VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2023.12.01. Jūs galite savo rankomis stiprinti saugumą

Arvydas Anušauskas

Krašto apsaugos ministras

Apie baimes matyti pasaulį tokiu, kokiu jis yra. Saugumo pojūtis, noras būti saugiu – patys natūraliausi jausmai. Kai mes galvojame apie artimuosius, vaikus, šeimą - visada kokią tamsią naktį šmėžteli "ar viskas gerai", "ar jie saugūs"...

Panašius lūkesčius keliame ir savo valstybei. Kad užtikrintų saugumą. Nacionalinį, karinį, socialinį, sveikatos ir bet kokį kitą. Ir čia prasideda įdomioji dalis - lūkesčius turime. O štai matyti tuos žmones, kurie ir įgyvendina ar įgyvendins (jei įgyvendins) tuos lūkesčius, matyti tuos žmones ne per primestus virtualius akinius, matyti tokiais, kokiais jie ir yra, dažnai nenorime. Kartais net atrodo, kad bijome, todėl jiems suteikiame savybių, kurių jie neturi. Drąsos, įžvalgumo...

Nors atrodytų demokratinė valstybė suteikia visiems žodžio ir kitas laisves, bet toks jausmas, kad geriausiai toje laisvėje jaučiasi melagiai, kyšininkai (taip atrodė iki šeštadienio), manipuliatoriai ir kiti narcizai. Kiti užima tokią atsainią stebėtojo poziciją - manęs neliečia, man nerūpi, turiu gerą darbą, tai kam man to reikia ir t.t.

Tačiau pavojai, rizikos, grėsmės nepaiso mūsų norų. Nepaiso ir mūsų baimių. Ateina ir tiek. Kalbame apie juos ar nekalbame. Stengiamės įžvelgti ar nesistengiame nieko matyti.

Štai čia svarbiausia nepaklysti tarp baimių, norų jas suvaldyti paprastais veiksmais, saugumo paieškų ir mus supančio pasaulio grėsmių vystymosi scenarijų.

Negalime kaltinti politikų, kad kartais jie sugrėsmina, mums saugumą užtikrinančios mūsų valstybės gyvavimo sąlygas. Politikui juk nėra lengva pasirinkti, bet vis tiek reikia pasirinkti, kokiomis jis mato nacionaliniam saugumui užtikrinti reikalingas sąlygas bei kokių veiksmų mano reikia imtis.

Kas grės Lietuvai artimiausiu metu, arba bent per artimiausią dešimtmetį. Ir čia kiekvienas sau galime pamėginti surasti atsakymą. Tik taip atrodo, kad dirbančiam krašto apsaugos ar užsienio reikalų srityse, lengviau rasti atsakymus.

Informacijos, kuri gali patvirtinti skirtingus vystymosi grėsmių scenarijus yra apstu. Tad ką rinktis? Ir čia atsakymo raktas - nebijoti matyti supantį pasaulį tokiu, koks jis yra.

Bendrąja prasme kalbant - visur gali būti nesaugu, o saugiausia ten, kur jūs galite savo rankomis stiprinti tą saugumą. Savo pasirinkimais, savo veiksmais, savo įžvalgomis, savo balsavimais... Sutikite, bet be Lietuvos, kitur neturite tokių visapusiškų galimybių. Žiūrėkite, matykite ir nebijokite pasakyti ką matote...

Atgal