizaninio judėjimo natūralaus atsiradimo ir veikimo prasme, reikalavimu jam taikyti šių dienų teisines procedūras ir kartu pripažinti stribų bei kagėbistų, kurių kiekvienas judesys buvo nusikaltimas, teisėtumą.
Sunkioje partizanų dalioje reguliarios okupantų kariuomenės ir stribų kankinimų, trėmimų, plėšimų apsuptyje, nepavalgius šaltyje, stresinėje ir afekto būsenoje, buvo ir klystama, nekalbant apie jų vardu smogikų įvykdytus žudymus. Šimtai ,,miškinių“, ,,žaliukų“, ,,girinių“ dainų ir nei vienos apie skrebus.
Jeigu po 4 vokiečių Prancūzijos okupacijos metų jų įstatymuose buvo įvesta nauja sąvoka ,,tautinės savigarbos neturėjimas“ (indignite nationale), kolaborantams buvo įvykdytos 767 mirties bausmės, Belgijoje karo stovio įstatymai kolaborantams veikė iki 1949 metų, tai po 50 Lietuvos okupacijos metų pirmoji genocido byla teismą pasiekė tik 1994 metais, ir iš viso dešimtyje bylų nuosprendžiai teisėjų sukąstais dantimis buvo priimti vištų ar dviračių vogimo vertinimo lygmens, nekalbant, kad dalis stribų šiandien gauna valstybines pensijas.
Generolas daro sisteminę teisinę klaidą – remiasi ir samprotauja neįrodytais ir neteisėtais nusikalstamos KGB organizacijos raštais. Jis kaltina A. Kraujelį. Hipotetiškai, jeigu partizanas ir padarė klaidą, tai nepateisina ir nereabilituoja KGB pareigūnų veiksm, ir tai ne kagėbistams ar stribams vertinti, nes partizanas atsakytų pagal partizanų teisę, o okupantų pareigūnai - pagal deokupacinę Lietuvos teisę už kovą prieš partizaninį judėjimą.
Be to, generolas ,,užmiršta“, kad toje pat byloje yra M. Misiukonis, kuris 1988 metais organizavo ,,bananų balių“ ir po to A. Andreikos ir kitų badaujančių prie Arkikatedros suėmimą bei mušimą. KGB pulkininkas M. Misiukonis 1988-10-01 interviu ,,Provokacinių išpuolių neturi būti“ ,,Tiesoje“ apie tai pareiškė: ,,Milicijos darbuotojai atliko pareigą, laikydamiesi tarybinių įstatymų ir socialistinio teisėtumo“.
Ar galėtų generolas taip rūpestingai ir teisiškai samprotauti apie M.Misiukonio istorinę veiklą, A. Andreikos suluošinimą, partizano A.Ramanausko bylos 19 metų ,,tyrimą“?
Komunistų broliai apsigynė ir puola stribų dvasia. Čia ir yra šuo pakastas.
Nepriklausomybės Akto signatarai
Vladas Terleckas, Algirdas Endriukaitis, Liudvikas Narcizas Rasimas, Algimantas Ulba, Algirdas Patackas, Juozas Dringelis, Petras Giniotas, Balys Gajauskas, Vilius Baldišis, Romualda Hofertienė, Povilas Varanauskas, Vidmantas Povilionis, Pranas Tupikas, Klemas Inta, Stasys Malkevičius, Zita Šličytė.
Pasipriešinimo okupacijai organizacijų atstovai
Jonas Algirdas Antanaitis, sesuo Nijolė Sadūnaitė, kun. Robertas Grigas, Petras Musteikis, Jonas Burokas, Antanas Terleckas, Edvardas Burokas, Petras Gvazdauskas, Albinas Kentra, Mons. Alfonsas Svarinskas.
 

Atgal