VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.03.04. G. Landsbergis: mes privalome pasakyti tiesą – yra scenarijai, kurie Lietuvai nepalankūs

Tuščia viltis demobilizuoja, todėl nėra prasmės visuomenei kalbėti, kad Lietuvai išlikimo pavojus negresia, teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, sekmadienį partiečiams pristatydamas saugumo situaciją pasaulyje.

Anot jo, šiuo metu Ukraina  fronte patiria ypatingai didelį agresorės Rusijos spaudimą, todėl, pažymi politikas, geopolitinė situacija yra ypač sudėtinga.

„Sudėtinga atrasti žodžių, kurie leistų pasiguosti, kurie leistų pasakyti, kad galiu eiti ramiai miegoti ir išmiegojus visą naktį ryte užsiimti kokiais nors reikalais negalvojant apie Ukrainą, nes ten reikalai krypsta gera kryptimi. Deja, bet taip nėra“, –Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) tarybos posėdyje sakė G. Landsbergis.

 

Todėl, įsitikinęs konservatorių pirmininkas, nereikėtų baimintis viešai kalbėti apie Lietuvai gresiančius juodžiausius scenarijus.

 

„Situacijos, kurioje mes esame priminimas, gal net nelabai statistiškai reikšmingų scenarijų, apsisprendimas kaip juos reiktų valdyti – tai turi mus mobilizuoti. Ir priešingai, tuščia viltis – demobilizuoja“, – sakė G.Landsbergis,   pažymėdamas, kad politikų ar atsakingų pareigūnų kalbos nutylint realią situaciją yra pavojingos.

 

„Man atrodo, kad tai yra neteisinga. Neteisinga mūsų valstybės atžvilgiu. Mes privalome pasakyti tiesą – yra scenarijai, kurie Lietuvai nepalankūs. Bet aš turiu vilties, kad mes galime būti tiems scenarijams pasiruošę“, – sakė konservatorius.

 

Pasak G. Landsbergio, kur kas ramiau jis ir visuomenė jaustųsi, jei valstybės gynybai visokeriopai pasiruošę būtų tiek žmonių, kiek tą daryti pasirengusiųjų yra Suomijoje.

 

„Jei Lietuvoje mes kalbėtume apie 600 tūkst. žmonių, kurie yra pasiruošę ginti valstybę, aš turėčiau kur kas daugiau ramybės, optimizmo ir kur kas daugiau vilties. Iš čia kyla mano mobilizacinis kvietimas – susitelkime, dar nėra per vėlu. Aš tikiuosi, kad dar nėra per vėlu“, – partiečiams sakė G.Landsbergis,   pažymėdamas, kad viltis turi būti pagrįsta pasirengimu.

 

„Mes turime aiškiai matyti pasirengimą gintis. Jei mes nematome politinės valios, nematome instrumentų – sunku yra viltis“, – teigė politikas

 

Prieš kelias savaites Seime vykusiame „Vilniaus saugumo forume“ dalyvavęs buvęs JAV sausumos pajėgų vadas Europoje B. Hodgesas įspėjo, kad Rusijos puolimo atveju Lietuva turi būti pasirengusi bent dvi savaites gintis savo jėgomis. Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Todėl, pažymėjo jis, Lietuva turi būti pasirengusi atsilaikyti tol, kol atvyks sąjungininkų pastiprinimas.

 

Sulaukęs dalies politikų bei krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko kritikos dėl tokių pareiškimų, B. Hodgesas patikino, kad jo pasisakymai paremti ne tik žiniomis apie NATO karinius pajėgumus, bet ir regioninę specifiką. Todėl jis teigė nekeičiantis savo pozicijos ir pabrėžė – blogiausio scenarijaus atveju, Lietuvai gali tekti kurį laiką kovoti be sąjungininkų pastiprinimo.

 

Tiesa, atsargos generolo pasisakymai ir anksčiau yra sukėlę rezonansą Lietuvos politiniame gyvenime. Praėjusių metų „Vilniaus saugumo forume“ buvęs JAV pajėgų Europoje vadas teigė, kad Baltijos šalys ir Lenkija nederina savo ginkluotės įsigijimų ir perka skirtingą karinę techniką. Be to, jis tvirtino, kad Vilniui nepakanka skirti gynybai tik 2 proc. BVP.

 

Tuomet į B. Hodgeso pastabas reagavęs A. Anušauskas tikino, kad atsargos generolas nesiremia naujausia informacija. Tačiau Lietuvos diplomatijai vadovaujantis A. Anušausko kolega, ministras Gabrielius Landsbergis tada tvirtino, jog į B. Hodgeso kritiką reikėtų įsiklausyti.

Atgal