VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

2024.03.18. „Bild“: J. Navalnaja įžengė į Rusijos ambasados teritoriją ir balsavo už A. Navalną

Neseniai mirusio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja sekmadienį per vadinamuosius Rusijos prezidento rinkimus įžengė į RF ambasados teritoriją ir balsavo už savo velionį vyrą.

„Balsalapyje parašiau A. Navalno pavardę“, – paaiškino J. Navalnaja, išėjusi iš Rusijos ambasados. „Tai protesto ženklas po to, kai jos vyras, pagrindinis Putino priešininkas, buvo nužudytas kalėjime, likus mėnesiui iki prezidento rinkimų“, – pakomentavo Vokietijos leidinys „Bild“.

Pasak jo, įžengdama į Rusijos ambasados teritoriją, J. Navalnaja „atidavė save į Putino režimo, kuris nužudė jos vyrą, rankas, kadangi diplomatinėje atstovybėje pilna agentų“.

J. Navalnaja nuėjo atiduoti savo balso į Rusijos ambasadą

Pasirodydama Berlyne prie Rusijos ambasados ir balsuodama, J. Navalnaja norėjo „pasiųsti pasipriešinimo diktatoriui Vladimirui Putinui signalą“, rašo „Bild“.

J. Navalnaja nuėjo atiduoti savo balso į Rusijos ambasadą – „niūrų pastatą Unter den Linden alėjoje, vos už kelių metrų nuo Brandenburgo vartų“, lydima šalininkų šūksmų „Julija, mes su tavimi!“, pasakoja leidinys.

Anot J. Navalnajos atstovės spaudai Kiros Jarmyš, opozicionierė galėjo būti sulaikyta, nes ji yra Rusijos pilietė.

„Manau, kad įėjimas (į ambasados teritoriją) gali būti pavojingas. Vokietijos policija  negalės imtis jokių veiksmų, jei rusai sulaikys A. Navalno našlę“, – anksčiau aiškino žurnalistams konstitucinės teisės specialistas profesorius Volkeris Boehme-Nessleris. Be ambasadoriaus sutikimo Vokietijos policijos pareigūnai negali patekti į pastatą, jo apieškoti, taip pat negali nieko suimti ar išlaisvinti. „Teoriškai J. Navalnaja gali tapti ambasados kaline. Vokietija būtų bejėgė“, – konstatavo ekspertas.

Pasak „Bild“, Berlyne lankosi ir kitas Kremliaus priešininkas – 2003–2013 metais Rusijoje kalėjęs Michailas Chodorkovskis. Jis dalyvavo demonstracijoje prieš Putino režimą priešais ambasadą, tačiau balsuoti nėjo.

 

Atgal